Κύπρος : Βίντεο με ξυλοδαρμό κρατουμένου από αστυνομικούς

Posted on 20 Αὔγουστος 2015

1


Κύπρος : Βίντεο με ξυλοδαρμό κρατουμένου από αστυνομικούς

vidlaknslknasd

Ένα βίντεο με ξυλοδαρμό κρατουμένου από αστυνομικούς κυκλοφόρησε στα καθεστωτικά ΜΜΕ και τις ιστοσελίδες της Κύπρου.

Το βίντεο αυτό δείχνει τον ξυλοδαρμό ενός κρατουμένου που έγινε τον Φεβρουάριο 2014 από 2 αστυνομικούς και καταγγέλθηκε από τον κρατούμενο μέσω του δικηγόρου του.

Αναδημοσιεύουμε από το κυπριακό site :

Κατηγορίες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων για κατάχρηση εξουσίας και για βασανιστήρια αντιμετωπίζουν οι δύο αστυνομικοί που εμφανίζονται σε βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα στο διαδίκτυο να ξυλοκοπούν άγρια κρατούμενο στα κρατητήρια της πόλης Χρυσοχούς.
Σε ανακοίνωση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου αναφέρει ότι πρόκειται για ένα καταδικαστέο, θλιβερό περιστατικό που έχει επισυμβεί το Φεβρουάριο του 2014 το οποίο διερευνήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας μετά από καταγγελία που έγινε από το δικηγόρο του παραπονούμενου.
Η έρευνα αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργού έγινε από ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή που διορίστηκε από το Γενικό Εισαγγελέα, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα με την αποστολή του φακέλου στο Γενικό Εισαγγελέα.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, παρά το ότι ο ανακριτής δεν διαπίστωσε διάπραξη ποινικών αδικημάτων, έδωσε οδηγίες στην Αρχή όπως οι δυο αστυνομικοί που εμπλέκονται κατηγορηθούν από την Αρχή για διάπραξη ποινικών αδικημάτων για κατάχρηση εξουσίας και για βασανιστήρια.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι σύμφωνα με τη Νομοθεσία που διέπει τις αρμοδιότητες της Αρχής, όταν μια  υπόθεση η οποία διερευνάται από την Αρχή, η Αστυνομία δεν μπορεί να λάβει οποιαδήποτε μέτρα περιλαμβανομένης και της άσκησης πειθαρχικής έρευνας εναντίον των Αστυνομικών που ερευνούνται.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Αστυνομία θα θέσει τους δυο αστυνομικούς σε διαθεσιμότητα αμέσως μετά που θα κατηγορηθούν από την Αρχή.
Η Αστυνομία αναφέρει ο Υπουργός αναμένει να αποσταλεί ο σχετικός φάκελος για να προχωρήσει στη διερεύνηση πειθαρχικών αδικημάτων που σχετίζονται τόσο με τις πράξεις ή παραλείψεις των μελών της ΥΚΑΝ (τα οποία ανέκοψαν τον παραπονούμενο για έλεγχο), όσο και πειθαρχικά αδικήματα που προκύπτουν από την παραμονή και κράτηση του παραπονούμενου στα κρατητήρια, όπως οι ισχυρισμοί του ότι δεν του επιτράπηκε να μιλήσει με δικηγόρο ή και η παραπομπή του στο Νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις, αλλά και κατά πόσον οι Αστυνομικοί που υπηρετούσαν στο Σταθμό γνώριζαν οτιδήποτε αναφορικά με το περιστατικό του βάναυσου ξυλοδαρμού.

πηγή:

https://mpalothia.wordpress.com/2015/08/19/%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B4%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%8C-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD-2/ 

Posted in: Uncategorized