Σημείωση για τον Δεκέμβρη του 1944

Posted on 16 Δεκεμβρίου 2016

0


Σημείωση για τον Δεκέμβρη του 1944

 (φώτο του φωτογράφου Ντμίτρι Κέσελ για το Life που αποτυπώνει βομβαρδισμένη εργατική πολυκατοικία στην Καισαριανή στις 29/12/1944)
Οι ένοπλες συγκρούσεις που διεξήχθησαν από τις 3/12/1944 έως τις 6/1/1945 στην Αθήνα μεταξύ του ΕΛΑΣ από τη μία και των κυβερνητικών δυνάμεων, των Ταγμάτων Ασφαλείας, της Χωροφυλακής, των χιτών και των αγγλικών στρατευμάτων από την άλλη, αποτελούν μία από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής και της αντιφασιστικής πάλης στο εσωτερικό του ελληνικού σχηματισμού.
Τοποθετούμενα μέσα στη συγκυρία του 1944 τα «Δεκεμβριανά» αποτελούν από τη μια την κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών των αντιφασιστικών και κομμουνιστικών δυνάμεων εις βάρος των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους, που είχαν ξεκινήσει από το 1943 και από την άλλη αποτυπώνουν όχι μόνο τους μεταπολεμικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς και πρακτικές του ελληνικού κράτους, αλλά και τα ίδια τα συγκροτητικά του βάθρα, τον ουσιώδη χαρακτήρα του.
Υπ’ αυτό το πρίσμα τα «Δεκεμβριανά» δεν προσφέρονται για προβολές της σημερινής κατάστασης ή για κατασκευή αφηρημένων αναλογιών με το σήμερα. Επίσης δεν έχει να προσφέρει τίποτα μία «λαθολογία», η οποία είναι ξεκομμένη από την αναγκαία γενικότερη κριτική προσέγγιση της πορείας του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος μέσα στη φωτιά και το ατσάλι του αντιφασιστικού αγώνα.
Οι αντιφασίστες/τριες και οι κομμουνιστές/τριες στην Ελλάδα σήμερα οφείλουν να ενσκήψουν στην εμπειρία της αντιφασιστικής και επαναστατικής πάλης των Δεκεμβριανών, να εμπνευσθούν από αυτήν, ως μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στον αγώνα ενάντια στην ελληνική άρχουσα τάξη και το κράτος της.
Τα σφυροδρέπανα στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, οι τρύπες από τους όλμους στις εργατικές πολυκατοικίες της Καισαριανής υπάρχουν και σήμερα. Δεν πρόκειται να σβηστούν ποτέ. Η αντιφασιστική μνήμη των Δεκεμβριανών ακτινοβολεί ακόμα.
Advertisements
Posted in: Uncategorized