Διεθνή νέα / Στην πρώτη γραμμή

Posted on 28 Νοέμβριος 2011

0


Επανάσταση στην Αίγυπτο – 27 /11/ 2011

 

 

November 27, 20110

Νέος πρωθυπουργός ο  Καμάλ Ελ –Γκανζούρι σε δήθεν ‘’πολιτική’’ κυβέρνηση. Είναι πρώην τσιράκι του Μουμπάρακ και προφανώς πλέον άνθρωπος της χούντας.  Η χούντα εμπαίζει  τους εξεγερμένους.

– “Φάτε ένα καλό πρωινό. Πάρτε ένα σακίδιο με μια μάσκα αερίου και γυαλιά κολύμβησης. Γράψτε το όνομα σας στο χέρι σας. Γράψτε τα στοιχεία σας σε ένα μήνυμα στο κινητό σας. Και πάμε στην πλατεία.”

– Ένα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίστηκαν, το Σάββατο το πρωί, σε διαδηλώσεις κατά του διορισμού του Ελ – Γκατζούρι ως πρωθυπουργού  της Αιγύπτου. Η αστυνομία επιχείρησε με δακρυγόνα να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει από τη νύχτα έξω από την έδρα της κυβέρνησης για να διαμαρτυρηθούν για το διορισμό από το στρατό του νέου πρωθυπουργού.  Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και βόμβες μολότωφ. Στους 41 οι νεκροί επίσημα.

Λύση Ελ – Μπαραντέι ετοιμάζουν παρασκηνιακά οι δυτικές κυβερνήσεις. Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να αποσυρθεί από προεδρικός υποψήφιος εάν του ζητηθεί να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Τον  Ελ- Μπαραντέι φαίνεται να στηρίζει και μέρος τον διαδηλωτών  με την προυπόθεση να φύγει εντελώς από την εξουσία ο στρατός.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η λύση της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με την συμμετοχή του στρατού, απορρίφτηκε από τους εξεγερμένους ως ‘’ χουντική μασκαράτα’’.

– Πρόταση του Ταντάουι για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ρόλο των στρατιωτικών στη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. Η πρόταση απορρίφτηκε από τους εξεγερμένους που δεν φαίνεται να εμπιστεύονται και πολύ τις εκλογικές διαδικασίες, ειδικά αυτές που προτείνει η χούντα. Πρώτα ο στρατός να επιστρέψει στους στρατώνες και μετά όλα τα άλλα, φαίνεται να είναι η κεντρική απαίτηση των εξεγερμένων.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση από την πτώση του Μουμπάρακ  την Παρασκευή – σύμφωνα με δυτικά sites. Νέο κάλεσμα για συγκέντρωση την Κυριακή. Σχετική ύφεση των συγκρούσεων, οι οποίες έχουν επικεντρωθεί από πλευράς εξεγερμένων στην προσέγγιση του Υπουργείου Εσωτερικών και από πλευράς μπάτσων στην προσσέγγιση της Ταχρίρ. Οδοφράγματα του στρατού προστατεύουν το Υπουργείο.

-Οι δυτικοί ακροβατούν ανάμεσα στην υποστήριξη ή όχι της χούντας. Πρακτικά εξοπλίζουν και στηρίζουν τον Ταντάουι ενώ ταυτόχρονα ζητάνε από τον στρατό να παραδώσει την εξουσία.

Βουλευτικές εκλογές την Δευτέρα με την Μουσουλμανική Αδελφότητα αδιαφιλονίκητο νικητή . Ανοιχτή συνεργασία της Αδελφότητας με τον στρατό.  Την Πέμπτη ο στρατός και η Αδελφότητα ένωσαν τις δυνάμεις τους,  την στιγμή που δεκάδες στελέχη της Αδελφότητας καλούσαν τον κόσμο να φύγει από την πλατεία, ο στρατός έφτιαχνε οδοφράγματα.  Εκδίωξη με βίαιο τρόπο των στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων από την πλατεία Ταχρίρ από τους εξεγερμένους που πλέον κατατάσσουν την Αδελφότητα στους αντεπαναστάτες. Φόβοι από διάφορους ‘’ καθεστωτικούς ‘’ ακόμα και για διαίρεση  της Αδελφότητας τις οποίας η βάση δεν συμμερίζεται καθόλου τις λυκοφιλίες που συνάπτει η ηγεσία. Εκλογικά πάντως η Αδελφότητα δεν φαίνεται να χάνει δύναμη λόγω της αντεπαναστατικής  στροφής της. Μεγάλη  προεκλογική συγκέντρωση με τους ομιλητές -σύμφωνα με δυτικά site- να υπόσχονται εξαφανισμό των Εβραίων από τον πλανήτη.

– Η  αστυνομία -όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο  αλ – Τζαζίρα επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση στην αντιπαράθεσή της με τους διαδηλωτές, όχι λόγω ανθρωπιστικής ευαισθησίας αλλά από το φόβο της αρπαγής του οπλισμού των ένστολων. Στην Αλεξάνδρεια συγκεκριμένα, οι αρχές δεν έκρυψαν τους φόβους τους ότι τα αστυνομικά τμήματα απειλούνται με λεηλασίες και απαλλοτρίωση του οπλισμού«έτσι ώστε οι διαδηλωτές να είναι οπλισμένοι απέναντι στη χούντα».

– Στρατιωτικά ελικόπτερα πάνω από το Κάιρο. Η Αίγυπτος αγόρασε 32.000 δακρυγόνα από τις ΗΠΑ μόνο για το 2009. Ιταλία, Κίνα, ΗΠΑ, Λιβύη και τη Δημοκρατία της Τσεχίας εξοπλίζουν την χούντα.

– Αυτομόληση αξιωματικών του στρατού. Δύο  αξιωματικοί εμφανίστηκαν στην Ταχρίρ να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην χούντα και προσχώρησαν σε μια μικρή αλλά διευρυνόμενη ομάδα  μεσαίων αξιωματικών οι οποίοι έχουν  αυτομολήσει  τις τελευταίες μέρες και έχουν συμμαχήσει με τους εξεγερμένους. Δήλωση αξιωματικού σε δυτικό δημοσιογράφο :  «Τα συναισθήματα μου κορυφώθηκαν  την περασμένη εβδομάδα όταν είδα ανθρώπους να πεθαίνουν, και ο στρατός έδωσε την εντολή απλά να καθόμαστε και να παρακολουθούμε . Υποτίθεται ότι εμείς (σημ. οι στρατιωτικοί ) θα έπρεπε να πεθαίνουμε για αυτούς, όχι αυτοί για εμάς . Τώρα είμαι έτοιμος για να πεθάνω στην πλατεία, και εγώ δεν φοβάμαι τίποτα. Φυσικά, αυτό με βάζει σε κίνδυνο, αλλά είμαι στη δεξιά πλευρά. Είμαι με το λαό. Αν πεθάνω, θα πεθάνω με καθαρή συνείδηση. Ή  θα σκοτωθούμε στην πλατεία, ή θα περάσουμε  στρατοδικείο και μετά φυλακή.»

-Μετονωμασία της οδού Μαχμουντ Μοχάμετ σε  ‘’ Οδός των Ματιών της Ελευθερίας’’ αναφορά στην πρακτική των μπάτσων να στοχεύουν στα μάτια όταν πυροβολάνε με σφαίρες από καουτσούκ.

– Αντι – συγκέντρωση υποστηρικτών της  χούντας, όχι πολύ μακριά από την Ταχρίρ, περίπου 20.000 ατόμων.

– Βομβιστική επίθεση σε αγωγό φυσικού αερίου που καταλήγει στο Ισραήλ. Είναι η όγδοη τους τελευταίους μήνες . Το Ισραήλ εξαρτάται ενεργειακά από το φυσικό αέριο που περνάει από την Αίγυπτο και κάποιοι μάλλον  έχουν καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Ο αγωγός δεν ήταν σε λειτουργία γιατί δεν είχε επισκευαστεί ακόμα από την προηγούμενη επίθεση.  Οι ‘’τρομοκράτες’’ σχεδιάζουν  να επωφεληθούν από διαδηλώσεις της πλατείας Ταχρίρ την Παρασκευή για να πραγματοποιήσουν  μεγάλης κλίμακας επιθέσεις κατά των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με Αιγύπτιους υψηλόβαθμους μπάτσους.

-Το Occupy Wall Street καλεί σε παγκόσμιες κινήσεις αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Αιγύπτου , με καταλήψεις αιγυπτιακό πρεσβειών και προξενείων και την στοχοποίηση  εταιριών που σχετίζονται με την χούντα καθώς και εκείνων που της δίνουν οπλισμό.  Η ομάδα λέει ότι ανταποκρίνονται σε μια κλήση από τρεις Αιγυπτιακές  συλλογικότητες  (Mosireen, Σύντροφοι από το Κάιρο, Για την  υπεράσπιση της Επανάστασης), Οι απαραίτητες ειρηνιστικές παπαριές στην ανακοίνωση που βαφτίζει τους εξεγερμένους της Ταχρίρ ‘’μη βίαιους’’ διαδηλωτές.

– Πολλές Αιγυπτιακές επαρχίες επηρεάστηκαν από τα γεγονότα στην Ταχρίρ και σε διαφορετικές επαρχίες έγιναν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης. Στην επαρχία Ματρούχ τα περισσότερα επεισόδια ξέσπασαν  στις 23 νοεμβρίου, η αστυνομία έκοψε το ρεύμα και πυροβολούσε στον αέρα για να φοβήσει τους διαδηλωτές. Δεκάδες εξεγερμένοι νεοι βγήκαν στους δρόμους  και καθεστωτικά αναφέρουν καταστροφές εστιατορίων και μαγαζιών . Επίσης προσπάθησαν να μπουν στη διεύθυνση ασφαλείας ενός μαγαζιού όπλων αλλά τους εμπόδισαν. Για το μαγαζί αυτό επιβεβαιώθηκε αργότερα ότι ήταν άδειο. Η αστυνομία μαζί με το στρατό συνεργάζονται για να αποτρέψουν τις συγκρούσεις. Κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής κάποιοι προσπάθησαν να εισβάλλουν. Η αστυνομία τους αντιμετώπισε με δακρυγόνα και πυροβολισμούς. Ενα 18χρονο αγόρι πυροβολήθηκε και 10 άλλοι έπαθαν ασφυξία.

 

– Φυλές στην επαρχία Κένα  απέτρεψαν τους διαδηλωτές απ’ το να κάνουν πορεία για να εμποδίσουν τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας εισβάλλοντας στην πλατείας που ήταν συγκεντρωμένοι και διωχνοντάς τους. Στην ίδια επαρχία οργανώθηκαν πορείες ενάντια στην καταστολή που δέχονται οι υπόλοιπες πλατείες αλλάζοντας τον τόπο συγκέντρωσης τους μετά την εισβολή των φυλών. Συνδέθηκαν μάζί τους και οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας φωνάζοντας συνθήματα.

 

– Στη δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Αιγύπτου, στην Αλεξάνδρεια, ο διευθυντής του βοηθητικού γραφείου Υπουργείου Εσωτερικών τραυματίστηκε στο πρόσωπο κατα τη διάρκεια συγκρούσεων στην περιοχή Σμόχα την Πέμπτη. Έξι  τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομέιο μαζί με άλλα δέκα άτομα που λιποθύμησαν από τα δακρυγόνα. Υπήρχαν 18 διαφορετικά πολιτικά κόμματα και κινήματα στην πλατεία Βίκτορ Εμμάνουελ της Αλεξάνδρειας. Η αστυνομία και ο στρατός έκλεισαν τους δρόμους που οδηγούσαν στη διεύθυνση ασφαλείας. Χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες τραυματίζοντας πολλόυς διαδηλωτές ή προκαλώντας τους αναπνευστικά προβλήματα.
-Στη Ισμήλια  τις τελευταίες μέρες οι  συγκρούσεις είχαν αποτέλεσμα δύο νεκρούς και 19 τραυματίες. Οι 7 από αυτούς τραυματισμένοι απο σφαίρες.

– Στην επαρχία του Σουέζ εκατοντάδες νέοι της επαναστατικής συμμαχίας, της 6ης Απριλίου και διαδηλωτές της περιοχής  έκαναν διαμαρτυρίες συμπαραστεκόμενοι στην Tahrir  και φωνάζοντας συνθήματα κατά του στρατιωτικου συμβουλίου.

– Στην επαρχία της Γκάρμπια , οι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στην διεύθυνση ασφαλείας στις πόλεις Τάντα και Μαχάλα. Πέταξαν μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας  που απάντησαν με δακρυγόνα. Υπήρξαν πέντε τραυματίες, μέσα σ’ αυτούς δύο στρατιώτες και ένας αστυνομικός που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν όλο το βράδυ. Οι διαδηλωτές κατέστρεψαν το κτήριο της γραμματείας, περίπτερα της αστυνομίας και κολώνες ηλεκτρισμού. Στην πόλη Μαχάλα  , “ταραξίες” και διαδηλωτές μπήκαν σε ένα κτήριο για ανακρίσεις και πέταξαν βόμβες μολότοφ. Κάτοικοι έφτιαξαν επιτροπές αυτοάμυνας ενάντια στους εξεγερμένους . Διαδηλώσεις  στην κεντρική πλατεία της επαρχίαςενάντια στις συγκρούσεις.

– Ομιλητής της Επαναστατικής Νεολαίας είπε στην Ασουάν  ότι θα καθυστερήσουν τις διαδηλώσεις εώς την Παρασκευή ( 25-11 ) . Οι ανθρωποι και εκεί έκαναν επιτροπές περιφρούρησης.

 

– Το κίνημα της 6 Απρίλη στην επαρχία της Μίνβα   διαβεβαίωσε ότι όλες οι πορείες τους θα είναι ειρηνικές σε αλληλεγγύη προς την Ταχρίρ. Μπάτσοι και διαδηλωτές συγκρούστηκαν στη Μίνβα . Ωστόσο η 6 απρίλη και η συμμαχία της επαναστατικής νεολαίας αρνήθηκαν τη σχέση τους με αυτά τα γεγονότα.

 

–Οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας είναι σαφέις στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η επιβατική κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα από την έναρξη της τελευταίας σύγκρουσης πριν από μία εβδομάδα. Μερικές πτήσεις φθάνουν με λιγότερους από 30 επιβάτες.

Πηγές από διάφορα διεθνή site.

Posted in: Uncategorized