Η ναζιστική θηριωδία της πυρπόλησης των γυναικών στην Καλή Συκιά

Posted on 28 Ἀπρίλιος 2016

1


Η ναζιστική θηριωδία της πυρπόλησης των γυναικών στην Καλή Συκιά

Ντοκουμέντο

Στις 6 Οκτωβρίου 1943  το «Σώμα Κυνηγών» τουΦριτς Σούμπερτ και των Κρητών δωσιλόγωνσυνεργατών του από το Κρουσώνα Ηρακλείου πυρπολούν ζωντανές 12 γυναίκες και έναν ηλικιωμένο στην Καλή Συκιά στο Νότιο Ρέθυμνο.
Οι αγριότητες που διαδραματίστηκαν αποτυπώνονται με συγκλονιστικό τρόπο στο αποκαλυπτικό ντοκουμέντο «Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά – Ολοκαύτωμα από Γερμανούς ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής» των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ που θα προβληθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Στέλιου Κούλογλου για τα 75 μετά τη Μάχη της Κρήτης, την Τρίτη 3 Μαΐου στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις έξι και μισή το απόγευμα. Στο βίντεο, συγγενείς των θυμάτων αλλά και κάτοικοι που έζησαν από κοντά τα γεγονότα της ναζιστικής θηριωδίας, περιγράφουν τι συνέβη εκείνη τη μαύρη Τετάρτη της 6ης Οκτωβρίου.
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:
Φριτς Σούμπερτ ήταν Γερμανός επιλοχίας, διαβόητος για την αγριότητα των εγκλημάτων που διέπραξε στην Κρήτη και τη Μακεδονία. Το 1942 συγκρότησε το «Σώμα Κυνηγών», (Jagdkommando Schubert) που στελεχώθηκε από 150 – 200 ντόπιους γερμανόφιλους δωσίλογους αλλά και εγκληματίες βαρυποινίτες από φυλακές της Κρήτης.
Αναζητώντας τον αρχηγό της Κρητικής αντίστασηςΜανώλη Μπαντουβά και την ομάδα του που είχε καταφύγει μετά την καταστροφή των χωριών της Βιάννου στο βουνό Τσιλίβδικας, οι «Σουμπερίτες» έφτασαν στο κοντινό χωριό Καλή Συκιά. Εκεί συγκέντρωσαν τις γυναίκες στην πλατεία και επέμεναν να τους μαρτυρήσουν τα κρησφύγετα των ανδρών τους. Οι γυναίκες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το παραμικρό: «Άντρες εμείς δεν έχουμε, δε μαρτυρούμε. Και να  μας σκοτώσετε τίποτα δε θα πούμε» έλεγαν.
Μετά από αυτό, τις πήραν και τις πήγαν στα διάφορα σπίτια του χωριού. Έβαλαν φωτιά στα σπίτια και με προτεταμένα τα όπλα οδηγούσαν τις γυναίκες που έμεναν σ’αυτά για να τις σβήσουν. Φτάνοντας, τις πετούσαν μέσα ζωντανές και καίγονταν ή τις πυροβολούσαν και καίγονταν τραυματισμένες. Όσες επιχειρούσαν να βγουν έξω τις σκότωναν. Συνολικά, έκαψαν οχτώ γυναίκες από την Καλή Συκιά μεταξύ αυτών και μια έγκυο οχτώ μηνών και τέσσερις από το γειτονικό χωριό Ροδάκινο, καθώς ζωντανός πυρπολήθηκε κι ένας ηλικιωμένος άντρας που δεν είχε εγκαταλείψει το χωριό.
Το μέγεθος της βαρβαρότητας αποτυπώνεται στη φράση μιας γυναίκας, που λέει μεταξύ των άλλων ότι «βουίζουν ακόμα στο χωριό αλλά και στ’ αφτιά των κατοίκων τα ουρλιαχτά των γυναικών που καιγόντουσαν ζωντανές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιστορικό ντοκιμαντέρ, που έχει περιληφθεί στα επιλεγμένα του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έχει σταλεί υποτιτλισμένο στον Γερμανό Πρόεδρο, Γιοαχίμ Γκάουκ, στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, στον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο και σε άλλους ηγέτες.
Στην επιστολή της προς τους δημιουργούς της ταινίας, η Ανγκέλα Μέρκελ εξέφρασε τη «βαριά της οδύνη» για τις «θηριωδίες» των Γερμανών Ναζί στην Ελλάδα συμπληρώνοντας: Να είστε βέβαιοι, ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αναγνώριζε πάντα  την ιστορική και ηθική ευθύνη της απέναντι στα γεγονότα αυτά, που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο όνομα της Γερμανίας, καθώς και στα μεγάλα δεινά που τα θύματα υπέστησαν.
Την προβολή θα προλογίσει η  πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου Καλής Συκιάς Ρεθύμνου «Ο Τσιλίβδικας», Βάσω Μπαμπιάκη.
Την Τρίτη, 3 Μαϊου στην αίθουσα 1G2 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις έξι και μισή το απόγευμα.
Περισσότερες πληροφορίες στο stelioskouloglou.gr
Posted in: Uncategorized