Συρία.

Posted on 9 Ὀκτωβρίου 2016

0


Συρία. 


Σύμφωνα με την καθεστωτική Washington Post το αμερικανικό καθεστώς κουβεντιάζει σαν μια απ’ τις επιλογές του undercover επιθέσεις στο στρατό του Άσαντ (και τις υποδομές του) ώστε να μην τις χρεώνεται άμεσα. Η Μόσχα, φυσικά, έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά του Άσαντ θα την θεωρήσει σαν επίθεση εναντίον του δικού της στρατού… Αλλά το τρώει κανείς ότι οι ενέργειες της Ουάσιγκτον, ειδικά οι “κρυφές”, θα εμφανιστούν έγκαιρα σαν αποκαλύψεις της Washington Post· έτσι, για να τις μάθει ο κόσμος όλος;
Το “πρόβλημα” είναι υπαρκτό, έχουμε πει δυο πράγματα επ’ αυτού, ειδικά αν λέγεται Aleppo. Δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί εκεί. Αλλά το καθεστώς του Άσαντ είναι εκτεθειμένο στρατιωτικά σε αρκετά άλλα σημεία του πεδίου μάχης συρία. Σε καποια απ’ αυτά είναι ευκολότερα τα αντίποινα (αν “χαθεί” το Aleppo) χωρίς να εκτεθεί κανείς που δεν θα το ήθελε.
Ούτε είμαστε σίγουροι ότι το καλύτερο που σκέφτεται η Ουάσιγκτον είναι να προκαλέσει σοβαρή στρατιωτική ζημιά στη Μόσχα. Το παράδειγμα της ουκρανίας είναι μάλλον φρέσκο. Εκτός απ’ τους “πόντους” που κατέκτησε η Ουάσιγκτον στο Κίεβο (καθόλου ασήμαντη υπόθεση) δεν έσπρωξε σε κάποια full scale στρατιωτική αναμέτρηση εναντίον της de facto ανεξαρτητοποιημένης ζώνης στα νοτιοανατολικά. Αντίθετα χρησιμοποίησε το θέμα για να ενισχύσει τις συμμαχίες της με τα πρώην “σοσιαλιστικά” κράτη της ανατολικής ευρώπης, σέρνοντας, ήθελε δεν ήθελε, όλη την ε.ε. (και ειδικά το Βερολίνο) σε κυρώσεις κατά της Μόσχας. Αυτό ήταν πολύ χρήσιμο για την Ουάσιγκτον.
Εικάζουμε (περί εικασίας πρόκειται) ότι οι αμερικάνοι θα επιχειρήσουν μια ανάλογη αξιοποίηση του Aleppo: θα είναι μια καλή ευκαιρία, ειδικά αν συμπεριλάβουν στις όποιες “κυρώσεις” όχι μόνο την Μόσχα αλλά (ξανά) την Τεχεράνη· και, γιατί όχι, εμμέσως την Βηρυττό.
Σε ότι αφορά την στρατιωτική πλευρά του θέματος; Υπάρχουν κάμποσες δυνατότητες, που δεν συνιστούν απευθείας αναμέτρηση με την Μόσχα…


πηγή:

http://www.sarajevomag.gr/index.html

Advertisements
Posted in: Uncategorized