Μοσούλη.

Posted on 23 Ὀκτωβρίου 2016

1


Μοσούλη. 

Η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης απ’ τον isis (με την πιο ετερόκλητη συμμαχία που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς στα σημερινά δεδομένα: οι ιρανοί “φρουροί της επανάστασης” κάτω απ’ τα φτερά των αμερικανικών βομβαρδιστικών…) μεταδίδεται on line. Κάποια πλάνα της, για την ακρίβεια. Το Θεάμα είναι παντού· παντού όπου πρέπει! Γιατί όταν μοστράρεται τέτοια “διαφάνεια” τότε είναι πολλά εκείνα που πρέπει να κρυφτούν.
Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που τα κομμάντο της Τεχεράνης συμμετέχουν στην πολιορκία της Μοσούλης, οι σύμμαχοί της στο συριακό πεδίο μάχης “μυρίζουν κάποια βρώμα” στην υπόθεση. Ο ρώσος υπ.εξ. Lavrov το είπε όσο πιο διπλωματικά ήταν δυνατόν:
Απ’ όσο ξέρω, η πόλη δεν είναι εντελώς περικυκλωμένη. Ελπίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν να την κυκλώσουν εντελώς, και όχι επειδή δεν θέλουν. Αλλά αυτός ο διάδρομος [στα δυτικά] αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο ότι ένοπλοι του isis θα μπορέσουν να διαφύγουν απ’ την Μοσούλη, και να πάνε στη Συρία.
Ο γ.γ. της λιβανέζικης Χεζμπ’ Αλλάχ Nasrallah είναι πιο συγκεκριμένος: οι αμερικάνοι σκοπεύουν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν στη Φαλούτζα, όταν άφησαν τους ένοπλους του isis να διαφύγουν προς την ανατολική συρία πριν προλάβει η ιρακινή αεροπορία να κτυπήσει το κονβόι των τρομοκρατών.
Είναι η φήμη στην οποία έχουμε ήδη αναφερθεί: η Ουάσιγκτον θέλει να μεταφερθεί ο isis απ’ την ιρακινή Μοσούλη στη συρία, ώστε να συνεχίσει τον πόλεμο κατά του Άσαντ και των συμμάχων του. Αν αυτό το πετύχει παρουσιάζοντας το σαν “ατύχημα” (ώστε να μην το χρεωθεί ανοικτά) θα φανεί.
Κατά τα άλλα στη Μοσούλη γίνεται και θα γίνει αυτό που γίνεται (σίγουρα γινόταν ως χτες) στο Aleppo: οι “αντιτρομοκρατικοί” βομβαρδισμοί ισοπεδώνουν οικοδομικά τετράγωνα, και μαζί αμάχους. Αλλά οι σφαγές θεωρούνται πια “αυτονόητες”. Who cares?


http://www.sarajevomag.gr/index.html

Advertisements
Posted in: Uncategorized