Βερολίνο: 13 Δεκέμβρη 2016 “Εκδήλωση για την κατάσταση σε Φυλακές κ’ τα Ψυχιατρεία”

Posted on 9 Δεκεμβρίου 2016

0


Βερολίνο: 13 Δεκέμβρη 2016 “Εκδήλωση για την κατάσταση σε Φυλακές κ’ τα Ψυχιατρεία”

 

Ανοιχτή συζήτηση – ενημερωτική εκδήλωση στο Βερολίνο σχετικά με την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και τα ψυχιατρεία, με συντρόφισσα πρώην πολιτική κρατούμενη από την Αθήνα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά με αγγλική μετάφραση στο Schankwirtschaft Laidak • Boddinstr. 42/43 • Berlin-Neukölln • Dienstag, 13.12.2016 • ab 19:00.  κατεβάστε το flyer σε pdf

Ένα παλιό όμως πάντα επίκαιρο σύνθημα έλεγε.
ΦΥΛΑΚΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ

Το κράτος σαν κυρίαρχος μηχανισμός ελέγχου πληθυσμών μέσα από τους θεσμούς που το διέπουν, οφείλει να εκσυγχρονίζεται, προκειμένου ο έλεγχος και η “πειθαρχεία” πάνω στο άτομο και στις κοινωνίες από τις οποίες προέρχεται να είναι πιο αποτελεσματικός.

Έτσι από τον 18ο – 19ο αιώνα αρχίζει σιγά σιγά να κτίζεται η “φυλακή”. Η φυλάκιση σαν μέσο τιμωρίας, σαν φόβος, σαν στιγματισμός, σαν στέρηση της ελευθερίας, σαν επέμβαση καθ’ ολοκληρία, όσο το δυνατόν, πάνω στο άτομο και βεβαίως σαν παραδειγματισμό προς όλους. Η δικαστική εξουσία ως απόλυτος άρχων, απρόσωπη αλλά καθοριστικά επεμβατική, αφού καταδικάζει τον κατακερματισμό των ανθρώπων, έχει τον ρόλο ενός δημίου με “καθαρά χέρια”.

Μέσα από την δικαστική εξουσία περνάει κι ο ψυχιατρικός εγκλεισμός. Η δικαστική εξουσία νομιμοποιεί τον ψυχιατρικό εγκλεισμό στα ψυχιατρεία με την συμβολή και την συνεργασία των ψυχιάτρων. Ο Τόμας Σαζ από τους πιο σεβαστούς και μεγάλους αντιψυχιάτρους ορίζει τους ψυχίατρους ως σύγχρονους ιεροεξεταστές. Στην ελλάδα σήμερα και η φυλακή και το ψυχιατρείο, κρέμονται σαν απειλή πάνω από τα κεφάλια των παρεκτρεπόμενων από την “κανονικότητα” της κοινωνίας.

Ειδικά για τους ανθρώπους που βρίσκονται στα ψυχιατρεία, χωρίς καμιά υπερβολή εγκλωβίζονται σε απάνθρωπες συνθήκες, σε καθηλώσεις, σε τέτοια καταστολή από κοκταίηλ φαρμάκων που χάνουν τον εαυτό τους. Και το πιο φρικτό απ’ όλα, έρμαια των ψυχιάτρων και των δικαστών, δεν τους αναγνωρίζεται ούτε το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Ο ψυχίατρος κρίνει κι αποφασίζει γι’ αυτούς.
Ακόμη χειρότερα αν είσαι και ψυχασθενής και φυλακισμένος. Ένας σύγχρονος μεσαίωνας, με κολαστήρια κι ανθρώπους σκιές.

Καλλιεργώντας έτσι τον εφιαλτικό φόβο μη βρεθούν οι άνθρωποι σε κάποιο απ’ αυτά τα κολαστήρια, η κοινωνία προτιμά να μη μιλάει γι’ αυτά που κρύβουν οι τοίχοι των φυλακών και των ψυχιατρείων. Γι’ αυτά όμως θα τολμήσουμε να μιλήσουμε εμείς, να καταγγείλουμε, να δημοσιοποιήσουμε. Ως μια συμβολή και στην δική μας ελευθερία, αφού είναι γνωστό πως κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ελεύθερος όταν πολλοί δεν είναι. Γιατί η δικιά μας ελευθερία περνάει μέσα απ’ την ελευθερία του άλλου. Γιατί γνωρίζουμε πως είναι πολύ εύκολο να βρεθούμε σε μια τέτοια θέση εγκλεισμού.

πηγή:

 

https://theshadesmag.wordpress.com/2016/12/07/ekdilosiberlin/

Advertisements
Posted in: Uncategorized