Στη σκια 50 νεκρών προσφύγων η διάσκεψη της Βιέννης

Posted on 28 Αὔγουστος 2015

1


Στη σκιά 50 νεκρών προσφύγων η διάσκεψη της Βιέννης

austria-truck-migrants.jpg

Νεκροί πρόσφυγες σε φορτηγό στην Αυστρία

Το φορτηγό όπου βρέθηκαν οι άτυχοι πρόσφυγες νεκροί | Associated Press

Σύμφωνα με την αυστριακή αστυνομία, τα πτώματα βρέθηκαν μέσα σε ένα φορτηγό που ήταν σταθμευμένο σε αυτοκινητόδρομο στο ανατολικό τμήμα της Αυστρίας, όχι πολύ μακριά από τα σύνορα με την Ουγγαρία, στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από τη Βουδαπέστη στη Βιέννη. Τα πτώματα βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο σήψης και το φορτηγό είχε εγκαταλειφθεί, με την πίσω πόρτα ανοιχτή. Είχε πινακίδες Ουγγαρίας αλλά έφερε το logo εταιρείας με έδρα τη Σλοβακία. Σύμφωνα με πηγές της αυστριακής αστυνομίας, το όχημα  ήταν ανατολικά της Βουδαπέστης νωρίς την Τετάρτη το πρωί και πέρασε τα σύνορα της Αυστρίας αργότερα την ίδια μέρα. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι πρόσφυγες ήταν ήδη νεκροί όταν το φορτηγό βρέθηκε σε αυστριακό έδαφος και περιμένουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας για να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Πληροφορίες για πολύνεκρο ναυάγιο

Λίγη ώρα αργότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, από το Λιβύη έρχονταν πληροφορίες και για άλλους νεκρούς. Βάρκα που μετέφερε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες (από την υποσαχάρια Αφρική, το Πακιστάν τη Συρία και το Μπαγκλαντές), είπαν αξιωματούχοι στην πόλη Zuwara, ανετράπη και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους- οι περισσότεροι παγιδευμένοι στο αμπάρι. Η πληροφορία ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί όπως δεν είναι δυνατόν προς το παρόν να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των επιβαινόντων. Οι Λίβυοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι περίπου 100 είναι οι διασωθέντες. 

Γρήγορα λύσεις

«Σήμερα πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να σωθούν  δραπετεύοντας… την έχασαν στα χέρια των διακινητών» είπε ο Αυστριακός καγκελάριος,  Βέρνερ Φάιμαν τονίζοντας την απόλυτη ανάγκη να δοθούν γρήγορα λύσεις που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το κύμα των προσφύγων που κατακλύζει την Ευρώπη.
«Συγκλονισμένη» από την «τρομερή είδηση» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ. «Είναι μια προειδοποίηση», είπε, «ώστε να στρωθούμε στη δουλειά, ώστε να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό και να δείξουμε αλληλεγγύη».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε ότι «ποτέ πριν στην Ιστορία τόσο πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τρέχοντας τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη βία και τις διώξεις. Και δεδομένου του μεγάλου αριθμού των συγκρούσεων που είναι σε εξέλιξη, το ρεύμα των προσφύγων που ζητούν προστασία στην Ευρώπη δεν προβλέπεται να μειωθεί στο προσεχές μέλλον».
Κεριά στη μνήμη των άτυχων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στον δρόμο για την ελευθερίαΠολίτες αφήνουν κεριά και λουλούδια έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης Αϊσενστάντ, όπου βρέθηκε το φορτηγό με τους πρόσφυγες | Associated Press
Η διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια συγκλήθηκε με στόχο να βρεθεί μια λύση από κοινού στην εισροή των προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές και έχει ως αποτέλεσμα να κατακλύζονται  ορισμένες μόνο χώρες, κυρίως οι χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ άλλες μένουν αναλογικά ανεπηρέαστες. 
Η συμμετοχή των Μέρκελ και Σταϊνμαγερ στη σύνοδο δείχνει τη σημασία που δίνει η Γερμανία στην υπόθεση των προσφύγων, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει την εφαρμογή της Σύμβαση Σένγκεν και να δεχθεί να προσφέρει άσυλο σε πρόσφυγες από τη Συρία. Η Γερμανία εκτιμάται ότι θα δεχθεί περίπου 800 χιλιάδες πρόσφυγες φέτος, τους περισσότερους στην Ε.Ε.

Το αυστριακό σχέδιο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, παρουσίασε ένα πρόγραμμα πέντε σημείων, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ασφαλείς ζώνες – πιθανώς υπό την προστασία των κυανόκρανων του ΟΗΕ- στις πατρίδες των προσφύγων όσο εξετάζεται το αίτημα τους για άσυλο και ασφαλές πέρασμα στην Ευρώπη για όσους πληρούν τα κριτήρια.
Επιπλέον, προτείνει και αυξημένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και συντονισμένη δράση εναντίον της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Επίσης ζητά την επιβολή ποσοστώσεων ώστε να μοιραστεί το βάρος της υποδοχής προσφύγων και στις 28 χώρες-μέλη, κάτι στο οποίο πολλές χώρες ανθίστανται σθεναρά.
Όπως επισήμανε, η Ευρώπη πρέπει να βρει μια λύση συλλογικά, γιατί διαφορετικά κάθε κράτος θα δράση απο μόνο του και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αρχή της Ευρώπης για ανοιχτά σύνορα.

Μειώνεται η αντίδραση στις ποσοστώσεις

Ο αρμόδιος για της Διεύρυνση επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χανς, υποστήριξε πως η αντίδραση στιςποσοστώσεις έχει αρχίσει να περιορίζεται. «Θα είναι σίγουρα κεντρική αποστολή να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορά μας», δήλωσε στη διάσκεψη και επανέλαβε πως σε μερικές εβδομάδες οι Βρυξέλλες θα προτείνουν μια νέα οπτική στην κατάσταση.
«Θα δώσουμε άλλη μια ευκαιρία με τις ποσοστώσεις. Ελπίζω ότι υπό το φως των πιο πρόσφατων εξελίξεων υπάρχει τώρα ένας βαθμός ετοιμότητας μεταξύ και των 28 κρατών-μελών ώστε να συμφωνήσουμε και να τις αποδεχθούμε», είπε σε δημοσιογράφους.
Επισήμανε πως το κύμα των προσφύγων μπορεί να γίνει μεγαλύτερο. «Είκοσι εκατομμύρια πρόσφυγες περιμένουν στο κατώφλι της Ευρώπης» επισήμανε. «Δέκα έως 12 εκατ. στη Συρία, 5 εκατ. Παλαιστίνιοι, 2 εκατ. Ουκρανοί και περίπου ένα εκατομμύριο στον Νότιο Καύκασο».

Τα Βαλκάνια θέλουν ευρωπαϊκή λύση

Οι Βαλκανικές χώρες ζήτησαν από την Ε.Ε. να δράσει επειγόντως. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι είναι ευθύνη των κρατών-μελών της Ε.Ε. να βρουν έναν καλύτερο τρόπο να διαχειριστούν το κύμα των προσφύγων.
«Έχετε ένα πρόβλημα και ζητάτε από εμάς, τη Σερβία, να προτείνει ένα σχέδιο δράσης για τους μετανάστες. Θα πρέπει να προτείνετε εσείς πρώτα ένα σχέδιο δράσης και μετά να μας ζητήσετε να προτείνουμε το δικό μας σχέδιο», είπε.
Από την πλευρά του, ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, υπογράμμισε πως η χώρα του δέχεται κάθε μέρα 3.000 μετανάστες που περνούν τα σύνορα από την Ελλάδα. Ζήτησε λοιπόν «τουλάχιστον να υπάρξει μια ευρωπαϊκή απόκριση σε αυτή την κρίση». 
Posted in: Uncategorized