Σχολιασμός με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία

Posted on 5 Δεκεμβρίου 2016

0


Σχολιασμός με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία

Γράφει ο Benjamin Conti

Για την φωτογραφία: Μνημείο του Κόκκινου Στρατού για την Αντιφασιστική Νίκη στο κέντρο της Βιέννης, πηγή Shades
Οι επαναληπτικές εκλογές στην Αυστρία τελείωσαν και έφεραν την εκλογική νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν με 53%,  υποψηφίου του πράσινου πολιτικού σχηματισμού της χώρας, έναντι του φασίστα υποψηφίου του FPÖ που έλαβε το 47% των ψήφων. Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ήταν για πολλά χρόνια σοσιαλδημοκράτης και μάλιστα αρκετά δημοφιλής στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας. Γεννήθηκε στη Ρωσία. Οι γονείς του ήταν Ολλανδοί μετανάστες. Η μητέρα του γεννήθηκε στην Εσθονία και εγκατέλειψε τη χώρα κατά την είσοδο του Κόκκινου Στρατού το 1940. Αρχικά μετακόμισε στην Γερμανία και τελικά εγκαταστάθηκε στην Αυστρία.
Η νίκη του έφερε πανηγυρισμούς στους λεγόμενους «προοδευτικούς» κύκλους της χώρας, αλλά και διεθνώς. Παρόλα αυτά εμείς, δεν έχουμε κανένα λόγο να συμμεριστούμε τις χαρές των σοσιαλδημοκρατών κάθε απόχρωσης.
Οι πανηγυρισμοί τους είναι τουλάχιστον άστοχοι, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα με την μορφή tweets και σχολίων. Η
JudenPlatz πλατεία αφιερωμένη στους Αυστριακούς Εβραίους στο κέντρο της Βιέννης

JudenPlatz πλατεία αφιερωμένη στους Αυστριακούς Εβραίους στο κέντρο της Βιέννης

Αυστρία είναι μια βαθιά ρατσιστική χώρα και δεν το αποδεικνύει μόνο το 47% των ψήφων που απέσπασε από το εκλογικό σώμα ο φασίστας υποψήφιος. Σε διάφορες περιοχές της χώρας οι ρατσιστικές διαδηλώσεις είναι καθημερινότητα και ο φασισμός διάχυτος μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Οι θεσμικές πολιτικές για τους πρόσφυγες που υιοθετούνται από μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου και την κυβέρνηση της Αυστρίας, αλλά και σε τελική ανάλυση η ίδια η εθνική υπερηφάνεια αποτελεί μια διαχρονική κατάσταση στην χώρα. Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστη και την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο αντιφασιστικό κίνημα που και αυτό δεν δείχνει σημάδια ανασυγκρότησης γιατί πρωτίστως η κρίση του είναι στρατηγικού χαρακτήρα.  Και αυτό γιατί δεν μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να διαχωρίσει στρατηγικά τον εαυτό του από πολιτικές δυνάμεις όπως οι πράσινοι και σοσιαλδημοκράτες. Με άλλα λόγια μπαίνουν για ακόμα μια φορά τα κλασικά ερωτήματα που τόσο βασάνισαν το ανταγωνιστικό κίνημα ιστορικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αποτελεσματική δράση ενάντια στον φασισμό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μια βαθιά κριτική της πολυπλοκότητας της κοινωνίας του Κεφαλαίου και αυτό όχι γιατί εμείς έχουμε κάποια εμμονή ότι ο φασισμός δεν εκφράζεται μέσα από τις μάζες, αλλά μας έρχεται από τα πάνω με αλεξίπτωτο.
Με μια επίσκεψη στην Βιέννη μπορεί κάποια/ος να καταλάβει την διαφορά στην πολιτιστική και πολιτική ατμόσφαιρα σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα. Η Βιέννη προβάλει τον εαυτό της ως μια «ανεκτική» πόλη για ευνόητους λόγους, σε σχέση με άλλες μικρότερες της χώρας που αν έχεις διαφορετικό χρώμα στο δέρμα νιώθεις τουλάχιστον άβολα να κυκλοφορήσεις στον δρόμο.
Τέλος δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστη την ουσία της ίδιας της εθνικής αφήγησης του Αυστριακού καπιταλιστικού σχηματισμού. Μια αφήγηση που προσπαθεί να πείσει ότι η χώρα ήταν το πρώτο «θύμα» της ναζιστικής Γερμανίας. Αλλά ακόμα και σήμερα με την τραγική κατάσταση που έχει ανοίξει με τους πρόσφυγες. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις ακόμα και λεγόμενους «αντιφασίστες» να λένε ανοιχτά και χωρίς ντροπή ότι στην Αυστρία δεν καίμε σπίτια προσφύγων όπως γίνεται στην Γερμανία. Με άλλα λόγια ο «αντιφασισμός» στην υπηρεσία της πυρόσβεσης και του ξεπλύματος των ευθυνών του αυστριακού φασισμού. Για αυτούς λοιπόν τους λόγους ίσως κανένας/καμιά δεν θα έπρεπε να χαίρεται για την Αυστρία σήμερα.
Advertisements
Posted in: Uncategorized