Ένας αμερικάνος στη συρία

Posted on 2 Ὀκτωβρίου 2016

0


Ένας αμερικάνος στη συρία 1. 
Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή που ένας αμερικάνος πεζοναύτης, των “ειδικών δυνάμεων”, που αποστρατεύτηκε το 2010, ρίχνει λίγο φως στο τι κάνουν στη συρία τόσο το αμερικανικό πεντάγωνο όσο και οι μυστικές υπηρεσίες.
Από πρώτη ματιά, ίσως, τίποτα καινούργιο: εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν αντι-Άσαντ αντάρτες, στο τουρκικό έδαφος. Ποιους, όμως, ακριβώς; Εκεί ο Jack Murphy, παίρνοντας συνεντεύξεις από αμερικάνους πεζοναύτες που εμπλέκονται άμεσα στο συριακό πεδίο μάχης, είναι κατηγορηματικός:πρακτικά οποιουσδήποτε. Γιατί; Επειδή, για πρακτικούς στρατιωτικούς λόγους μάλλον παρά για ιδεολογικούς, οι “μετριοπαθείς” ένοπλοι του “ελεύθερου συριακού στρατού” (f.s.a.) και οι “σκληροπυρηνικοί” της al-Nusra, είναι ένα και το αυτό!
Τι έχει συμβεί, λοιπόν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Murphy; Στη συρία “τρέχουν” δύο διαφορετικά αμερικανικά “προγράμματα”. Ένα του πενταγώνου, που (υποτίθεται ότι) εξοπλίζει και εκπαιδεύει αντι-isis ένοπλους (όχι, πάντως, τον συριακό στρατό!) και ένα της cia που εξοπλίζει και εκπαιδεύει αντι-Άσαντ ένοπλους. Αλλά το ποιος είναι τι; Αυτό τείνει να προκύπτει από στρίψιμο νομίσματος.
Κατά τον Murphy ήδη απ’ το 2013 οι περισσότεροι διοικητές του f.s.a. πέρασαν στην al-Nusra (υποθέτουμε για λόγους οικονομικούς, εφόσον η οργάνωση χρηματοδοτείται απ’ το Ριάντ και όχι μόνο…) Αλλά έχουν κρατήσει τα διακριτικά των στολών τους και τα χρησιμοποιούν κατά βούληση, ειδικά στις παρτίδες τους με τους αμερικάνους. Οι οποίοι (πάντα κατά τον Murphy) σαν εργαλείο διάκρισης του ποιος είναι ποιος έχουν κάποιες παλιές “βάσεις δεδομένων”. Στην πράξη, πάντως, δεν μπορούν καν να ελέγξουν αν τα ονόματα με τα οποία τους συστήνονται διάφοροι είναι τα πραγματικά.

Ένας αμερικάνος στη συρία 2. 
 
 
 
Το συμπέρασμα του πρώην πεζοναύτη είναι ενδιαφέρον: αν και όταν ηττηθεί ο isis τότε θα ξεκινήσει ο πραγματικός πόλεμος λέει. Αυτοί που υποστηρίζονται απ’ την cia θα εμφανιστούν ανοικτά σαν al-Nusra· αυτοί που έχουν εκπαιδευτεί απ’ τον αμερικανικό στρατό θα περάσουν με την μεριά του Άσαντ. Τότε οι “μπροστινοί” της cia θα αρχίσουν να αλληλοσκοτώνονται με τους “μπροστινούς” του πενταγώνου… Και δεν θα είναι “φιλικό”!
Οπωσδήποτε αυτό δεν θα ενοχλούσε κανέναν στις ηπα! Στην πράξη, μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο του Murphy, αυτό έχει γίνει τουλάχιστον μια φορά, τον Δεκέμβρη του 2014, όταν οι εξοπλισμένοι απ’ την cia με αντιαρματικούς πυραύλους αντάρτες της al-Nusra επιτέθηκαν σε άλλους εκπαιδευμένους απ’ την cia αντάρτες, το “συριακό επαναστατικό μέτωπο”, και κατέλαβαν διάφορες θέσεις τους στο Idlib.
Αν πάρουμε αυτή την παρουσίαση σαν σωστή, τότε γίνεται πιο συγκεκριμένο πρακτικά αυτό το είδος αποσταθεροποιητικού, “χαοτικού” πολέμου, που εξυπηρετεί, κατ’ αρχήν, τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Φαίνεται όμως ότι τις “λεπτομέρειές” του τις αξιοποιούν και άλλοι. Η Μόσχα, για παράδειγμα. Που έχει βρει ασφαλές καταφύγιο πίσω απ’ την (εύλογη κατ’ αρχήν) απαίτηση να διαχωρίσει η Ουάσιγκτον τους “μετριοπαθείς” απ’ τους “ριζοσπάστες” αντάρτες, έτσι ώστε η ρωσική αεροπορία να κτυπάει μόνο τους δεύτερους και όχι τους πρώτους.
Ξέρει το καθεστώς Πούτιν ότι αυτό είναι αδύνατο πια. Εδώ και χρόνια. Και είναι βολικό. Την ίδια στιγμή, φυσικά, έχει σταματήσει εντελώς να κατηγορεί την Άγκυρα ότι συνεργάζεται, βοηθάει, εξοπλίζει “τρομοκράτες”· παρότι το τουρκικό καθεστώς εμφανίζει μόνιμα τον f.s.a. (που είναι και al-Nusra…) σαν πρωταγωνιστή στην “ασπίδα του Ευφράτη”.
Γιατί όχι; Η “αντιτρομοκρατία” είναι σημαία ευκαιρίας…

 

 

Συγγνώμη λάθος; 
 
 
Και ξαφνικά, αφού ο “Justice Against Sponsors of Terrorism” έγινε νόμος των ηπα, γερουσιαστές και βουλευτές άρχισαν να το ξανασκέφτονται! Ο λόγος; Ότι τώρα μπορούν και άλλα κράτη να φτιάξουν έναν παρόμοιο νόμο, οδηγώντας στα δικαστήρια αμερικάνους κυβερνητικούς (καραβανάδες, πράκτορες της cia, κλπ) που έχουν δράσει στα εδάφη τους με κατηγορίες περί τρομοκρατίας…
Το είχε πει ο Ομπάμα αρνούμενος την δική του προεδρική υπογραφή. Αλλά δεν το έπιασαν. Τώρα (λένε…) ότι θα ψάξουν να βρουν έναν τρόπο να “διορθώσουν” τον “Justice Against Sponsors of Terrorism”. Τι θα βρουν δεν μπορούμε να το φανταστούμε. Εκτός απ’ το να τον πάρουν πίσω.
Δεν μοιάζουν, όμως, με έλληνες βουλευτές, που όταν στριμωχτούν προσπαθούν να ξεγλυστρίσουν κλαψουρίζοντας ότι “δεν είχα προλάβει να διαβάσω το νόμο” που ψήφισαν; Αν υπάρχει ομοιότητα δύο τινά συμβαίνουν. Είτε το άλλοτε αγέρωχο κοινοβουλευτικό σύστημα των ηπα έχει αρχίσει να κατρακυλάει· είτε ότι το ελληνικό βρίσκεται πολύ ψηλά, και είναι παρεξηγημένο…
 
 
πηγή:
 
 
Advertisements
Posted in: Uncategorized