Οι «εμ/εκ-φυλες» φορεσιές του ελληνικού αριστερού εθνικισμού, ή αλλιώς για την υπερ-συντηρητική και σκοταδιστική εκδήλωση στη Κόρινθο (19/3/2017)

Posted on 17 Μάρτιος 2017

1


Οι «εμ/εκ-φυλες» φορεσιές του ελληνικού αριστερού εθνικισμού, ή αλλιώς για την υπερ-συντηρητική και σκοταδιστική εκδήλωση στη Κόρινθο (19/3/2017)

Μία από τις βασικές οντολογικές και επιστημολογικές συμβολές τις οποίες εισέφερε Μαρξ στην ανθρώπινη σκέψη, ήταν η σύλληψη του ανθρώπου ως κυρίαρχα κοινωνικού όντος, ως «κοινωνικού ατόμου» (zivilisierten menschen). Ο άνθρωπος για τον μαρξισμό είναι το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων και μόνο σε αυτό το επίπεδο ανάλυσης μπορεί να νοηθεί ως «συγκεκριμένη καθολικότητα». Αντίθετα, η κλασική αστικοφιλελεύθερη σκέψη, εκκινώντας με τον Χομπς (17ος αιώνας) συνελάμβανε τον άνθρωπο ως ένα εγωιστικό ον-ζώο (homo lupus homini) το οποίο αναγκάζεται να συμβληθεί ωφελιμιστικά με τα υπόλοιπα ανθρώπινα όντα. Η ισχυρή αυτή εικόνα την οποία σκιαγράφησε ο Χομπς πίσω στον 17ο αιώνα, τους επόμενους αιώνες και κάτω από την επίδραση του θετικισμού θεμελιώθηκε πάνω σε έναν βιολογικό αναγωγισμό-μία εκδοχή αυτού που ο Μαρξ κριτίκαρε ως «χυδαίο-αγοραίο υλισμό». Στην ακραία λογική της συνέπεια αυτή η διανοητική τάση λαμβάνει τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού δαρβινισμού ο οποίος αναπόδραστα συνδέεται με τις πιο αντιδραστικές και ελιτίστικες όψεις της ρατσιστικής αντίληψης, όπως είναι οι θεωρίες του αρχι-ναζί Στράσσερ.

Τι σχέση, όμως, έχουν όλα αυτά με μία εκδήλωση στην Κόρινθο στις 19/3/2017 με τίτλο «Έμφυλες Ταυτότητες, Έκφυλες Οντότητες, Άβουλη Κοινωνία» η οποία διοργανώνεται υπό την αιγίδα του τοπικού Δήμου, με τη συμμετοχή μελών από την τοπική «ιντελιγκέντσια», ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει το όνομα του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και γνωστού αριστερού και αντιϊμπεριαλιστή Δημητρίου Πατέλη;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κος Πατέλης εκφράζει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο την ορθόδοξου-χριστιανικού τύπου προσήλωσή του στην έμφυλη κατασκευή του ελληνικού καπιταλιστικού σχηματισμού (λευκή ετεροκανονική χριστιανική φαλλοκρατική αρρενωπότητα). Είχε προηγηθεί στα τέλη του 2015 το τρανσ-φοβικό του παραλήρημα σε «ιδεολογικό του μάθημα» σε αίθουσα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που ο κ. Πατέλης αναπαράγει με ευθύ και κατηγορηματικό τρόπο ρητορικά και ιδεολογικά στοιχεία της ακροδεξιάς αντίληψης. Στην προκειμένη περίπτωση η ηθικοποίηση και δαιμονοποίηση των εκδοχών της ανθρώπινης σεξουαλικότητας μέσα από τη χρήση της απαράδεκτης και τουλάχιστον προσβλητικής φράσης «έμφυλες ταυτότητες-έκφυλες οντότητες» είναι χαρακτηριστική της παραπάνω τάσης, η οποία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει λάβει και καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά.

Και μιλάμε προφανώς για την μετατόπιση ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής αριστεράς, ιδιαίτερα αυτής που προκρίνει τον πατριωτισμό έναντι της ταξικής πάλης, σε θέσεις και αντιλήψεις οι οποίες είναι φυσιογνωμικά γνωρίσματα της ακροδεξιάς, όπως η παραδοσιοκρατία, η εχθρότητα προς την ανθρώπινη κοινωνικότητα και ελευθεριότητα, ο εθνο-λαϊκός κοινοτισμός και η με μυριάδες τρόπους νομιμοποίηση και αναπαραγωγή της πατριαρχίας και του φαλλοκρατισμού. Αυτές οι θέσεις είναι ξεκάθαρα αντι-μαρξιστικές και αντι-κομμουνιστικές και καμία σχέση δεν έχουν με την ίδια την ιστορία και παράδοση του εργατικού, αντιφασιστικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εν λόγω εκδήλωση γίνεται σε μία στιγμή, κατά την οποία καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το ελληνικό κράτος, την κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, καθώς και από τα ΜΜΕ, να καλλιεργηθεί κλίμα αντι-τουρκικού/μακεδονικού/αλβανικού εθνικισμού και πλασάρονται εκ νέου και με πιο επιθετικό τρόπο όλα τα παραμύθια και οι μύθοι της «εθνικής ενότητας». Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η εν λόγω εκδήλωση γίνεται σε μία στιγμή, κατά την οποία η αποθρασυνόμενη μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ ακροδεξιά και ο φασισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακονίζουν τα νύχια τους εν όψει μίας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων και πουλάνε την απάτη της λεγομένης «πολιτικής μη-ορθότητας». Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η Κόρινθος, περιοχή με υψηλά εκλογικά ποσοστά των ναζί προσφέρεται για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είναι ο κ. Πατέλης (είναι γνωστές εξάλλου οι απόψεις του), αλλά η ίδια η πραγματοποίησή της ως μία επιθετική προσπάθεια στη δημόσια σφαίρα για τη νομιμοποίηση των πιο σκοταδιστικών, αντι-κοινωνικών και αντι-ανθρώπινων αντιλήψεων. Αναφορικά, όμως, με τον κ. Πατέλη, η στάση του προσφέρεται για συμπεράσματα για το ρόλο και το χαρακτήρα ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής αριστεράς, το οποίο έχει ακόμα και στα λόγια χάσει (αν είχε ποτέ) τον οποιοδήποτε δεσμό με τον μαρξισμό και το κομμουνιστικό κίνημα.

Posted in: Uncategorized