Ο φόβος σα σπορ.

Posted on 27 Σεπτεμβρίου 2016

0


Ο φόβος σα σπορ. 
 
 
 
 

Οι ελβετοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να έχουν παραπάνω από έναν λόγο να απορρίψουν την αστυνόμευση της ιδιωτικής ζωής (πάντα μετά από εισαγγελικό ένταλμα… ο.κ….). Το 1989 αποκαλύφθηκε ότι οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν κρυφά (και εκτός νόμου) σχεδόν ένα εκατομμύριο υπηκόους. Αν τότε έκαναν αυτό “παράνομα” τι θα κάνουν τώρα που έχουν το νομοθετικό αλλά, κυρίως, το κοινωνικό ο.κ.;
Ένα απ’ τα βασικά επιχειρήματα των υποστηρικτών της έκτακτης νομοθεσίας ήταν ότι “πρέπει να πλησιάσουμε τα άλλα κράτη”… Να φύγουμε απ’ το υπόγειο και να ανέβουμε στο ισόγειο των διεθνών στάνταρς (της εσωτερικής “αντιτρομοκρατικής” επιτήρησης) είπε ο ελβετός υπ.αμ. Guy Parmelin… γιατί έχει και η ελβετία “υπουργείο άμυνας”.
Η ελβετική περίπτωση πετάει στα σκουπίδια τις εύκολες και βολικές θεωρίες περί άμεσης γραμμικής συσχέτισης ανάμεσα σε περιστατικά “τρομοκρατίας” (ή “εγκλήματος βαρέος τύπου”) και την αποδοχή των έκτακτων νομοθεσιών. Μπορεί, τελικά, οι πρωτοκοσμικοί να “νοιώθουν ανασφάλεια” (και να εξουσιοδοτούν στα τυφλά το στρατοαστυνομικό σύμπλεγμά τους να τους προστατεύει) απλά και μόνο για να μοιάζουν σε άλλους (πολιτιστικά όμοιούς τους) “ανασφαλείς”.
Τα κόμπλεξ φαίνεται ότι είναι μεταδοτικά!

 

 

Η ιδιωτικότητα είναι ντεμοντέ. 

 

Το ότι χρειάστηκε πολύς κόπος (και πολύ αίμα) για να κρατηθούν τα κρατικά όργανα έξω απ’ τους προσωπικούς χώρους και χρόνους· το ότι η κατάκτηση της ιδιωτικότητας απέναντι στις εξουσίες δεν ήταν δώρο, αυτά και άλλα ανήκουν πια στην ιστορία των πρωτοκοσμικών κοινωνιών. Προφανώς δεν είναι η επιλογή των ελβετών ψηφοφόρων που άλλαξε τα δεδομένα. Η εθελοντική έκθεση (και υπερέκθεση) στα λεγόμενα “κοινωνικά δίκτυα”, η εθελοντική αλληλοεπιτήρηση, η ουσιαστική αδιαφορία για την μπανιστηριτζίδικη δράση όχι μόνο των μηχανισμών δημόσιας τάξης αλλά και των επιχειρήσεων, αυτά είναι πια δεδομένα.
Ίσως κάποτε στο μέλλον, οι ultra αναπτυγμένες τεχνολογικά κοινωνίες αρχίσουν να νοσταλγούν τις εποχές που η ιδιωτικότητα ήταν κατοχυρωμένη και (υποχρεωτικά) σεβαστή. Θα είναι δύσκολο (αν όχι αδύνατο) πια να την ανακτήσουν. Εκτός αν αρχίσουν οι τότε “ρομαντικοί” να ανακαλύπτουν τις κατακόμβες…

 

πηγή:

 

http://www.sarajevomag.gr/index.html

Advertisements
Posted in: Uncategorized