Το Παράδοξο του Εαυτού

Posted on 3 Μαρτίου 2017

0


Το Παράδοξο του Εαυτού

Από τον Νώντα Κούκα
Κάθε πληροφορία χρονοειδούς προέλευσης υπόκειται αναγκαστικά στον περιορισμό του κώνου του φωτός: δεν μπορεί να υπερβεί την ταχύτητα του φωτός. Επομένως, ολόκληρος ο βιολογικός μας εξοπλισμός είναι ατελής, αφού πάντοτε η ατομική μας συνείδηση έχει χρονοκαθυστέρηση.
Τώρα όμως ανακύπτει το εξής παράδοξο: πώς, τότε, σας έδωσα μια πληροφορία που υπερβαίνει τον χρονοειδή περιορισμό μου (: της γλώσσας μου); Με άλλα λόγια: εφόσον κάθε πληροφορία μεταφέρεται με το φως, φυσιολογικά και η συνειδητοποίηση του δικού μου ατόμου φθάνει μέχρις εκεί – δηλαδή, μέχρι την ατομική μου πληροφόρηση. Αυτό που ονομάζω ατομική συνείδηση.
Βέβαια, η ατομική συνείδηση θα μπορούσε να μεταφερθεί και πάλι ως πληροφορία, μέσω του φωτός, και να προβληθεί πάνω σε άλλες ατομικές πληροφορίες συνείδησης –  και αντίστροφα. Εως εδώ δεν υπάρχει καμία λογική αντίφαση. Μιλάμε για ένα δίκτυο ατομικών συνειδήσεων, συναθροισμένων σε οριζόντιο επίπεδο. Ας τολμήσουμε την αναλογία: μια δικτυωμένη κοινότητα ηλεκτρονικών υπολογιστών , η οποία θα μπορούσε να επικοινωνεί μέσω ανταλλαγής τόσο ηλεκτρονικών εξαρτημάτων (σε ανθρώπινο επίπεδο: DNA) όσο και συμπεριφοράς μίμησης (σε ανθρώπινο επίπεδο: μιμίδια).
Σε καμία όμως σχεδόν περίπτωση, ούτε ένας από τους εν λόγω υπολογιστές δεν θα μπορούσε τελείως από μόνος του να αναβαθμίσει σημαντικά το λογισμικό του. (Οπως και κανείς δεν περιμένει πραγματικά ένα σπασμένο φλιτζάνι στο πάτωμα , να ξανακολλήσει μόνο του και ξανανέβει στο τραπέζι.) Ανάλογα, καμία ατομική συνείδηση, όσο και αν προβάλλεται πάνω σε άλλες ατομικές συνειδήσεις, δεν θα μπορούσε από μόνη της να προβεί σε μια αφ’ εαυτής σύλληψη της έννοιας του εαυτού της.
Η έννοια του εαυτού αποτελεί λογικό παράδοξο διότι, εάν εμβαθύνουμε εντός της, θα διαπιστώσουμε ότι αυτή καθεαυτή παραβιάζει και την αρχή του αποχρώντος λόγου και την ντετερμινιστική λογική αιτίου – αποτελέσματος, όπως βέβαια και τον χρονοειδή περιορισμό της ταχύτητας του φωτός.
Πράγματι, είναι μια σύλληψη χωροειδούς πληροφόρησης . Δηλαδή μιλάμε για μια πληροφορία που ταξίδεψε με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Ηρθε, μάλλον, από το <Αλλού> και όχι από τον κώνο του φωτός. Συνεπώς, αφορά στη Γενική θεωρία της Πληροφορίας και στα υπέρλογα μαθηματικά της.
πηγή:
Advertisements
Posted in: Uncategorized