Ψωμί

Posted on 18 Δεκεμβρίου 2016

0


Ψωμί

by ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

cvmi

Το κλεμμένο ψωμί είναι ακόμα πιο νόστιμο απ’ το ψωμί της αγάπης και το ψωμί της προσφοράς όσων έχουν να το πληρώσουν.

Τρώμε αυτό το κλεμμένο ψωμάκι και νιώθουμε την ένταση αυτού του κόσμου όταν τρέχει να το αποκτήσει.

Το σταρένιο ψωμί είναι το όπιο του στομαχιού που κάνει να βλέπουμε τον κόσμο όπως είναι στ’ αλήθεια. Ένας κόσμος πρωτόγονος, κυβερνημένος απ’ τη μαγεία, ένας κόσμος όπου ο φόβος και το ένστιχτο έχουν τον πρώτο λόγο.

Τρώω το ψωμάκι, αυτό που έκλεψα λίγο πριν και νιώθω πως σ’ αυτή την απόκρυφη ελαφράδα της κλοπής του ψωμιού οφείλει το μεγάλο τούτο πλοίο του κόσμου την ικανότητά του να επιπλέει μέσα στο χρόνο.

Όρθιοι πάνω σε μια υδρόγειο από νευρικούς εραστές και υπέροχους σπειροειδείς αφαλούς που περιμένουν ανταπόκριση, δαγκώνουμε την κόρα του ψωμιού.

Είμαστε οι ποιητές των σταυρώσεων. Τα ποιήματά μας ξεπηδούν απ’ τις εκρήξεις του θυμού μας κατά της ποίησης. Μέσα μας σταυρώνεται ο ίδιος ο ποιητής, σταυρώνει την ποίηση, τη φτύνει και τη λογχίζει. Ξέρουμε πως το μακελειό της πείνας πρέπει να τελειώσει με την κλοπή του ψωμιού.

Γεμίζουμε τα στομάχια μας και προσχωρούμε. Η ηθική των χορτάτων δεν είναι η δική μας ηθική. Κάθε πρωί κλέβουμε ένα καρβέλι απ’ τον πάγκο του χορτάτου κόσμου. Του κόσμου που μαθαίνει στα παιδιά του πως το να κερδίζεις το ψωμί είναι σημαντικότερο απ’ το να το τρως.

Είμαστε ποιητές σημαίνει πως το αιώνιο σκάνδαλο της κλοπής του ψωμιού το αρχίζουμε κάθε μέρα απ’ την αρχή.

Αντιτάσσουμε τη ζωντανή γεωμετρία της ζωής στη διακοσμητική γοητεία των ποιημάτων που γράφονται για αυτή.

Η κλοπή του ψωμιού είναι το πιο σπουδαίο μας ποίημα.

Advertisements
Posted in: Uncategorized