50 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί λόγω των κρίσεων

Posted on 19 Σεπτεμβρίου 2016

1


50 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί λόγω των κρίσεων

Ο πόλεμος και η φτώχεια έχουν αναγκάσει 50 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με την UNICEF.
Έως 28 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί εξαιτίας βίαιων συγκρούσεων, με σχεδόν άλλα τόσα να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, υποστηρίζει έκθεση που ανακοινώθηκε από υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.
Η έκθεση, με τίτλο Ξεριζωμένα: Η αυξανόμενη κρίση για τα προσφυγόπουλα και τα μεταναστόπουλα, λέει, επίσης, ότι ο αριθμός των προσφυγόπουλων έχει περισσότερο από διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, ανερχόμενος στα 8 εκατομμύρια από 4.
Η UNICEF περιγράφει τα παιδιά ως ορισμένους από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο και προειδοποιεί πως, αν οι κυβερνήσεις δε δράσουν, ο αριθμός πιθανότατα θα αυξηθεί.
Είτε εξαιτίας του πολέμου, της βίας και της φτώχειας, είτε της κλιματικής αλλαγής, άτομα νεαρής ηλικίας έχουν ξεριζωθεί λόγω κρίσεων για τις οποίες δεν ευθύνονται, και λίγο μπορούν να επηρεάσουν, λέει η UNICEF.
Η έκθεση, που εκδόθηκε την Τρίτη, λέει ότι τα παιδιά αποτελούν το 1/3 περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού το 2015 και σχεδόν το μισό των προσφύγων.
Μιλώντας στη Γενεύη, ο Ted Chaiban, διευθυντής της UNICEF για τα προγράμματα, είπε: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτά τα παιδιά εν κινήσει είναι παιδιά. Και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παιδιά. Τους αξίζει να προστατεύονται. Χρειάζονται πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση».
Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρχαν 10 εκατομμύρια προσφυγόπουλα και 1 εκατομμύριο αιτούντα άσυλο, των οποίων το καθεστώς δεν είχε ακόμη καθοριστεί.
Τα υπόλοιπα 17 εκατομμύρια παιδιά, που έχουν εκτοπιστεί από συγκρούσεις, παρέμεναν εντός των συνόρων των χωρών τους.
Η έκθεση λέει πως το 45% των προσφυγόπουλων προερχόταν από 2 μόλις χώρες, τη Συρία και το Αφγανιστάν.
Σε αυξανόμενο βαθμό, αυτά τα παιδιά ταξιδεύουν μόνα τους, με 100.000 ασυνόδευτους ανηλίκους να αιτούνται άσυλο σε 78 χώρες το 2015, 3 φορές περισσότεροι από το 2014.
Επειδή αυτά τα παιδιά συχνά δε διαθέτουν χαρτιά, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα.
Η έκθεση εκτιμά ότι άλλα 20 εκατομμύρια παιδιά είναι μετανάστες, διωγμένα από την πατρίδα τους, λόγω φτώχειας και βίας συμμοριών, ανάμεσα σε άλλες αιτίες.
Τα προσφυγόπουλα και τα μεταναστόπουλα αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων του πνιγμού στη διάρκεια των θαλάσσιων διελεύσεων, της κακής διατροφής, της αφυδάτωσης, της απαγωγής, του βιασμού και του φόνου.
Όταν φτάνουν σε άλλες χώρες, συχνά έρχονται αντιμέτωπα με διακρίσεις και ξενοφοβία, δήλωσε η έκθεση.
«Ο κόσμος ακούει τις ιστορίες των προσφυγόπουλων με συχνότητα ενός παιδιού τη φορά και μπορεί να υποστηρίξει εκείνο το παιδί, αλλά, όταν μιλάμε για εκατομμύρια, αυτό προκαλεί απίστευτη οργή και υπογραμμίζει την ανάγκη να διαχειριστούμε το αυξανόμενο πρόβλημα», είπε η Emily Garin, η συντάκτρια της έκθεσης της UNICEF.
Η έκθεση κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παράσχει προστασία, εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας σ’ αυτά τα παιδιά και ζητά από τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις κύριες αιτίες που συμβάλλουν σε μεγάλης κλίμακας κινήσεις προσφύγων και μεταναστών.
Μετάφραση-απόδοση: Γιάννης Κοντός
 
πηγή:
 
Advertisements
Posted in: Uncategorized