Φρουροί – βασανιστές σε κέντρα κράτησης προσφύγων στη Γερμανία Κακοποίηση

Posted on 30 Σεπτέμβριος 2014

1


Φρουροί – βασανιστές σε κέντρα κράτησης προσφύγων στη Γερμανία

Κακοποίηση

11:28 | 30 Σεπ. 2014

Τελευταία ανανέωση 18:01 | 30 Σεπ. 201

Κύμα αντιδράσεων στα πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Γερμανία έχει προκαλέσει υπόθεση κακοποίησης μεταναστών σε κέντρα προσφύγων και μάλιστα από το ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας. Στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα σε τρία κέντρα υποδοχής προσφύγων στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, όπου οι μετανάστες επανειλημμένα έχουν καταγγείλει περιπτώσεις κακοποιήσεις. Οι έρευνες πάντως ξεκίνησαν αφού η αστυνομία ενημερώθηκε για την ύπαρξη βίντεο και φωτογραφιών που αποδεικνύουν τα περιστατικά.  Ήδη ελέγχονται οκτώ εργαζόμενοι.

Έξι από τους φρουρούς που αντιμετωπίζουν κατηγορίες εργάζονται σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην πόλη Μπούρμπαχ, όπου διαμένουν περίπου 700 μετανάστες. Οι φρουροί φέρονται να ανάγκασαν έναν μετανάστη να ξαπλώσει σε ένα στρώμα καλυμμένο με εμετό, σύμφωνα με δηλώσεις του εισαγγελέας Γιοχάνες Ντάχαϊμ.

Η αστυνομία εντόπισε επίσης μια φωτογραφία που είχε τραβηχτεί από κινητό τηλέφωνο στην οποία φαίνεται ένας δεμένος μετανάστης ξαπλωμένος στο πάτωμα και από πάνω του ένας φρουρός, ο οποίος τον πατά με την μπότα του στον σβέρκο, την ώρα που ένας συνάδελφός του παρακολουθεί τη σκηνή χαμογελώντας.

Σε δύο άλλους φρουρούς βρέθηκε απαγορευμένος εξοπλισμός, όπως γκλομπ. Επίσης όπως έγινε γνωστό ορισμένοι από τους ιδιωτικούς φρουρούς δεν είχαν καν λευκό ποινικό μητρώο.

Οι αρχές έχουν ανακρίνει εκατοντάδες μετανάστες που κρατούνται στο κέντρο του Μπούρμπαχ, επεσήμανε ο Ντάχαϊμ, ενώ πρόσθεσε ότι κανείς εξ αυτών προς το παρόν δεν έχει καταγγείλει άλλα συμβάντα χρήσης υπερβολικής βίας από την πλευρά των φρουρών.

Την ίδια ώρα υπάρχουν καταγγελίες για φρουρούς που χτυπούν μετανάστες σε ένα κέντρο κράτησης στην Έσση. Η αστυνομία ερευνά δύο περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης βίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Η ιδιωτική εταιρεία European Homecare διαχειρίζεται και τα δύο παραπάνω κέντρα, έχοντας με τη σειρά της αναθέσει σε άλλες εταιρείες της φρούρηση των κέντρων.

Περιστατικό και σε κέντρο του Ερυθρού Σταυρού

Ακόμη δύο άνδρες φρουροί, ηλικίας 30 και 37 ετών, κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν εναντίον μεταναστών σε κέντρο του Ερυθρού Σταυρού στο Μπαντ Μπέρλεμπουργκ.

Η γερμανική Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι οι αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν τη διαχείριση, τη φροντίδα και την ασφάλεια στα κέντρα κράτησης.

«Το γεγονός ότι άνθρωποι που ζητούν προστασία κακοποιούνται και ταπεινώνονται από τις δυνάμεις ασφαλείας που υποτίθεται ότι τους φυλάσσουν είναι μια εξοργιστική κατάχρηση εξουσίας» δήλωσε η Μαρία Σάρλαου, ειδική της Διεθνούς Αμνηστίας στα βασανιστήρια και τις κακοποιήσεις.

Υποσχέσεις

Από την πλευρά του ο Ραλφ Γέγκερ, υπουργός Εσωτερικών στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλία υποσχέθηκε πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων.

«Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που εργάζονται για λογαριασμό του κρατιδίου σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Θα φροντίσουμε ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να υπογράψουν δήλωση, με την οποία θα διασφαλίζεται ότι κάθε υπάλληλός τους ξεχωριστά θα ελεγχθεί από την αστυνομία αλλά και την υπηρεσία για την προστασία του Συντάγματος».

Η μεγάλη αύξηση των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία φέτος έχει προκαλέσει προβλήματα στις αρχές, μεταξύ αυτών και υπερπληθυσμό στα κέντρα κράτησης. Από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2014, στη χώρα έχουν συνολικά καταγραφεί 99.592 αιτούντες άσυλο, ενώ αναμένονται συνολικά περίπου 200.000 ως το τέλος του έτους.

πηγή:

Posted in: Uncategorized