ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το φύλλο 164 της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Posted on 30 Σεπτέμβριος 2016

0


ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το φύλλο 164 της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Πέμπτη 30η Σεπτεμβρίου 2016, η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας καθώς και στους χώρους διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.
diadromi-164i
Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα, αυτής της έκδοσης, από τον Κύκλο Σύνταξης:
Οι τελευταίες εξελίξεις στην θεατρική παράσταση με τον τίτλο «η πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση πολεμάει μέχρις εσχάτων την διαπλοκή», παρ’ ότι δεν προσφέρουν την παραμικρή έκπληξη ή τέρψη στο λιγοστό φιλοθέαμον κοινό, είναι παρ’ όλα αυτά αρκούντως διδακτικές. Οι εξουσιαστικές μερίδες, που εμπλέκονται ανοικτά ή με σκιώδη τρόπο, είναι πλέον φανερό ότι παρά τις πολεμικές ιαχές, που παράγουν για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αφελών ή αδαών ανθρώπων, βρίσκονται πολύ κοντά στον πολυπόθητο για όλες τις πλευρές συμβιβασμό. Το γεγονός αυτό ενισχύεται ακριβώς, επειδή η παρωδία της κλιμάκωσης της σύγκρουσης που απολαύσαμε, ανήκει ήδη στο παρελθόν έστω και αν εκδηλωθούν, για το θεαθήναι, ορισμένες υποτροπές ώστε να διατηρηθεί το «ψυχροπολεμικό κλίμα».
Τα τεράστια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, που διευθετούνται, βρίσκονται και θα βρίσκονται υπό την αιγίδα του διεθνούς παράγοντα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εξασφαλίζεται η επιθυμητή ροή των πραγμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνούμε άλλωστε ότι οι εντολοδότες της «πρώτης φορά αριστερά» κυβέρνησης αποτελούν και τους εγγυητές της συνολικής διαδικασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Και επειδή το παιχνίδι, όπως πάντα, παίζεται σ’ ολόκληρη την σκακιέρα και όχι σε ένα μικρό της τμήμα, δεν υπήρξε, όπως αποδείχθηκε πλέον περίτρανα, ουδεμία αμετάκλητη δέσμευση για «σύγκρουση δίχως όρια». Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αντιπαρατιθέμενες πλευρές δεν ήταν διατεθειμένες να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους για να ενισχύσουν ή να διατηρήσουν την θέση τους ανάμεσα στην λυκοπαρέα. Οι υπαναχωρήσεις από προηγούμενες διεκδικήσεις, είτε σχεδιασμένες εξ αρχής είτε προβλεπόμενες ως εναλλακτική κίνηση, πραγματοποιούνται φυσικά με το αζημίωτο. Πρόκειται για την λεγόμενη μη ειδική αποζημίωση, κατά τους ειδικούς της εξουσίας, στην διευθέτηση και στην διαμεσολάβηση, η οποία η οποία δεν έχει σχέση με το ακριβές ή αλλοιώς συμβατικά υπολογίσιμο κόστος που προκαλείται στον εμπλεκόμενο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις σημασία έχει τι είναι αυτό το οποίο προσφέρεται στον εμπλεκόμενο και τι αξία έχει για εκείνον.
Σημασία, όμως, έχει και κάτι ακόμη. Μια μη φανερή συμφωνία, μια συμφωνία περί μεταβίβασης οφέλους για να ευοδωθεί, εκτός των άλλων, πρέπει να διατηρηθεί μυστική από τους πολλούς για ορισμένο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, οι ξεχωριστές πράξεις εκείνων που εμπλέκονται σ’ αυτήν να απομακρυνθούν χρονικά, έτσι ώστε οποιοσδήποτε μη μυημένος παρατηρητής να μην είναι σε θέση να αντιληφθεί με ποιο τρόπο συνδέονται. Αυτή, λοιπόν, η καθυστέρηση καλύπτει τα ίχνη, καθιστά «ακατανόητες» τις εκδηλώσεις αλληλοϋποστήριξης, αφού το όφελος δεν είναι ορατό. Η πρακτική αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, εφαρμοζόταν και εφαρμόζεται κατά κόρον κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από διάφορα κράτη και σε διάφορα ζητήματα. Ένα από τα εκατοντάδες παραδείγματα εφαρμογής της τεχνικής αυτής, δηλαδή μυστικής συμφωνίας που τέθηκε σε εφαρμογή καθυστερημένα, ήταν η μη φανερή δέσμευση των ΗΠΑ το 1962 να αποσύρουν τους πυραύλους τους από την Τουρκία στην περίφημη πυραυλική κρίση της Κούβας τέσσερις μήνες αργότερα από την αντίστοιχη απόσυρση των σοβιετικών πυραύλων από την Κούβα. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύχθηκε το πολιτικό κόστος και όχι μόνο, μέσω μιας υπόσχεσης-εγγύησης που τηρήθηκε αργότερα. Οι συμφωνίες, λοιπόν, ανάμεσα στους εξουσιαστές απαιτούν τις κατάλληλες γέφυρες, αλλά και τους γεφυροποιούς οι οποίοι οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερες ικανότητες, αλλά και εν γένει εφόδια, όπως λόγου χάρη η συλλογή χρήσιμων πληροφοριών. Και, οι «χρήσιμες» πληροφορίες είναι πάντα περιζήτητες, επειδή πολύ απλά οδηγούν πιο εύκολα και στις πιο «χρήσιμες» λύσεις. Όπως και να το κάνουμε, είναι πιο ωραίο να επικαλείσαι «χρήσιμες» λύσεις παρά να μιλάς ωμά για εκβιασμό…

Οκτώβριος 2016
 
πηγή:
 
Posted in: Uncategorized