Πολυνομοσχέδιο-Το νέο συγκαλυμμένο μνημόνιο

Posted on 31 Μάρτιος 2014

1


Πολυνομοσχέδιο-Το νέο συγκαλυμμένο μνημόνιο

Το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα 30-3-2014 αναφέρεται σε ένα πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικα και τα επιχειρηματικά συμφέροντα των οικονομικών ελίτ που κινούνται στη γραμμή “η αναίρεση περιορισμών στην αγορά και η φιλελευθεροποίηση θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα ρίξει τις τιμές”. Φυσικά, σε αυτή τη γραμμήεπιβάλλονται πρακτικά νέες μειώσεις τιμών και κατάργηση δικαιωμάτων αλλά και αντιδραστική επιβολή εργασιακού μεσαίωναστο χώρο της εργασίας.

 

Το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει:

  • Νέες μειώσεις μισθών και παράλληλα πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων (κατάργηση τριετιών και ωριμάνσεων).

  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, με τα ασφαλιστικά ταμεία στα όρια της χρεοκοπίας

  • Νέες περικοπές για τις συντάξεις πείνας

  • Νομιμοποίηση του λοκ άουτ και ασφυκτικό περιορισμό στα όρια της κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας

  • Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (κάτι που θα ευνοήσει ειδικά τους τραπεζίτες και μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο)

  • Ενίσχυση των μεσαζόντων για εύκολες εισαγωγές

  • Μεταφορά μέρους τους τζίρου, ειδικά στο φάρμακο και το γάλα, σε πολυεθνικές και αφεντικά των Super Markets

Το σύνολο των διατάξεων που ψηφίζονται σήμερα αποτελούν μέρος της “εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ” που αποτελεί μια μελέτη που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ για την κυβέρνηση (και πληρώθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο € για αυτή) η οποία δόθηκε υπεργολαβικά στον ΙΟΒΕ και μερικά δικηγορικά γραφεία που διαμεσολαβούν επιχειρηματικά συμφέροντα των οικονομικών ελίτ.

Η έκταση των τομέων που επηρεάζονται από το πολυνομοσχέδιοδιαμορφώνει την εικόνα ενός νέου μνημονίου, που ψηφίζεται σήμερα μέσα σε κλίμα νέων εκβιασμών και απειλών για τη δανειοδότηση της οικονομίας.  Πρακτικά, οι αλλαγές στο εργασιακό πεδίο κατοχυρώνουν την παντοδυναμία των αφεντικών να απαγορεύουν και να εκδικούνται τους αγώνες των εργαζομένων, επιβάλλει περικοπές μισθών με την κατάργηση τριετιών και ωριμάνσεων.

Ουσιαστικά, αν ένας άνεργος καταφέρει να βρει μια θέση εργασίας μέσα στους εκβιασμούς και τις συνθήκες ισοπέδωσης που έχουν επικρατήσει στην εργασία, θα έχει ένα πετσοκομμένο μισθό που ΔΕΝ θα αυξάνεται καθόλου στο πέρασμα των χρόνων.  Ειδικότερα, με τα μέτρα που ψηφίζονται για τις απεργίες, διαμορφώνεται ένα τοπίοτυπικής απαγόρευσης των αγώνων των εργαζομένων, ώστε να σπάσουν οι όποιες κοινωνικές αντιστάσεις μπροστά στη λεηλασία της εργασίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου από τις εγχώριες και ξένες οικονομικές ελίτ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της ισοπέδωσης της κοινωνίας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ελίτ που εξυπηρετεί η ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, παίχτηκε την προηγούμενη μέρα και το θέατρο με την παραίτηση από το Μάξιμο Χαρακόπουλο, αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, ο οποίος διαφώνησε στις ρυθμίσεις εξυπηρέτησης των πολυεθνικών γάλακτος  που χτυπάνε τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ντόπιων γαλακτοβιομηχάνων. Θυμίζουμε ότι ο Χαρακόπουλος εκλέγεται στη Λάρισα, περιοχή με έντονο ενδιαφέρον για την γαλακτοβιομηχανική παραγωγή ωστόσο  ο ίδιος  δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις με τις οποίες διαφωνεί!!

Καλή η εξυπηρέτηση συμφερόντων των εγχώριων γαλακτοβιομηχάνων αλλά δεν φεύγουμε και από το μαντρί της ΝΔ…

Η μόνη οδός επιβολής των προτάσεων της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ που έφτιαξε ο ΙΟΒΕ του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και οι διαμεσολαβητές των συμφερόντων των οικονομικών ελίτ.Η φώτο προέρχεται από εδώ.

Με γεια μας, που δεν θα την έχουμε, το νέο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση Σαμαρά…Η φασιστικοποίηση της κοινωνίας μέσω της εφαρμοζόμενης πολιτικής ξεκινά από τους αδύναμους κρίκους των βασανιστηρίων κρατουμένων και φτάνει μέχρι τους εργαζόμενους και άνεργους, καθώς η ισοπέδωση της κοινωνίας απαιτεί τεράστιες δόσεις κρατικής βίας και τρομοκρατίας αλλά και συσπείρωση των δυνάμεων των αφεντικών και εξουσίαςγια τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος υπέρ τους.

Άραγε θα βρει η κοινωνία ένα τρόπο αποτελεσματικής αντίστασης για να τσακίσει τη βία του κράτους και αφεντικών που υφίσταται?

πηγή:


http://freenet2004.wordpress.com/2014/03/30/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%BC/

 

Posted in: Uncategorized