σπανία: Η Επανάσταση του Οκτώβρη 1934

Posted on 10 Ὀκτωβρίου 2016

0


Ισπανία: Η Επανάσταση του Οκτώβρη 1934

Ήταν 4 Οκτωβρίου του 1934, όταν στην Ισπανία κηρύχτηκε γενική πολιτική απεργία, στην οποία παίρνουν μέρος ένα εκατομμύριο εργάτες/τριες. Η απεργία αυτή έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Επανάσταση του Οκτώβρη 1934». Η επαναστατική εξέγερση αυτή είχε ως κέντρο την περιοχή Αστούριες της Ισπανίας και την πρωτεύουσα της περιοχής Οβιέδο. Ένα από τα πιο μαχητικά της κομμάτια της απεργίας θα αποτελέσουν οι ανθρακωρύχοι της περιοχής. Η ένοπλη αυτή εξέγερση κράτησε για περίπου δύο εβδομάδες μέχρι τις 18 Οκτωβρίου και στις μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις σκοτώνονται σχεδόν 3.000 εργάτες, ενώ συλλαμβάνονται πάνω από 30.000.

Η εξέγερση αυτή παρέλυσε σχεδόν ολόκληρη την Ισπανία ενώ η εργατική τάξη της περιφέρειας της Αστούρια είχε καταφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό να ενοποιηθεί σε ένα μέτωπο πολιτικό και συνδικαλιστικό που περιλάμβανε σοσιαλιστές, κομμουνιστές και αναρχικούς, τις οργανώσεις, τις ενώσεις και τα συνδικάτα που δρούσαν μέσα στο κίνημα εκείνης της εποχής. Με άλλα λόγια ήταν οι απαρχές του γνωστού μετέπειτα manifestacin1934mieres1 στον Ισπανικό εμφύλιο με τις τραγικές για την επανάσταση συνέπειες. Κατά την επαναστατική εξέγερση του Οκτώβρη 1934, οι εξεγερμένοι προχώρησαν στην δημιουργία Επαναστατικών Επιτροπών που ανέλαβαν την εξουσία στις πόλεις. Ταυτόχρονα ιδρύονται κοινές οργανώσεις εργατικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Η επαναστατική ανατροπή ήταν πλέον γεγονός και κράτησε για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.  Η ισπανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ότι η επαναστατική εξέγερση μπορεί να καταλήξει σε μια ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας. Η καταστολή των εξεγερμένων είναι πλέον μονόδρομος και την αναλαμβάνει ο υπουργός Πολέμου Ντιέγο Ιδάλγο. Στο προσκήνιο όμως αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης βρίσκεται ο στρατηγός Εδουάρδο Λόπεζ Οτσόα και ο στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο, ο οποίος θα είναι και ο επικεφαλής του φασιστικού πραξικοπήματος της 17ης Ιουλίου του 1936, που μετά την ήττα των αναρχικών και των κομμουνιστών, θα εγκαθιδρυθεί φασιστική δικτατορία και θα διαρκέσει μέχρι το 1975.

Τις πρώτες μέρες της εξέγερσης οι εργάτες/τριες θα αντισταθούν με μεγάλη αποφασιστικότητα στα τάγματα θανάτου του κυβερνητικού στρατού. Οι μάχες θα γίνουν όλο και σφοδρότερες και θα λάβουν χώρα σε κάθε γειτονιά, χώρο εργασίας με την πλάστιγγα όμως να γέρνει προς τις κυβερνητικές δυνάμεις. Στο Οβιέδο θα πέσει νεκρή στις 13 Οκτώβρη και η νεαρή ηγέτιδα των κομμουνιστών Άιντα ντε λα Φουέντε (Aida de la Fuente Penaos).

Η εξέγερση του Οκτώβρη 1934 αν και θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο ηρωικές του προλεταριακού επαναστατικού κινήματος στην Ισπανία και την Ευρώπη, έδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο τις ανεπάρκειες και τις πολιτικές αντιφάσεις τόσο της τότε «κομμουνιστικής» αριστεράς του σταλινικού Κ.Κ και αυτών των τροτσκιστικών επιρροών, όσο και των αναρχικών. Η εξέγερση αυτή, όπως και ο μετέπειτα Ισπανικός εμφύλιος του 1936 θα γίνει το έναυσμα για πολιτικές διαμάχες διαφόρων πολιτικών ρευμάτων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου ως προς τους λόγους της τραγικής αυτής ήττας. Αλλά αυτό το πολύπλοκο ζήτημα δεν μπορεί παρά να ξεπερνάει τους στόχους της συγκεκριμένης ιστορικής δημοσίευσης.

πηγή:

https://theshadesmag.wordpress.com/2016/10/04/ispaniaoktovris1934/#prettyPhoto

Advertisements
Posted in: Uncategorized