Το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη που έρχεται για να ταράξει

Posted on 16 Ἀπρίλιος 2015

3


Το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη που έρχεται για να ταράξει

Tvxs Βιβλίο

«…Δυνατὰ δὲ οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν»: Οι ισχυροί πράττουν ό, τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υποχωρούν και το αποδέχονται»: Η περίφημη φράση του Θουκιδίδη από τον Διάλογο των Μηλίων εμπνέει, όπως φαίνεται, τον Γιάνη Βαρουφάκη. Και δίνει τον τίτλο στο νέο βιβλίο του υπουργού Οικονομικών που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2016 αλλά παρουσιάζεται ήδη από τον εκδοτικό του οίκο, τον Nations Books.

«Οι αδύναμοι υποχωρούν και αποδέχονται – Η Ευρωπαϊκή κρίση και το οικονομικό μέλλον της Αμερικής» είναι το ακριβές προσχέδιο τίτλου του βιβλίου, το οποίο δεν φείδεται κριτικής για τις δομικές στρεβλώσεις, τις αδυναμίες και τις παθογένειες της Ευρώπης. Με κορυφαία, ίσως, αιχμή την διαπίστωση του συγγραφέα Γιάνη Βαρουφάκη ότι «Η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στους Ευρωπαίους».

Σε μια μίνι «προδημοσίευση» που έχει αναρτήσει ο οίκος Nation Books στην ιστοσελίδα του, αναφέρεται ότι « η τύχη της παγκόσμιας οικονομίας κρέμεται από μία κλωστή, και η Ευρώπη κάνει ό,τι μπορεί για να την υπονομεύσει, να αποσταθεροποιήσει την Αμερική και να δημιουργήσει νέες μορφές αυταρχισμού. Η Ευρώπη έχε βυθίσει τον κόσμο σε ειδεχθές τέλμα δύο φορές μέσα στα τελευταία εκατό χρόνο… και μπορεί να το κάνει ξανά».

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης» επισημαίνεται στην προδημοσίευση του εκδοτικού οίκου, «δείχνει ότι η ευρωζώνη είναι ένας χάρτινος πύργος καταδικασμένος να πέσει χωρίς ριζική αλλαγή κατεύθυνσης. Και, εάν η Ευρωπαικη Ενωση πέσει, η παγκόσμια οικονομία δεν θα μείνει και εκείνη πίσω». «Ο Βαρουφάκης», συνεχίζει, «εξηγεί πώς, μετά την εγκατάλειψη της ζώνης του δολαρίου το 1971, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νομισματική ένωση 18 κρατών χωρίς αυτά να έχουν τον έλεγχο του νομίσματός τους, χωρίς δημοκρατική λογοδοσία και χωρίς μία κυβέρνηση να υποστηρίζει την κεντρική τράπεζα.

Η παράξενη αυτή οικονομική υπερδύναμη δεν ήταν εφοδιασμένη με κανένα από εκείνα τα όπλα που είναι απαραίτητα για να απορροφήσουν τα σοκ μιας χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ ο σχεδιασμός της διασφάλιζε ότι η κρίση, όταν θα ερχόταν, θα ήταν μαζική. Οταν η καταστροφή χτύπησε το 2009, η Ευρώπη στράφηκε εναντίον του εαυτού της, ταπεινώνοντας εκατομμύρια αθώων πολιτών, οδηγώντας λαούς στην απελπισία και θωρακίζοντας μια μορφή μισαλλοδοξίας που είχαμε να δούμε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην επική μάχη για την ακεραιότητα και την ψυχή της Ευρώπης, οι δυνάμεις της λογικής και του ανθρωπισμού θα πρέπει να υπερνικήσουν τις νέες μορφές αυταρχισμού. Η ευρωπαϊκή κρίση είναι γεμάτη από ριζοσπαστικά οπισθοδρομικές δυνάμεις που έχουν την ικανότητα να προκαλούν ανθρωπιστικές αιματοχυσίες, σβήνοντας την ελπίδα της κοινής ευημερίας για τις επόμενες γενιές. Η αρχή της ακόμη μεγαλύτερης λιτότητας για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που υποφέρουν και από τις πιο βαθιές υφέσεις θα ήταν γραφική εάν δεν ήταν ήδη ο προάγγελος του μισανθρωπισμού και του ρατσισμού.

Σ’ αυτό το βιβλίο, ο Βαρουφάκης προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές με τις οποίες ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να παρέμβει και βοηθήσει στη διάσωση της Ευρώπης και την αποτροπή της καταστροφής, ενώ παρουσιάζει την απώτατη στάση κατά της λιτότητας. Με υπομονή, πληροφορίες, και ενίοτε με χιουμοριστική γραφή, προειδοποιεί ότι η κατάρρευση του παράλογου ευρωπαικού καπιταλισμού που μαστίζεται από την κρίση πρέπει να αποτραπεί με κάθε κόστος. Η Ευρώπη, υποστηρίζει, είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στους Ευρωπαίους».

πηγή:

http://tvxs.gr/news/ellada/i-eyropi-einai-poly-simantiki-gia-na-afethei-stoys-eyropaioys

Posted in: Uncategorized