Η Επιτροπή Ηθικής αποβάλει τη μειονοτική βουλευτίνα Ζοάμπι από την Κνεσέτ για έξι μήνες

Posted on 31 Ἰούλιος 2014

1


Η Επιτροπή Ηθικής αποβάλει τη μειονοτική βουλευτίνα Ζοάμπι από την Κνεσέτ για έξι μήνες

Zoabi

Η βουλευτίνα της Κνεσέτ Χανίν Ζοάμπι αποκλείστηκε από όλες τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες, εκτός των ψηφοφοριών, για τους επόμενους 6 μήνες, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ηθικής την Τρίτη, έπειτα από καταγγελίες για υποκίνηση βίας από τον εκπρόσωπο της Κνεσέτ Γιούλι Έντελσταϊν και άλλους βουλευτές.

Η τιμωρία της Ζοάμπι, η μέγιστη που θα μπορούσε να επιβάλει η επιτροπή, τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη, την τελευταία ημέρα ψηφοφορίας πριν κλείσει η Κνεσέτ μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και δε θα μπορεί να κάνει ομιλίες, να υποβάλλει ερωτήσεις ή να ξεκινά συζητήσεις σε επιτροπές ή στην ολομέλεια.

Πολιτικοί αναλυτές στην Παλαιστίνη σχολίασαν πως η περίπτωση της Ζοάμπι δεν διαφέρει πολύ από τους χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους συνείδησης που έχουν φυλακιστεί σε ισραηλινές φυλακές μόνο και μόνο επειδή εξέφρασαν τα πιστεύω τους.

Η Ζοάμπι τιμωρήθηκε επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στις συνεχιζόμενες ισραηλινές πιέσεις να περιγράψει το θάνατο των απαχθέντων ισραηλινών ως πράξη τρομοκρατίας, παραπέμποντας στην ανείπωτη τρομοκρατία του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων αμάχων.

Επίσης την Τρίτη, μια δημοσκόπηση του καναλιού της Κνεσέτ έδειξε πως το 89% των εβραίων Ισραηλινών πιστεύει πως θα πρέπει να αφαιρεθεί η υπηκοότητα από τη Ζοάμπι, ενώ ένα 10% αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση.

Η βουλευτής του Μπάλαντ έχει μια μακρά ιστορία ενεργειών, εντός και εκτός Κνεσέτ, που θεωρούνται αμφιλεγόμενες από την ισραηλινή κοινή γνώμη, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στο Στολίσκο της Ελευθερίας το 2010 πάνω στο Μαβί Μαρμαρά, που δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση των Ισραηλινών κομάντο.

Το 2011 η Επιτροπή Ηθικής την απέκλεισε από την Κνεσέτ για 2 μήνες μετά από συμπλοκή με έναν κλητήρα που προσπάθησε να την απομακρύνει από την ολομέλεια επειδή διέκοπτε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου που την είχε αναφέρει στην ομιλία του.

Η επιτροπή δέχθηκε πολλά παράπονα για τη Ζοάμπι τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με δήλωσή της για την απαγωγή των τριών νεαρών ισραηλινών τον Ιούνιο, που αργότερα βρέθηκαν δολοφονημένοι, κάτι που ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε πως δεν αποτελούσε ποινικό αδίκημα υποκίνησης, και τη (φερόμενη) υποστήριξη των επιθέσεων της Χαμάς με ρουκέτες προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Protective Edge.

Στην καταγγελία του, ο Έντελσταϊν είπε στην επιτροπή ότι πολλοί πολίτες έχουν προσφύγει σ’ εκείνον να λάβει μέτρα εναντίον της Ζοάμπι επειδή «οι δηλώσεις της αγγίζουν τα όρια της υποκίνησης, της ενθάρρυνσης βίας και της υποστήριξης της τρομοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος της Κνεσέτ ανέφερε συγκεκριμένα ένα άρθρο της Ζοάμπι που δημοσιεύτηκε σε ιστότοπο της Χαμάς, στο οποίο ενθάρρυνε τους Παλαιστίνιους να λάβουν μέρος στην «λαϊκή αντίσταση», και τους καλούσε «να θέσουν το Ισραήλ υπό πολιορκία αντί να διαπραγματευτούν».

Ανέφερε επίσης δηλώσεις της Ζοάμπι σε ραδιοφωνική συνέντευξη, μετά την απαγωγή των τριών νέων, όπου είπε πως οι απαγωγείς «δεν είναι τρομοκράτες. Αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μέσα μέχρι το Ισραήλ να ξυπνήσει λιγάκι, μέχρι οι πολίτες του Ισραήλ και η ισραηλινή κοινωνία να ξυπνήσουν και να νιώσουν τα δεινά του άλλου».

Τέλος ο Έντελστάιν έστειλε στην επιτροπή βίντεο από διαδήλωση στην οποία συμμετείχε η Ζοάμπι στη Χάιφα όπου ήρθε στα χέρια με αστυνομικούς.

Η επιτροπή σημείωσε στην απόφασή της ότι όταν ο Γουαϊνστάιν δήλωσε πως τα σχόλια της Ζοάμπι για τους απαχθέντες εφήβους δεν ήταν ποινικά αδικήματα, πρόσθεσε πως θα μπορούσαν να ήταν ανήθικα όπως και ότι «ήταν ιδιαίτερα σκληρά την ώρα που ειπώθηκαν επειδή, παρόλο που εξέφρασε επιφυλάξεις για την πράξη της απαγωγής, θα μπορούσαν να εκληφθούν ως κατανόηση και ότι ταυτίζεται με αυτή».

Η Ζοάμπι απάντησε στην επιτροπή λέγοντας ότι οι καταγγελίες που δέχθηκε ήταν κακεντρέχειες και αποτελούν παράδειγμα της «κουλτούρας ρατσισμού που επικρατεί και της ανάγκης να επιβάλλονται στον άλλο και να καταστέλλουν τις πολιτικές απόψεις του άλλου».

Η βουλευτής του Μπάλαντ είπε επίσης ότι αγνοήθηκε το πλαίσιο των σχολίων της για τους τρεις εφήβους.
«Είναι πολύ άσχημο που ο εκπρόσωπος της Κνεσέτ χρησιμοποίησε ένα μέρος της δήλωσης», έγραψε. «Σε κάθε περίπτωση, παραδέχομαι ότι η πολιτική και κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα, όπως οι διακηρύξεις και οι απόψεις, αντιπροσωπεύουν πολιτικές απόψεις και αρχές που αντίκεινται πλήρως σε εκείνες που αντικατοπτρίζονται στις καταγγελίες. Εκπροσωπώ ένα όραμα δικαιοσύνης, ελευθερίας, ισότητας και μια ασυμβίβαστη πάλη ενάντια στο ρατσισμό, την καταπίεση, τις διακρίσεις, την αποστέρηση και την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων… Δεν θα υποκύψω σε εκείνους που προσπαθούν να με κάνουν να σωπάσω, να με τιμωρήσουν και να με εκδικηθούν».

Η Επιτροπή στην απόφασή της αναφέρει πως «Το κοινό στο Ισραήλ, όπως και σε οποιαδήποτε χώρα, περιμένει ότι τα μέλη του κοινοβουλίου, που διακηρύττουν την πίστη στο κράτος, δεν θα ενθαρρύνουν εκείνους που επιτίθενται και που θέλουν να σκοτώσουν τους στρατιώτες και τους πολίτες. Η κριτική της κυβέρνησης [από έναν βουλευτή] όσο σκληρή κι αν είναι, θα πρέπει να γίνεται από την σκοπιά κάποιου που θέλει το καλό της χώρας και των πολιτών της και θέλει να επηρεάσει την πολιτική».

Έτσι, αποφάσισε ότι τα σχόλια της Ζοάμπι και η στιγμή που έγιναν, δεν ήταν θεμιτά και έδειξαν ότι ταυτίζεται με τους εχθρούς του Ισραήλ και ότι το άρθρο που έγραψε θα μπορούσε να εκληφθεί ως έκκληση να πληγεί το Κράτος του Ισραήλ, η ασφάλειά του και τα βασικά του συμφέροντα. Τα λόγια της παραβίασαν τον όρκο της ως βουλευτού και έπληξαν την Κνεσέτ και την εικόνα της, και ως τέτοια, αναφέρει η απόφαση, η επιτροπή ηθικής της επέβαλε την αυστηρότερη τιμωρία, εξάμηνο αποκλεισμό από όλες τις δραστηριότητες πλην της ψηφοφορίας.

Πολλοί βουλευτές αντέδρασαν θετικά στην τιμωρία της Ζοάμπι, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν (του κόμματος Γισραέλ Μπεϊτένου), που είπε «δεν είναι αρκετό να ανασταλεί η Ζοάμπι από τις συζητήσεις στην Κνεσέτ για έξι μήνες – θα πρέπει να απελαθεί από το Ισραήλ στο Κατάρ, μαζί με τον προδότη από το κόμμα της που ήδη έτρεξε εκεί, τον Άζμι Μπισάρα».

Ο Μπισάρα, ένας άλλος Παλαιστίνιος βουλευτής της Κνεσέτ, διέφυγε από το Ισραήλ και παραιτήθηκε από την Κνεσέτ το 2007, όταν ανακρινόταν για δεσμούς με εχθρική χώρα [Λίβανος].

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Μεταφορών Τζίπι Χοτοβέλι (Λικούντ) είπε ότι η Ζοάμπι δεν θα έπρεπε να είναι καν πολίτης του Ισραήλ. «Η Κνεσέτ έκανε κάτι συμβολικό σήμερα, αλλά όσο συνεχίζει να παίρνει μισθό από το Ισραήλ και να είναι βουλευτής, το φιάσκο συνεχίζεται. Το σωστό είναι να εκδιωχθεί από την Κνεσέτ», δήλωσε η Χοτοβέλι.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της βουλής Μίρι Ρεγκέβ (Λικούντ) δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ζοάμπι θα βγει στην παρανομία, μαζί με τους ηγέτες της Χαμάς, και θα καταφέρω να ανακαλέσω την [κοινοβουλευτική] της ασυλία. Η απομάκρυνση της Ζοάμπι από την Κνεσέτ είναι πιο κοντά από ποτέ. Δεν υπάρχει χώρος για προδότες στην Κνεσέτ».

Η Αλίζα Λαβί (του Γιες Ατίντ) που προεδρεύει στην Επιτροπή της Κνεσέτ για την Προώθηση του Στάτους των Γυναικών – και η οποία είχε εμπλακεί σε καβγά με τη Ζοάμπι για τις δηλώσεις της για τους τρεις απαχθέντες εφήβους – είπε πως η εξάμηνη αποβολή δεν ήταν αρκετή και ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει στην Κνεσέτ «εκπρόσωπος της Χαμάς». «Η Ζοάμπι συστηματικά υποστηρίζει τους εχθρούς μας και βλάπτει την ισραηλινή ασφάλεια», είπε η Λαβί. «Η συμπεριφορά της βουλευτού Ζοάμπι εγείρει σοβαρή υποψία ότι ξεπέρασε μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή, ένα σημείο πέρα από το οποίο δεν μπορεί να είναι πια βουλευτής».

Ο βουλευτής Ισάουι Φρετζ (του Μέρετζ) όμως, είπε πως η απόφαση ήταν δυσανάλογη και αδικαιολόγητη και απέδειξε πως οι εβραίοι και οι άραβες [Παλαιστίνιοι] βουλευτές δέχονται διαφορετική μεταχείριση.

«Η Επιτροπή ηθικής έσπευσε να τιμωρήσει τη Ζοάμπι αλλά όχι βουλευτές και υπουργούς που υποκινούν εναντίον, και καλούν σε μποϊκοτάζ Αράβων, οι οποίοι [βουλευτές της Κνεσέτ και υπουργοί] δέχονται ασθενή λογοκρισία», είπε ο Φρετζ. «Η ελευθερία του λόγου είναι ένα δικαίωμα που δεν μπορεί να παραβιάζεται παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, ειδικά αν πρόκειται για βουλευτή».

Πηγές: PICJerusalem Post

αναδημοσίευση από:

http://intifadagr.wordpress.com/2014/07/31/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%84/ 

Posted in: Uncategorized