Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ

Posted on 6 Σεπτεμβρίου 2016

1


Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ

Από τον Νώντα Κούκα

Ο Τζορτζ  Όργουελ, το 1946, δήλωνε ότι «…για να δούμε τι υπάρχει μπροστά στη μύτη μας, χρειάζεται αγώνας διαρκείας». Τα λόγια του αυτά περιγράφουν με έξοχη ακρίβεια, αλλά και με κομψή μεταφορικότητα, τόσο τον κοινωνικό (και ιστορικό, συνάμα) κόσμο που μας περιβάλλει όσο και το ίδιο το (ορατό) σύμπαν που μας «ενσωματώνει».

Πιο συγκεκριμένα, τα λόγια του Όργουελ παραπέμπουν κατευθείαν στις θεωρίες συνωμοσίας, που κατατρύχουν το ανθρώπινο φαντασιακό σε ολόκληρη την εξέλιξη της ιστορικής διαδρομής του. Και εξηγούμαστε.

Η συνωμοσιολογία εμφανίζεται για να καλύψει ή τουλάχιστον να εξορθολογήσει την ανθρώπινη αδυναμία για ευθυκρισία και ορθή εκτίμηση των πραγμάτων. Διότι δύο τινά κάνει η ανθρώπινη ματιά: ή είναι πολύ κοντόθωρη ή δεν είναι αρκετά κοντόθωρη. Η πρώτη περίπτωση αφορά στη στενομυαλιά με την οποία αντιμετωπίζεται η κοινωνική ιστορία του κόσμου τόσο σε μικροσκοπικό όσο και σε μακροσκοπικό επίπεδο. Η δεύτερη περίπτωση συνάπτεται με την ασυνάρτητη προσδοκία της «πεπαλαιωμένης» φυσικής να κατανοήσει τη σύγχρονη, απέραντη κοσμοθεωρία. Γιατί τι άλλο μπορεί να κάνει η αναφορά σε παρωχημένες-προκατειλημμένες κοσμολογίες όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε την «απρόβλεπτη» συμπεριφορά του σύμπαντος; Τίποτε άλλο δεν μπορεί να κάνει παρά να χάνεται, σαν το έρμο το καρυδότσουφλο, στα αφρισμένα κύματα του ωκεανού. Είναι σαν να θέλει εναγωνίως να κοιτάξει κατευθείαν το ίδιο το φεγγάρι, δυστυχώς όμως το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κοιτάζει το δάχτυλο που το δείχνει, και όχι το ίδιο το φεγγάρι.

Η θεωρία της κοινωνικής και ιστορικής συνωμοσίας θέλει πάντοτε τους «λαούς» να επιβουλεύεται ο ένας τον άλλον – οπωσδήποτε με δόλιους και αφανείς τρόπους. Συγχρόνως, ο κάθε «λαός» δεν ευθύνεται καθόλου για την ιστορική του αποτυχία ή επιτυχία. Ή, ακόμη καλύτερα, όποτε ο ίδιος ευημερεί, τότε πάντοτε ή σχεδόν πάντοτε, είναι ο ίδιος υπεύθυνος για αυτή του την ευημερία και κανείς άλλος. Όταν όμως περνάει σε παρακμή ή «οικονομική κρίση», τότε ασφαλώς υπάρχουν ξένα κέντρα που μηχανορραφούν εις βάρος του. Άλλοι, οι …«περιούσιοι λαοί», βρίσκονται σε ακόμη δυσχερέστερη θέση: υπάρχει ένα διαρκές κονκλάβιο που μονίμως τους κατατρέχει.

Στην περίπτωση της κοσμολογίας, η θεωρία της συνωμοσίας ξεσπάει με δύο κυρίαρχους ιδεολογικούς τρόπους, στους οποίους έχει ενταχθεί η συντριπτική πλειονότητα των συμβατικών επιστημόνων: το σύμπαν ή έχει δημιουργό ή δεν έχει. «Ενδιάμεση», που λένε, περίπτωση δεν υπάρχει. Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή, όλα σχεδόν τα πειράματα που διεξάγονται για την αποκάλυψη υποτίθεται της βαθιάς δομής του σύμπαντος αποσκοπούν στη δικαίωση της μιας από τις δύο αυτές ιδεολογίες. Ενώ, στην πραγματικότητα ελαχιστότατοι είναι οι φιλόσοφοι και οι κοσμολόγοι (αλλά και οι θεωρητικοί και οι πειραματικοί φυσικοί) που ξεκινούν την έρευνα ανεπηρέαστοι από το δόγμα της «δημιουργίας» ή της «μη-δημιουργίας».

Έτσι λοιπόν, με ποιον τρόπο μπορεί στη μεν Γη να κατανοηθεί η γνήσια ταξική ιστορία – και άρα η γνήσια ταξική πάλη, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η ελευθερία, η ισότητα και η αδελφοσύνη, όταν η θεωρία της συνωμοσίας και της επιβουλής ζει και βασιλεύει μέσα στην ίδια την καρδιά της ανθρωπότητας;

Και από την άλλη μεριά, πώς η σύγχρονη κοσμολογική σκέψη θα διαισθανθεί τη γνήσια πληροφορία, που με τη σειρά της δημιουργεί τη λογική κατασκευή: «Σύμπαν», όταν η α-νόητη και κενή περιεχομένου έννοια «Θεός» κυριαρχεί – είτε ως θεϊσμός είτε ως αθεΐα, αδιάφορο στην ουσία – στα μυαλά και των πιο ιδιοφυών ερευνητών;

Τελικά, η αβάσταχτη ελαφρότητα της ιδεολογίας είναι ακριβώς αβάσταχτα ελαφριά επειδή διαθέτει ήδη το ίδιο βέλος του χρόνου. Είτε ξεκινάει από τον ουρανό προς τη Γη είτε από τη Γη προς τον ουρανό, το αποτέλεσμα είναι μια μαύρη τρύπα, η ασύλληπτη βαρύτητα της οποίας κονιορτοποιεί τα πάντα κι εδώ κάτω κι εκεί πάνω.  

Πρόκειται για τη μαύρη τρύπα της ιδεολογίας…

24/1/2014

πηγή:

https://iamarevi.wordpress.com/2014/01/24/%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B7-%CF%84%CF%81%CF%85%CF%80%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%83/

Δημοσιεύτηκε 3 minutes ago από τον χρήστη selana

Advertisements
Posted in: Uncategorized