ΕΠΕΙΓΟΝ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Posted on 30 Δεκεμβρίου 2015

0


ΕΠΕΙΓΟΝ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

πηγή: Ομάδα ελευθεριακών κομμουνιστών

Στην πορεία της ένοπλης σύγκρουσης που ξεκίνησε στην Κουρδική περιοχή της Τουρκίας μετά τις εκλογές του Ιούνη του 2015, 186 πολίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχουν πεθάνει, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες έχουν συλληφθεί. Σε ότι αφορά τους συν-δήμαρχους που είναι μέλη του συνασπισμού μας, 17 απ’ αυτούς έχουν συλληφθεί ενώ 25 παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και για 6 απ’ αυτούς έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από τον Ιούλη του 2015. Προκειμένου να τερματιστεί η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή μας, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναζωογονηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία.
Απ’ τον Αύγουστο αυτού του χρόνου, ως αντίδραση στις κατασταλτικές πολιτικές του Τούρκικου κράτους που διογκώθηκαν πάλι, οι λαϊκές συνελεύσεις σε πολλές Κουρδικές πόλεις εξέφρασαν το αίτημά τους για αυτο-κυβέρνησή τους. Αυτό το αίτημα για αυτό-κυβέρνηση, –με στόχο την επίτευξη αποκεντρωμένου δομικού μετασχηματισμού ενάντια στο συγκεντρωτισμό- απαντήθηκαν από την Τούρκικη κυβέρνηση με δυσανάλογη κρατική βία. Σε Κουρδικές πόλεις όπου εκφράστηκε το αίτημα για αυτό-κυβέρνηση, ειδικά σε Cizre, Sur, Silvan, Nusaybin, Dargecit, Silopi ve Yuksekova, η Τούρκικη κυβέρνηση ανακοίνωσε απαγορεύσεις κυκλοφορίας που είχαν διαρκέσει για εβδομάδες κατά τις οποίες σκοτώνονταν πολλοί πολίτες από τις Τούρκικες υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ συνεχίζεται η μαζική μετανάστευση κατοίκων από τις πόλεις που ισχύει ακόμη αυτό το μέτρο.
Ακόμη και τα πτώματα αυτών που σκοτώθηκαν από το Τουρκικό κράτος δεν αφήνονται να ταφούν για μέρες εξαιτίας της απαγόρευσης και κρατούνται μέσα σε σπίτια. Επιπροσθέτως, δεκάδες πολίτες σημαδεύονται από Τούρκους ελεύθερους σκοπευτές, ενώ οι τραυματίες πολίτες εμποδίζονται από τις δυνάμεις ασφαλείας στο να δεχτούν ιατρική περίθαλψη. Δυστυχώς, αυτές οι διαδικασίες επαναλαμβάνονται καθημερινά στις προαναφερόμενες πόλεις. Ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων ένοπλων συγκρούσεων, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από τις ζώνες των συγκρούσεων και το νούμερο αυτό μεγαλώνει. Ακόμη, ιστορικά κτίρια στο Sur, περιοχή του Diyarbakir, που είχαν αναγνωριστεί από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των ένοπλων συγκρούσεων. Ως τώρα, το Τέμενος Kursunlu και το Pasha Χαμάμ, τα οποία χτίστηκαν τον 16ο αιώνα έχουν στοχοποιηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας κι έχουν καταστραφεί σε βαθμό που να μην είναι ποτέ πια αρκετές οι προσπάθειες αποκατάστασής τους.
Μετά από την εκ νέου κλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης, σε 18 πόλεις με πληθυσμό γύρω στις 100 χιλιάδες έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και 5 απ’ αυτές παραμένουν απαγορευμένες περιοχές από τις 21 Δεκέμβρη 2015. Ακόμα σημαντικότερο, οι εν εξελίξει ένοπλες συγκρούσεις σε αστικές περιοχές έχουν φτάσει σε ένα νέο και περισσότερο επιζήμιο επίπεδο από τις 14 Δεκέμβρη 2015. Άρματα και βαρέα όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο σε συμβατικούς πολέμους, έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούνται από τις Τούρκικες Ένοπλες Δυνάμεις σε περιοχές όπου μένουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Ο αριθμός στρατιωτών και αστυνομίας έχει αυξηθεί δραστικά τις περασμένες εβδομάδες στην περιοχή μας. Σύμφωνα με στατιστικά των Τούρκικων αρχών, 14 στρατηγοί, 26 συνταγματάρχες και 10.000 στρατιώτες μεταφέρθηκαν μόνο στην πόλη Sirnak και θα μεταφερθούν άλλοι 5.000 τις επόμενες μέρες. Επιπλέον, η Εθνική Εκπαιδευτική Αρχή σε Cizre και Silopi έκανε επίσημη έκκληση στους δασκάλους να αποχωρήσουν απ’ αυτές τις πόλεις. Το Υπουργείο Υγείας απέστειλε ένα επίσημο υπόμνημα στα νοσοκομεία της περιοχής μας να έχουν περισσότερο προσωπικό και απόθεμα σε υλικά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσο το δυνατόν περισσότερο. Όλες οι ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στις απαγορεύσεις και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης αντιμετωπιστεί με βαρβαρότητα και καταστολή.
Όλες αυτές οι διαδικασίες μας κάνουν να σκεφτόμαστε πως η αισχρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει συμβεί τους προηγούμενους μήνες θα συνεχιστεί και θα γίνει ακόμα σοβαρότερη. Ως εκ τούτου, αυτό είναι ένα επείγον κάλεσμα προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ανά τον κόσμο για να εναντιωθούν στα αντιδημοκρατικά μέτρα που παίρνει το Τούρκικο κράτος.
Για να είμαστε σε θέση να προλάβουμε περισσότερους θανάτους και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων\ πριν να είναι πολύ αργά, κάνω αυτά τα συγκεκριμένα αιτήματα:
Είναι ΕΠΕΙΓΟΝ
– Να έρθουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ρεπόρτερ και δημοσιογράφοι στις εμπόλεμες ζώνες ώστε να δουν και να αναφέρουν τι γίνεται σ’ αυτά τα εδάφη,
– Τόσο κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα να στείλουν αντιπροσώπους για να διαγνώσουν και να αναφέρουν την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εμπόλεμη ζώνη,
– Να έρθουν διεθνείς αντιπροσωπείες για να επισκεφθούν τους συλληφθέντες συν-δημάρχους και να επιβλέπουν τόσο τις συνθήκες κράτησης όσο και τη δικαστική διαδικασία,
– Όλοι οι διεθνείς ηθοποιοί να κάνουν ένα επείγον κάλεσμα σε όλα τα σχετικά κόμματα για απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές, όπως και του βαρέος οπλισμού, για να καταστεί μια διμερής κατάπαυση πυρός εφικτή,
– Όλες οι σχετικές κυβερνήσεις να πάψουν τη σιωπή και να επικοινωνήσουν με την τούρκικη κυβέρνηση για τα προαναφερόμενα ούτως ώστε να επανεκκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που συνεχίζονταν για 2,5 χρόνια πριν τερματιστούν τον Ιούλη του 2015.
Gültan Kışanak
Συν-προεδρεύων της Ένωσης Δήμων της Νοτιοανατολικής Ανατολίας (GABB)
Συν-Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου του Ντιγιάρμπακιρ
—————–

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ Aristotelous 187 11251 Athens, Greece

Μιλάμε για μια γεωγραφική περιοχή όπου διεξάγεται ένας πόλεμος με όλες τις αγριότητες που τον διακρίνει, που εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφή η βία, το κροτάλισμα των όπλων, οι θάνατοι, οι βόμβες που πέφτουν από τα τανκς πάνω στα κεφάλια μας. Εδώ και μήνες οι άνθρωποι είναι φυλακισμένοι στα υπόγεια των σπιτιών τους, δεν απολαμβάνουν κανένα θεμελιώδες δικαίωμα και καμία ελευθερία, εφαρμόζεται στρατιωτικός νόμος, βομβαρδίζεται από τα άρματα, τους όλμους, από τα ελικόπτερα, γκρεμίζουν τα σπίτια των κατοίκων, πυροβολούνται με βαριά όπλα και από ελεύθερους σκοπευτές και δολοφονούνται οι άνθρωποι στη μέση του δρόμου, οι σοροί τους για μέρες μένουν στους δρόμους, παρεμποδίζεται η μεταφορά των τραυματιών και των αρρώστων στα νοσοκομεία. Το όνομα αυτής της γεωγραφικής περιοχής είναι Κουρδιστάν.
Το 2013 ανάμεσα στο ΡΚΚ και το τουρκικό κράτος άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Στις 28 Φλεβάρη στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Ντολμάμπαχτσε, μεταξύ του βοηθού πρωθυπουργού, δύο υπουργών Προεδρίας και μιας επιτροπής του HDP υπογράφηκε μια διακήρυξη 10 άρθρων, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη. Αυτή η φάση των διαπραγματεύσεων τερματίστηκε από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν τον Απρίλη του 2015. Ο Ερντογάν επέβαλε την απόφασή του στην κυβέρνηση του ΑΚΡ και άρχισε μια αιματοβαμμένη περίοδο. Η βούληση του κουρδικού λαού να ζει ειρηνικά, με ισότητα, δημοκρατικά και ελεύθερα μαζί με τους άλλους λαούς στην επικράτεια της Τουρκίας και να αυτοδιοικείται, καταστέλλεται με βία από το τουρκικό κράτος. Ο κουρδικός λαός με την απόφαση του να αυτοδιοικείται απαίτησε να διασφαλιστούν τα δικαιώματά του στα πλαίσια ενός δημοκρατικού συντάγματος. Σε αυτό το αίτημα του κουρδικού λαού το τουρκικό κράτος απάντησε με κανόνια και άρματα. Αναμφίβολα, το πιο βαρύ τίμημα των επιθέσεων του τουρκικού κράτους το πληρώνουν οι πατριώτες. Μόνον τους τελευταίους 6 μήνες δολοφονήθηκαν από τις κρατικές δυνάμεις 213 πολίτες.
Το τουρκικό κράτος, μετά την απόφαση του κουρδικού λαού να κηρύξει την αυτοδιοίκησή του, 54 φορές απαγόρευσε την κυκλοφορία των πολιτών σε 7 πόλεις και 17 επαρχίες. Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έφτασαν συνολικά τις 231 μέρες. Κατά τις απαγορεύσεις αυτές δολοφονήθηκαν μέχρι σήμερα από το κράτος 124 πατριώτες. Πίσω από αυτές τις απαγορεύσεις κρύβονται οι στόχοι του τουρκικού κράτους, να είναι αισθητή η παρουσία του δολοφονικού καθεστώτος στην γεωγραφική περιοχή του Κουρδιστάν, να καταπατείται η ταυτότητα και η τιμή μας. Επιδιώκουν να μας υποτάξουν. Η ζωή μας, η ιστορία μας, το μέλλον μας, οι κόποι μας, το ψωμί μας, αφανίζονται στυγνά.
Ένα μεγάλο μέρος των τουρκικών ΜΜΕ, εξαιτίας της λογοκρισίας που επέβαλε η κυβέρνηση του ΑΚΡ, αποκρύπτει την απαγόρευση της κυκλοφορίας , την ισοπέδωση πόλεων και χωριών σε πολλούς νομούς και επαρχίες του Κουρδιστάν, και ταυτόχρονα οι ειδήσεις που μεταδίδονται είναι κατευθυνόμενες και αποπροσανατολιστικές.
Ο κουρδικός λαός που αγωνίζεται μαζικά ενάντια στον φασισμό και στην αντίδραση των τζιχαντιστών υφίσταται μαζικές δολοφονίες από το τουρκικό κράτος. Ο κουρδικός λαός απαιτεί θέλει να ζήσει ειρηνικά, να αναγνωριστεί και να διασφαλιστεί συνταγματικά το δικαίωμά του να μιλά τη γλώσσα του και να αυτοδιοικείται στην Τουρκία. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση του ΑΚΡ και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο αίτημα ειρήνης του κουρδικού λαού απαντάει με δολοφονίες.
Σε αυτή τη βάση καλούμε τον ελληνικό λαό, τους διανοούμενους, τους πολιτικούς, τους δημοκράτες και τους ανθρωπιστές, τους κοινωνικούς φορείς και σχηματισμούς, τα πολιτικά κόμματα και τους θρησκευτικούς σχηματισμούς, τον ελεύθερο τύπο, να ευαισθητοποιηθούν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Ο προστάτης του Ισλαμικού κράτους Ερντογάν και η κυβέρνησή του, εκδικείται δολοφονώντας το λαό μας στο Μπακούρ για την ήττα που υπέστη στην Ροζάβα. Ας δείξουμε και στο Μπακού του Κουρδιστάν την υποστήριξη και αλληλεγγύη που δείξαμε στη Ροζάβα.
ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΥΡ
ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ
ΚΟΥΡΔΙΚΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
 
πηγή:
 
Posted in: Uncategorized