ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Posted on 29 Φεβρουάριος 2016

0


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

 
 
Minuteman III launches from Vandenberg
Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του Bill Van Auken που δημοσιεύθηκε στο World Socialist Web Site στις 27/2/2016. Το άρθρο περιέχει στοιχεία που πιστοποιούν περαιτέρω τηδιαδικασία συνειδητής προετοιμασίας της Αυτοκρατορίας (δηλαδή του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του) για πόλεμο μεγάλης κλίμακας με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα.
Μετάφραση Κ. Μαραγκός, επιμέλεια Π. Παπ.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε μια εκτόξευση πυραύλου Minuteman 3, που έχει τη δυνατότητα να φέρει πυρηνικά, από ένα υπόγειο καταφύγιο στις ακτές της Καλιφόρνια αργά το βράδυ της Πέμπτης. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια δοκιμή εκτόξευσης ενός άοπλου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.
Ο πύραυλος, που έπληξε ένα πεδίο δοκιμών στα νερά της Ατόλης Kwajalein, περίπου 2.500 μίλια νοτιοδυτικά της Χονολουλού, φέρει κανονικά τρεις ανεξάρτητα στοχοθετημένες κεφαλές, η καθεμία των οποίων έχει 20πλάσια καταστροφική ισχύ από τις βόμβες που σκότωσαν τουλάχιστον 350.000 ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945. Για την δοκιμή της Πέμπτης, ο πύραυλος μετέφερε απλώς μια δέσμη οργάνων ελέγχου.
Για να βεβαιωθεί ότι όλοι θα καταλάβουν την πολιτική σημασία των διαδοχικών εκτοξεύσεων (έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 15 τέτοιες δοκιμές από το 2011), ο Robert Work, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, έδωσε μια συνέντευξη την Πέμπτη κατονομάζοντας συγκεκριμένα τη Ρωσία και την Κίνα και περιγράφοντας τις πυρηνικές δοκιμές ως «ένα σημάδι… ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα για την υπεράσπιση της χώρας μας εάν είναι απαραίτητο.»
Αυτή η άκρως ασυνήθιστη και εξαιρετικά προκλητική δήλωση ετοιμότητας της Ουάσιγκτον να ξεκινήσει ακόμα και έναν πυρηνικό πόλεμο ήρθε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων αφ’ ενός με την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αφ’ ετέρου με τη Ρωσία, τόσο στη Συρία όσο και στην Ανατολική Ευρώπη. Η πυρηνική απειλή έχει συνοδευτεί από ένα μπαράζ πολεμικών απειλών από κορυφαίους αξιωματούχους του Πενταγώνου που έχουν καταθέσει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου υπέρ της αύξησης των πολεμικών δαπανών των ΗΠΑ.
Στις καταθέσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και η κατάθεση του Ναύαρχου Χάρι Χάρις, επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού του Ναυτικού των ΗΠΑ, την περασμένη Τετάρτη ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Χάρις απαίτησε μια σημαντική κλιμάκωση των αμερικάνικων ναυτικών επιχειρήσεων ενάντια στην Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και κατηγόρησε το Πεκίνο ότι επιδιώκει την «ηγεμονία στην Ανατολική Ασία», μια στρατηγική που η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να αποτρέψει με στρατιωτικά μέσα.
Ακόμη πιο εμπρηστικές ήταν οι παρατηρήσεις που έκανε στην ίδια επιτροπή του Κογκρέσου την Πέμπτη ο Philip Breedlove, Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ. Ο Breedlove περιέγραψε τη Ρωσία ως «ανερχόμενη» και «επιθετική» δύναμη, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι έχει «επιλέξει να είναι αντίπαλος και αποτελεί μια μακροχρόνια υπαρξιακή απειλή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνουν μια στροφή 360 μοιρών στην ασφάλεια, αντιμετωπίζοντας το πλήρες φάσμα των προκλήσεων ενάντια στην ασφάλειά τους από οποιαδήποτε κατεύθυνση και [διασφαλίζοντας] ότι χρησιμοποιούμε όλα τα στοιχεία της δύναμης του έθνους μας», δήλωσε ο Breedlove. Τονίζοντας το «όλα τα στοιχεία» της αμερικανικής δύναμης, ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αναφερόταν στο πυρηνικό οπλοστάσιο του Πενταγώνου.
Ο Breedlove επιτέθηκε στην πεντάμηνη επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, η οποία «επιδείνωσε άγρια ​​το πρόβλημα», διαταράσσοντας την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να επιβάλει αλλαγή του καθεστώτος μέσω ενός πολέμου στον οποίο η αλ-Κάιντα χρησιμεύει ως κύρια δύναμη διαμεσολάβησης (proxy force) της Αμερικής στο έδαφος. Έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη Μόσχα για «μετατροπή σε όπλο» του κύματος προσφύγων που αναγκάζονται να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη εξαιτίας τού – ενορχηστρωμένου από τις ΗΠΑ – εμφυλίου πολέμου στη Συρία και τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
«Για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, η EUCOM [η αμερικάνικη Διοίκηση στην Ευρώπη], από κοινου  με τους συμμάχους και εταίρους της, αποτρέπει τη Ρωσία και προετοιμάζεται να πολεμήσει μαζί της και να την κερδίσει εάν αυτό καταστεί απαραίτητο», δήλωσε ο Breedlove. Υπάρχει κάτι περισσότερο από μια δόση τρέλας στις παρατηρήσεις του. Το να μιλάει ανοιχτά ο ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στην Ευρώπη για την προετοιμασία να «πολεμήσουν και να κερδίσουν» τη Ρωσία δίνει την αίσθηση ότι προσκαλεί ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.
Οι παρατηρήσεις του Breedlove συμπληρώθηκαν από εκείνες του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ashton Carter, ο οποίος δήλωσε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Πιστώσεων ότι οι υποτιθέμενες «πολεμικές απειλές» της Μόσχας θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της ρωσικής ηγεσίας «στη στρατηγική σταθερότητα» και το αν η ρωσική ηγεσία «σέβεται τη βαθιά προσοχή που οι ηγέτες της πυρηνικής εποχής πρέπει να επιδεικνύουν σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα». Όπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα, η ίδια η Ουάσινγκτον δεν μοιράζεται καμία τέτοια δέσμευση ή προσοχή.
Με κάποια δικαιολόγηση, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας συνέδεσε αυτό το είδος πολεμοχαρούς ρητορικής με τη συζήτηση για το στρατιωτικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, παρατηρώντας ότι η ίδια «παλίρροια αυξάνεται κάθε χρόνο». Ωστόσο, θα ήταν ένα επικίνδυνο λάθος να υποτιμήσουμε τις προηγμένες προετοιμασίες που γίνονται από την Ουάσιγκτον για παγκόσμιο πόλεμο γενικά και για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία ειδικότερα.
Ο προτεινόμενος φετινός προϋπολογισμός του Πενταγώνου περιλαμβάνει $ 3,4 δις για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Διαβεβαίωσης, τετραπλασιάζοντας τη χρηματοδότηση του προηγούμενου έτους. Το τεράστιο αυτό ποσό προορίζεται για να καλύψει το κόστος της συνεχούς εναλλαγής μονάδων μάχιμων στρατευμάτων των ΗΠΑ, μεγέθους ταξιαρχίας, μέσα και έξω από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής, καθώς επίσης και σε τρεις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που ισοδυναμεί με μια μόνιμη στρατιωτική πολιορκία των δυτικών συνόρων της Ρωσίας. Επιπλέον, θα χρηματοδοτήσει την προ-εγκατάσταση αμερικάνικου στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων τανκς και βαρέως πυροβολικού στην ίδια περιοχή, για να καταστεί δυνατή η ταχεία ανάπτυξη ακόμα μεγαλύτερων στρατιωτικών μονάδων. Θα χρηματοδοτήσει επίσης περισσότερη εκπαίδευση και εξοπλισμό για τα σφόδρα αντιρωσικά κράτη της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αδράξει την ευκαιρία που δημιούργησαν με το υποστηριζόμενο από τη Δύση πραξικόπημα στην Ουκρανία και την επακόλουθη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία μετά την έγκρισή της από ένα λαϊκό δημοψήφισμα, και πραγματοποιούν μια ολοένα και πιο προκλητική στρατιωτική συγκέντρωση δυνάμεων, στοχεύοντας στον εκφοβισμό, την υποταγή και, τελικά, στο διαμελισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή η διαδικασία έχει συμπεριλάβει τη δημιουργία μιας «δύναμης ταχείας αντίδρασης» 40.000 αντρών από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Περιλαμβάνει επίσης μια άνευ προηγουμένου σειρά από στρατιωτικές ασκήσεις σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα της Ρωσίας.
Δύο δεξαμενές σκέψης που είναι στενά συνδεδεμένες με τις αμερικάνικες στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες έχουν παρουσιάσει διαδοχικές εκθέσεις που υποστηρίζουν αυτήν την συγκέντρωση δυνάμεων. Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) εξέδωσε μια έκθεση στις αρχές του Φλεβάρη, που του ανατέθηκε από τον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι «μια δραματική αλλαγή τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο διατλαντικό πρότυπο ασφάλειας απαιτεί μια επανεκτίμηση μιας μεγάλης έκτασης μέτρων που απαιτούνται για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αποτρέψουν καλύτερα τη Ρωσία από παρόμοιες πράξεις τυχοδιωκτισμού μέσα και γύρω από το έδαφος της Συμμαχίας».
Την Παρασκευή, το Ατλαντικό Συμβούλιο, ένας εικονικός βραχίονας του ΝΑΤΟ, δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Η Συμμαχία σε Κίνδυνο: Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Άμυνας», η οποία υποστήριξε μια μεγάλη στρατιωτική συγκέντρωση δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Προκαταβάλλοντας τη συζήτηση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Βαρσοβία τον Ιούλιο, δηλώνει ότι «Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας θα παρέχει πόρους για να αποτραπεί η απειλή από την Ανατολή και να υπερισχύσουμε των κινδύνων από το Νότο».
Συνταγμένη από κορυφαία πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη, η έκθεση εξετάζει τη στρατιωτική κατάσταση της Βρετανίας, την οποία περιγράφει ως «κενή περιεχομένου» (“hollowed out”), καθώς επίσης και αυτήν της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας.
Το τμήμα που αφορά τη Γερμανία επικρίνει την «ισχυρή αντιμιλιταριστική τάση» του πληθυσμού και υποστηρίζει ότι «οι πολιτικοί ηγέτες και οι σχολιαστές πρέπει να πείσουν και να εκπαιδεύσουν την κοινή γνώμη για τη σημασία μιας ισχυρότερης αμυντικής στάσης».
Πιο ανατριχιαστική είναι η ενότητα για την Πολωνία, η οποία συντάχθηκε από τον Tomasz Szatkowski, υφυπουργό Εξωτερικών στο πολωνικό Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος υποστηρίζει την ανάπτυξη «μη-πυρηνικών μέσων αποτροπής πολέμου» κατά της Ρωσίας στη Βαρσοβία, που θα «αποτελούνται από νέες δυνατότητες, όπως οι πιο ισχυρές και με μεγαλύτερη εμβέλεια κεφαλές στους πυραύλους Κρουζ, νέα είδη οπλισμού (π.χ. τεχνολογία μικροκυμάτων) και ικανότητες προσβολής στον κυβερνοχώρο καθώς και Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων ανατρεπτικού προσανατολισμού».
Παρασκηνιακά, χωρίς να λέγεται τίποτα στο λαό των Ηνωμένων Πολιτειών ή του κόσμου, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ συζητούν αλλαγές στη στάση της Δύσης σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά και  τους κανόνες εμπλοκής, κάτω από το πρόσχημα ότι η Μόσχα έχει παραβιάσει την Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) – έναν ισχυρισμό που η Ρωσία έχει αρνηθεί.
Για την προετοιμασία ενός επιθετικού πυρηνικού πολέμου, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών της όπλων $ 1 τρις που οραματίζεται την επέκταση βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς, πυρηνικών υποβρυχίων, ICBMs και πυραύλων Κρουζ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2017 που είναι τώρα υπό συζήτηση, η κυβέρνηση ζήτησε $ 9,2 δισεκατομμύρια για την Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας, ένα τμήμα του Υπουργείου Ενέργειας, για την ανάπτυξη του αποθέματος πυρηνικών κεφαλών της Ουάσιγκτον.
πηγή:
Posted in: Uncategorized