5 νεκροί από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Posted on 9 Αὔγουστος 2014

1


5 νεκροί από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Πόλη της Γάζας – Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν προκαλέσει το θάνατο 5 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων μετά τις επιθέσεις σε σπίτια, τζαμιά και ένα αθλητικό κέντρο κατά τη δεύτερη μέρα μετά τη λήξη της 3ήμερης εκεχειρίας.

Οι επιθέσεις αυτές, την 33η μέρα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ που έχει σκοτώσει πάνω από 1.900 Παλαιστίνιους και τραυματίσει πάνω από 9.837, σημειώθηκαν ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ισραηλινής και της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας παραμένουν στάσιμες παρά τις πληροφορίες την Παρασκευή ότι οι δύο πλευρές ήταν κοντά σε μια συμφωνία.

Η Αίγυπτος, που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, επέμεινε ότι είχε σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πρότεινε νέα εκεχειρία αλλά το Ισραήλ ανακάλεσε την αντιπροσωπεία του και προειδοποίησε ότι δεν θα διαπραγματευτεί ενώ βρίσκεται υπό πυρά.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στο Κάιρο δήλωσε ότι η παλαιστινιακή πλευρά είναι αποφασισμένη να πετύχει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Είπαμε στους Αιγύπτιους (μεσολαβητές) ότι βρισκόμαστε εδώ με σκοπό να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία που θα αποκαθιστά τα δικαιώματα» των Παλαιστινίων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αzzan al-Ahmed.

H Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψαν μία νέα εκεχειρία 72 ωρών κατηγορώντας το Ισραήλ για κωλυσιεργία.

«Είχε υπάρξει συμφωνία πάνω στη μεγάλη πλειοψηφία των σημαντικών για τον παλαιστινιακό λαό θεμάτων με κάποια λιγοστά σημεία να παραμένουν αδιευκρίνιστα, κάτι που θα έπρεπε να έχει οδηγήσει στην αποδοχή της ανανέωσης της εκεχειρίας» δήλωσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αξιωματούχοι της Χαμάς και της PLO επέμειναν στον τερματισμό από το Ισραήλ του οκταετούς αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, στην απελευθέρωση των δεκάδων κρατουμένων που συνελήφθησαν εκ νέου μετά την απελευθέρωσή τους το 2011 ως μέρος της ανταλλαγής του Gilat Shalit, στην επαναλειτουργία του λιμανιού και του αεροδρομίου της Γάζας καθώς και στη δημιουργία ασφαλούς διέλευσης μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Παρά την απόσυρση όλων των στρατευμάτων του από τη Γάζα με την έναρξη της εκεχειρίας την Τρίτη το Ισραήλ έχει διατηρήσει δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων έτοιμο να απαντήσει σε ενδεχόμενη επανέναρξη των μαχών.

Η βρετανική, γαλλική και γερμανική πρόταση για την ανοικοδόμηση της Γάζας έχει ως στόχο να ενισχυθεί η πλευρά του Παλαιστίνιου προέδρου Mahmoud Abbas και της Παλαιστινιακής Αρχής, αποδυναμώνοντας τη Χαμάς και τους υπόλοιπους ένοπλους της Γάζας ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι μαζεύονται για να πάρουν φαγητό σε σχολείο του ΟΗΕ που έχει μεταβληθεί σε καταφύγιο, στην Πόλη της Γάζας (8/8/2014 -AFP Roberto Schmidt)

Συνεχόμενες ολονύκτιες επιθέσεις
Το Ισραήλ σφυροκοπούσε τη Λωρίδα της Γάζας όλη τη νύχτα με επιθέσεις σε τζαμιά και σε σπίτια μια μέρα μετά τις αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν πέντε κατοίκους της Γάζας, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε με δήλωσή του ότι επιτέθηκε σε 33 στόχους στη διάρκεια της νύχτας συμπεριλαμβανομένων “χώρων τρομοκρατικής δραστηριότητας, κέντρων διοίκησης και ελέγχου και εγκαταστάσεων αποθήκευσης οπλισμού.”

Η επίθεση στα τζαμιά ανέβασε σε 63 τον αριθμό των μουσουλμανικών τεμενών που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και σε πάνω από 150 αυτά που έχουν υποστεί ζημιές, μαζί με δύο εκκλησίες που έχουν επίσης υποστεί ζημιές.

Οι επιθέσεις έχουν επίσης προκαλέσει ζημιές σε πάνω από 32.000 σπίτια και έχουν εκτοπίσει περίπου 485.000 ανθρώπους ή το ένα τρίτο σχεδόν του πληθυσμού της Γάζας.

Ιατρικές πηγές στη Γάζα ανέφεραν ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση εναντίον μοτοσικλέτας στην περιοχή Al-Maghazi στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Τρεις ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν μετά από αεροπορική επίθεση στο τζαμί al-Nuseirat, ενώ ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά το πρωί του Σαββάτου από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε χωράφι ανατολικά του Khan Younis.

Μία άλλη ισραηλινή αεροπορική επίθεση κατέστρεψε το κτίριο του αθλητικού κέντρου Al-Maghazi στον ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Βομβαρδισμός στη Ράφα, ξημερώματα Σαββάτου 9 Αυγούστου (AFP Said Khatib)

Πριν από αυτό, ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα έπληξαν με δύο πυραύλους το σπίτι της οικογένειας Abu Taha στη Ράφα της νότιας Γάζας, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τα τζαμιά Izz Addin al-Qassam και Shuhadaa.

To τζαμί Hasan al-Banna στη συνοικία Zaytoun στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας έχει υποστεί ζημιές, καθώς και το τζαμί Αl-Alami. Επίσης διάφορα σπίτια υπέστησαν ζημιές κατά τις επιθέσεις.

Το σπίτι της οικογένειας Hammasi στη συνοικία Sabra της πόλης της Γάζας καταστράφηκε το πρωί του Σαββάτου καθώς και το σπίτι της οικογένειας Ulayyan στη Beit Lahiya στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν επίσης πληθώρα ανοιχτών χώρων στη συνοικία Shujaiyya στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

Πηγή: Maan

 

αναδημοσίευση από:

http://intifadagr.wordpress.com/2014/08/09/5-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%B9%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%B9/

Posted in: Uncategorized