Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τον Κουρτ Βάιλ

Posted on 3 Μαρτίου 2017

0


Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τον Κουρτ Βάιλ

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα στις 2 Μαρτίου του 1900, όταν γεννήθηκε στη πόλη Ντεσούμ, ο μεγάλος Γερμανός συνθέτης Κουρτ Βάιλ. Η μουσική του συνόδεψε μεταξύ άλλων και πολλά θεατρικά του Μπέρτολτ Μπρεχτ (όπως π.χ. η «Όπερα της Πεντάρας» και τα «Επτά θανάσιμα Αμαρτήματα» (Die sieben Todsünden). ). Ο Βάιλ εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο το 1920 όπου τρία χρόνια αργότερα (1923) αρχίζει να συνεργάζεται με έναν από τους πιο σημαντικούς δραματικούς συγγραφείς τον Γκέοργκ Κάιζερ. Το έργο του, που περιλαμβάνει πολλά τραγούδια, συνδέθηκε με τα ευρωπαϊκά καμπαρέ, με πιο γνωστό να είναι το “Γιουκάλι” (Youkali) καθώς και το Und was bekam des Soldaten Weib? (“Τί απέγινε η γυναίκα του στρατιώτη;”).

Ο Βάιλ ήταν Εβραίος στην καταγωγή και κομμουνιστής. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Γερμανία για τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν οι Ναζί και ο Χίτλερ κατέλαβαν την εξουσία τον Μάρτη του

Ο Βάιλ με τον Μπρεχτ

Ο Βάιλ με τον Μπρεχτ

1933. Στην Αμερική αφοσιώνεται στη σύνθεση μουσικών δημιουργιών για το περίφημο Μπρόντγουεϊ. Ο Βάιλ ανέπτυξε μια βαθιά φιλία με τον Μπρεχτ όπου το αποτέλεσμα ήταν μια από τις πιο σπουδαίες συνεργασίες στην πορεία της τέχνης του 20ού αιώνα. Η σχέση τους ήταν διπλή: καλλιτεχνική και πολιτική. Και οι δύο αφιέρωσαν τη ζωή τους εκείνη τη περίοδο στη μάχη ενάντια στο φασισμό. Ο Βάιλ πέθανε στις ΗΠΑ το 1950. Ο θάνατος του, μια μεγάλη απώλεια για την ανθρωπότητα.

Advertisements
Posted in: Uncategorized