1200 πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές του ισπανικού κράτους ζητούν να διακοπούν οι ακαδημαϊκές σχέσεις με το Ισραήλ

Posted on 9 Αὔγουστος 2014

0


1200 πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές του ισπανικού κράτους ζητούν να διακοπούν οι ακαδημαϊκές σχέσεις με το Ισραήλ

 

pacbi
Περισσότεροι από χίλιοι επαγγελματίες του ακαδημαϊκού και επιστημονικού χώρου υπέγραψαν ένα μανιφέστο που δημοσίευσε η εκστρατεία για το ακαδημαϊκό BDS (Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων, Κυρώσεις) για την Παλαιστίνη, ζητώντας την παύση οποιασδήποτε θεσμικής σχέσης με τον ακαδημαϊκό κόσμο του Ισραήλ, μέχρι να σταματήσει να υποστηρίζει την κατοχή και το απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη.
Η εκστρατεία ζητά την υποστήριξη τόσο των επαγγελματιών του ακαδημαϊκού και επιστημονικού χώρου, όπως και σχετικών συλλόγων, όπως τα συνδικάτα φοιτητών και εργαζομένων, ερευνητικά κέντρα, επαγγελματικά κολλέγια κ.α. Από τους 1.400 υπογράφοντες συνολικά, 150 αντιστοιχούν σε καθηγητές έδρας, 850 σε καθηγητές και 200 σε ερευνητές. Επιπλέον έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους 52 σύλλογοι που σχετίζονται με τον ακαδημαϊκό χώρο, μεταξύ των οποίων ερευνητικές ομάδες και πανεπιστημιακά τμήματα.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη διεθνή καμπάνια Μποϊκοτάζ, Απόσυρσης Επενδύσεων, Κυρώσεων (BDS) κατά του Ισραήλ. Αυτή η καμπάνια είναι μια μη-βίαιη στρατηγική που προωθείται από την παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών από το 2005 και αναπτύσσεται ως μια αποτελεσματική εναλλακτική για να πιεστεί το Ισραήλ να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Τον τελευταίο χρόνο, ο φυσικός Στήβεν Χώκινγκ, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου και μέχρι και τέσσερις πανεπιστημιακοί σύλλογοι στις ΗΠΑ έχουν συμμετάσχει στο μποϊκοτάζ ως μορφή υποστήριξης στην έκκληση που έχει κάνει η παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια έκκληση μποϊκοτάζ στους ισραηλινούς θεσμούς και όχι σε άτομα από το πανεπιστημιακό περιβάλλον. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει ντε φάκτο μποϊκοτάζ σε οποιαδήποτε συνεργασία με ισραηλινά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που βρίσκονται σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Η καμπάνια θα συνεχίσει να μαζεύει υπογραφές και προβλέπεται να παράσχει υποστήριξη σε συγκεκριμένες εκστρατείες που αναπτύσσονται σε διάφορα πανεπιστήμια της χώρας, όπως είναι οι καμπάνιες στο πανεπιστήμιο της Vic, και στο πανεπιστήμιο της Μάλαγας, όπου γίνεται δουλειά με σκοπό να διακοπούν οι σχέσεις με τα πανεπιστήμια της Χάιφας και του Τελ Αβίβ αντίστοιχα.
Πηγή: Rebelion
 
αναδημοσίευση από:
 

Posted in: Uncategorized