Παγκόσμια κατακραυγή για την επικείμενη σταύρωση 20χρονου Σαουδάραβα

Posted on 29 Σεπτέμβριος 2015

0


Παγκόσμια κατακραυγή για την επικείμενη σταύρωση 20χρονου Σαουδάραβα

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο για την επικείμενη εκτέλεση ενός  20χρονου Σαουδάραβα, ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή συμμετείχε σε διαδηλώσεις. Ο νεαρός μετά τον απαγχονισμό του αναμένεται να κρεμαστεί και να τεθεί σε δημόσια θέα. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο Αλί Μοχάμεντ αλ Νιμρ ήταν 17 ετών το 2012 όταν συνελήφθη επειδή πήρε μέρος σε διαδηλώσεις στο Κατίφ. Ο νεαρός είναι ανιψιός του σιίτη ιερωμένου σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ, ο οποίος έχει επίσης καταδικαστεί σε θάνατο για την οργάνωση του σιιτικού κινήματος διαμαρτυρίας του 2011 στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ζει η σιιτική μειονότητα του σουνιτικού βασιλείου. Οι Αρχές της χώρας κατηγόρησαν τόσο τον ίδιο όσο και τον θείο του ότι ανήκουν σε εγκληματική οργάνωση.

Ο πατέρας του νεαρού δήλωσε ότι ο γιος του συμμετείχε σε διαδηλώσεις, αλλά είναι αθώος για τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως διάρρηξη, επίθεση εναντίον της αστυνομίας και ρίψη βομβών μολότοφ.

Η εκτέλεση του 20χρονου Σαουδάραβα θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη, αν και συνήθως οι εκτελέσεις στη χώρα δεν ανακοινώνονται και γίνονται ξαφνικά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο  Αλί Μοχάμεντ αλ Νιμρ θα εκτελεστεί δι’ απαγχονισμού, ενώ στη συνέχεια οι Αρχές θα τον σταυρώσουν και θα τοποθετήσουν τον σταυρό σε κοινή θέα.

Ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν με ανακοίνωσή τους τη Σαουδική Αραβία να μην προχωρήσει στην εκτέλεση του νεαρού άνδρα, καταγγέλλοντας ότι εκβιάστηκε για να ομολογήσει, ενώ αναφέρονται σε πληροφορίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

Όπως καταγγέλλεται, ο νεαρός υποβλήθηκε σε βασανιστήρια για να ομολογήσει, ενώ δεν είχε τη συνδρομή δικηγόρου. Εξάλλου, η επιβολή της θανατικής ποινής σε ανηλίκους αποτελεί παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης ξεκινήσει εκστρατεία εδώ και καιρό για να μπλοκάρει την εκτέλεση του νεαρού, ενώ ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε έναν μεγάλο αγώνα επίσης.

Στην εκστρατεία για να αποτραπεί η εκτέλεση του 20χρονο θέση πήραν και οι Anonymous, κηρύσσοντας τον κυβερνοπόλεμο στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Η οργάνωση έχει εξαπολύσει ήδη κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες, «ρίχνοντάς» της για αρκετές ώρες.

«Ένας αθώος έφηβος έχει καταδικαστεί σε θάνατο στη Σαουδική Αραβία και δεν θα σταθούμε απλά να κοιτάμε. 13 δικαστές έχουν ήδη επιβεβαιώσει την θανατική ποινή του Αλί Μοχάμεντ αλ-Νιμρ, πράγμα που σημαίνει ότι απομένει μόνο η έγκριση του βασιλιά Σαλμαν. Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», αναφέρουν  στο μήνυμα που έχουν στείλει.

Αν και 133 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την αρχή του έτους στη Σαουδική Αραβία, έναντι 87 το 2014, κανείς δεν έχει θανατωθεί μέχρις στιγμής για πολιτικό ακτιβισμό.

πηγή:

http://tvxs.gr/news/kosmos/pagkosmia-katakraygi-gia-tin-epikeimeni-stayrosi-20xronoy-saoydaraba

Posted in: Uncategorized