Βομβάρδισαν την αγορά της Σουτζάγια – πάνω από 97 νεκροί σήμερα- πάνω από 1.320 συνολικά – Καταδίκη από UNRWA

Posted on 31 Ἰούλιος 2014

0


Βομβάρδισαν την αγορά της Σουτζάγια – πάνω από 97 νεκροί σήμερα- πάνω από 1.320 συνολικά – Καταδίκη από UNRWA

Δημοσιεύσεις 18:25, 16:35
Σήμερα το απόγευμα, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν την αγορά της Σουτζάγια σκοτώνοντας τουλάχιστον 27 ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι είχαν κηρύξει μονομερώς παρωδία εκεχειρίας από τις 3μμ, ανεβάζοντας τον αριθμό των σημερινών απωλειών στις 97, ενώ ο συνολικός αριθμός τις 23 μέρες της επίθεσης έφτασε τους 1.320 με περισσότερους από 7.000 τραυματίες. Η UNRWA εξέδωσε δριμύτατη ανακοίνωση για την πρωινή επίθεση στο σχολείο της-καταφύγιο χιλιάδων εκτοπισμένων Παλαιστινίων.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασράφ αλ-Κίντρα δήλωσε περίπου στις 6μμ ότι μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση χτύπησε την αγορά της Σουτζάγια σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους, μεταξύ αυτών έναν δημοσιογράφο, δύο μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και ένα μέλος της πολιτικής προστασίας και τραυμάτισε άλλους 160 Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με πηγές ο νεκρός δημοσιογράφος είναι ο Ράμι Ριγιάν (Rami Ryan), φωτογράφος για το Παλαιστινιακό Δίκτυο Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ (Palestinian Network for Journalism and Media).
Δημοσιογράφος του Maan που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης δήλωσε ότι το ισραηλινό πυροβολικό εξαπέλυσε πλήθος οβίδων εναντίον αμάχων στην αγορά, ενώ τα ασθενοφόρα και πολιτικά οχήματα μετέφεραν ακόμη τους τραυματίες και τους νεκρούς στο Νοσοκομείο αλ-Σίφα. Ακόμη ανασύρονται πτώματα από τα ερείπια και το νοσηλευτικό προσωπικό εκτιμά ότι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί δεκάδες άνθρωποι.
Αυτή η επίθεση ανεβάζει στους 27 τον αριθμό των νεκρών από τις 3μμ –ώρα έναρξης της υποτιθέμενης μονομερούς ισραηλινής εκεχειρίας- ενώ άλλοι 12 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί λίγο νωρίτερα και επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στις περιοχές Juhr al-Dik, al-Bureir, Deir al-Balah και σε πολλά άλλα σημεία στη Γάζα.
Είχε προηγηθεί νέα παρωδία εκεχειρίας
Ο Γιοάβ Μόρντεκχαϊ, συντονιστής των κυβερνητικών δραστηριοτήτων του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα σταμάταγαν τις επιθέσεις για 4 ώρες ξεκινώντας από τις 3μμ. ΑΛΛΑ θα συνέχιζαν να επιτίθενται σε περιοχές απ’ όπου εξαπολύονται ρουκέτες προς το Ισραήλ. Ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού συμπλήρωνε ότι «το ανθρωπιστικό παράθυρο δεν αφορά στις περιοχές στις οποίες επιχειρούν αυτή τη στιγμή οι στρατιώτες. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να επιστρέψουν στις περιοχές τις οποίες νωρίτερα τους ζητήθηκε να εκκενώσουν. Ο στρατός θα απαντά σε όλα τα πυρά των Παλαιστινίων ενόπλων καθ’ όλη τη διάρκεια της περιορισμένης εκεχειρίας».
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε μια εκεχειρία για «μιντιακή κατανάλωση» και τη χαρακτήρισε άχρηστη αφού εξαιρεί τμήματα της Λωρίδας της Γάζας όπου επιχειρούν οι ισραηλινές δυνάμεις.
Η Γάζα εγκαλεί την UNRWA
Η πιο φονική, μέχρι εκείνη την ώρα, ισραηλινή επίθεση σήμερα Τετάρτη ήταν ο βομβαρδισμός ενός καταφυγίου-σχολείου του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια που σκότωσε τουλάχιστον 16 Παλαιστινίους.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας κάλεσε την UNRWA να καταδικάσει αμέσως την επίθεση. Η ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε: «Πολλά σχολεία της UNRWA έχουν γίνει στόχος, στοχοποιώντας τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο μέσα σ’ αυτά. Δεκάδες έχουν σκοτωθεί και η UNRWA δεν έχει καταδικάσει κανένα απ’ αυτά τα εγκλήματα». Η ανακοίνωση πρόσθετε επίσης ότι η άμεση καταδίκη του ΟΗΕ της φερόμενης αποθήκευσης οπλισμού στις εγκαταστάσεις του «έκανε στο Ισραήλ τη χάρη που περίμενε για να δικαιολογήσει τα εγκλήματά του εναντίον των αμάχων». Το βράδυ της Τρίτης, η UNRWA είχε ανακοινώσει ότι βρήκε ρουκέτες σε ένα από τα σχολεία της, καταδικάζοντας τις ομάδες που ευθύνονταν γι’ αυτό.
Η UNRWA (επιτέλους) καταδικάζει την επίθεση
Την Τετάρτη, ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA Pierre Krahenbuhl εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Χθες το βράδυ, παιδιά σκοτώθηκαν στον ύπνο τους καθώς κοιμόντουσαν πλάι στους γονείς τους στο δάπεδο μιας αίθουσας σ’ ένα καταφύγιο του ΟΗΕ στη Γάζα. Οι αρχικές εκτιμήσεις είναι ότι το ισραηλινό πυροβολικό χτύπησε το σχολείο μας, στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο 3.300 άνθρωποι. Πιστεύουμε ότι έγιναν τουλάχιστον τρεις επιθέσεις. Η ακριβής τοποθεσία του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων της Τζαμπάλια και το γεγονός ότι στέγαζε χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους είχαν κοινοποιηθεί στον ισραηλινό στρατό 17 φορές ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του». Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι είναι η 6η φορά που ένα καταφύγιο της UNRWA γίνεται στόχος κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.
Ο εκπρόσωπος τύπου της UNRWA Chris Guness ανάρτησε στο Twitter τα εξής:
«Η UNRWA καταδικάζει δριμύτατα αυτή τη σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις» και «Η ακριβής τοποθεσία του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων της Τζαμπάλια #Gaza & ότι στέγαζε 3.000 εκτοπισμένους κοινοποιήθηκαν στον ισραηλινό στρατό 17 φορές».
Πηγή: Maan [1 , 2]
αναδημοσίευση από:

Posted in: Uncategorized