Διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ για τα παιχνίδια της Μακάμπι Τελ Αβίβ με ομάδες του NBA

Posted on 30 Σεπτεμβρίου 2014

0


Διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ για τα παιχνίδια της Μακάμπι Τελ Αβίβ με ομάδες του NBA

BDS Maccabi XΣε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας καλούν οι συλλογικότητες Al-Awda στο Κλίβελαντ στις 6 Οκτωβρίου και Jewish Voice for Peace στο Μπρούκλιν στις 7 Οκτωβρίου ενάντια στους προγραμματισμένους αγώνες της ομάδας μπάσκετ του Ισραήλ Μακάμπι Τελ Αβίβ με ομάδες του NBA, αλλά και στις παράλληλες εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων για την οργάνωση Φίλοι του IDF που στηρίζει τον ισραηλινό στρατό κατοχής.

Το κάλεσμα της Al-Awda στο facebook αναφέρει:

«Η ισραηλινή ομάδα μπάσκετ Μακάμπι Τελ Αβίβ, θα παίξει στο Barclays Center εναντίον των Nets, χρησιμοποιώντας την πολιτιστική της ‘μάσκα’ για να στηρίξει τη συγκέντρωση χρημάτων για τους Φίλους του IDF πριν την έναρξη των παιχνιδιών. Διάφορα μέλη της φιλοπαλαιστινιακής κοινότητας στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω [από το χώρο διεξαγωγής του αγώνα].

Το κάλεσμα της Jewish Voice for Peace στο fb αναφέρει:

«Το Κλίβελαντ αρνείται το παιχνίδι της ομάδας της ισραηλινής τρομοκρατικής οντότητας στο Quicken Loans Arena στις 5 Οκτωβρίου! Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί καθώς είναι νωπές οι μνήμες της Γάζας!

«Η μνήμη μας δεν μπορεί να είναι τόσο βραχεία»

Σε άρθρο του στο Nation ο Dave Zirin αναφέρει ότι η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα βρεθεί για πέμπτη φορά μέσα σε εννέα χρόνια στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο για να παίξει αυτή τη φορά δύο παιχνίδια προετοιμασίας εναντίον των Nets του Μπρούκλιν και των Cavaliers του Κλίβελαντ. Ωστόσο, σημειώνει ο αρθρογράφος, στον απόηχο των καλοκαιρινών βομβαρδισμών στη Γάζα, πολλοί ακτιβιστές πρόκειται να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε αυτή την προσπάθεια «ομαλοποίησης» της εικόνας του Ισραήλ μέσω του αθλητισμού.

Ο Ζίριν μίλησε με την Tsvia Thier, Ισραηλινή που ζει στη Νέα Υόρκη, η οποία σκοπεύει να λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις έξω από το Barclays Center και παραθέτει τα λόγια της:

«Το Ισραήλ έριξε χιλιάδες λίβρες όπλων στη Γάζα. Πάνω από 2.000 άνθρωποι πέθαναν. Πάνω από 500 παιδιά δολοφονήθηκαν. Δεν υπήρξε δικαιοσύνη για όλα αυτά. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διεξαχθούν αυτά τα παιχνίδια  χωρίς να διαμαρτυρηθούμε … σαν να μην διαπράχθησαν μόλις αυτές οι εγκληματικές πράξεις. Η μνήμη μας δεν μπορεί να είναι τόσο βραχεία».

Στο άρθρο σημειώνεται ότι πριν από το παιχνίδι στο Μπρούκλιν, το NBA συμμετέχει σε έναν «εορτασμό VIP» στο Κέντρο Barclays για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ που διοργανώνουν οι Φίλοι του IDF (FIDF) και σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, η οργάνωση «FIDF έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή στην εκδήλωση 12 στρατιωτών του IDF οι οποίοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης στη Γάζα». Ο Ζίριν σημειώνει σκωπτικά ότι «δεν είναι μόνο οι ακτιβιστές που δεν μπορούν να διαχωρίσουν αυτά τα παιχνίδια από τον καλοκαιρινό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα».

Παράλληλα, ο αρθρογράφος σημειώνει τους δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους που βρίσκονται στην ηγεσία του NBA με το Ισραήλ, όπως τον ιδιοκτήτη των Miami Heat,Micky Arison, που προέρχεται από μία από τις πιο ισχυρές οικογένειες του Ισραήλ, ή τις ισραηλινές σχέσεις του Amar’e Stoudamire από τους Knicks της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, συμπληρώνει, «οι εορτασμοί των αυτών των δεσμών θα είναι ιδιαίτερα θορυβώδεις αυτή τη σεζόν, τώρα που οι Cavaliers του Κλίβελαντ έχουν επικεφαλής τον πρώην προπονητή της Μακάμπι, Ντέιβιντ Μπλατ» και στη συνέχεια θυμίζει ότι ο «αγαπημένος των ΜΜΕ» Μπλατ υπήρξε θερμός υποστηρικτής του καλοκαιρινού πολέμου στη Γάζα δηλώνοντας στην ισραηλινή εφημερίδα Globes:

«Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο πόλεμος είναι ο πιο δικαιολογημένος πόλεμος του Ισραήλ που μπορώ να θυμηθώ τα τελευταία χρόνια. Λυπάμαι πραγματικά γι’ αυτό που γίνεται στη Γάζα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έπρεπε να ενεργήσουμε εκεί, ώστε το Ισραήλ να έχει ηρεμία μια για πάντα και να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά».

Στην εισαγωγή του στο Nation ο Ζίριν γράφει: «Όταν οι ισραηλινές αθλητικές ομάδες ταξιδεύουν στην Ευρώπη, συχνά έρχονται αντιμέτωπες με διαμαρτυρίες. Οι οργανώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Red Card Israeli Apartheid, υποστηρίζουν ότι τέτοια θεάματα «ομαλοποιούν» τη στρατιωτική κατοχή που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Σημειώνουν επίσης ότι είναι φαντασίωση να προσποιείται κανείς ότι τέτοια παιχνίδια δεν φέρουν ένα ισχυρό πολιτικό και συμβολικό βάρος».

Πηγές: The NationHaaretzfb1fb2

 

αναδημοσίευση από εδώ:

 

http://intifadagr.wordpress.com/2014/09/30/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9/

Posted in: Uncategorized