Διαρρηγνύοντας τον διανοητικό «ζουρλομανδύα»…

Posted on 30 Σεπτέμβριος 2016

1


Διαρρηγνύοντας τον διανοητικό «ζουρλομανδύα»…

 

Λοιπόν, επανερχόμαστε. Ο άνθρωπος πλέον μπορεί – έστω και μονοσήμαντα, ακόμα – χάρη στην τεχνολογική επεξεργασία της πληροφορίας, να ταξιδέψει σε αχαρτογράφητους ωκεανούς της νόησης. Επομένως, είναι ίσως έτοιμος να απαλλαγεί από τα πανάρχαια υπαρξιακά ερωτήματα – αυτά τα βαρίδια του παρελθόντος που αποτρέπουν την κατανόηση της ύπαρξης (φυλή, έθνος, κράτος,  πατρίδα, αίμα, γη, καταγωγή ). Αυτό θα προκύψει  μέσω της Θεωρίας της Πληροφορίας που θα αποκαλύπτει τον διανοητικό «ζουρλομανδύα» στον οποίο έχουν εγκλωβιστεί βιολογικά όντα που παράγουν μπερδεμένους, συγκεχυμένους συλλογισμούς (όπως η σύγχρονη παράνοια της αρχαιο-ελληνολαγνείας,  του νεο-ελληνικού σκυλάδικου εθνολαϊκισμού ειδικότερα,  αλλά και του καπιταλισμού και του ρατσισμού γενικότερα κ.ο.κ.),  καθώς αναπαράγονται και διαιωνίζονται ως απότοκες μηχανές κάποιας εξελικτικής λοταρίας.

Μια θεωρία της πληροφορίας, που θα καταδεικνύει πως θεοί, νόμοι, ύλη, χώρος, χρόνος, σχεδιασμός, σκοπός, ορθολογισμός, παραλογισμός, νόημα και μυστήρια της φύσης – όλα αυτά – δεν είναι παρά συμπαρομαρτούντα του εν λόγω διανοητικού «ζουρλομανδύα». Μόνο τότε θα έρθουν οι γνήσιες αποκαλύψεις, τις οποίες σημειωτέον μπορεί να μην έχουμε καν ονειρευτεί… Αποκαλύψεις που θα δείχνουν πως η φύση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ανθρώπινη λογική κατασκευή που υπαγορεύεται από τη γεωμετρία της βαρύτητας – και κατ΄επέκταση θα υποδεικνύουν τη γενική ισότητα που  διέπει τόσο την ανθρωπότητα όσο και την ίδια την συμπαν-οντότητα.

Όλες οι ολοκληρωτικές ιδεολογίες, ναζισμός / φασισμός, σταλινισμός και τα συμπαρομαρτούντα σκουπίδια τους, εθνικισμός, πατριωτισμός, φυλετισμός κλπ, θα ακολουθήσουν τη φυσιολογική τους πορεία προς το καλάθι των αχρήστων της ιστορίας. Το ίδιο θα συμβεί και με τις πιο ήπιες, τάχα, ιδεολογίες, καπιταλισμός, νεοφιλελευθερισμός και οποιαδήποτε «αθώα» κυβερνητική νεοεξουσία…

30/9/2016

Νώντας Κούκας

Posted in: Uncategorized