ΣΥΡΙΖΑ : η απάτη ως σχέδιο απόσπασης της εμπιστοσύνης

Posted on 8 Ἀπριλίου 2017

0


ΣΥΡΙΖΑ : η απάτη ως σχέδιο απόσπασης της εμπιστοσύνης

φίλες και φίλοι, καλή σας μέρα

ΟΤΑΝ ήμουν είκοσι χρονών είχα γνωρίσει ένα συνομήλικό μου, από εργατική οικογένεια κι αυτός, που κυκλοφορούσε με φράγκα ενώ δεν δούλευε, δεν του έδιναν οι γονείς του, δεν έκλεβε. Μου κίνησε την περιέργεια και μια μέρα τον ρώτησα να μου πει πώς τα κατάφερνε. Τα παίρνω από τις γυναίκες, μου λέει. Καλά, πώς σου τα δίνουν; Είναι πολύ απλό. Γνωρίζω μια κοπέλα που δουλεύει ή έχει φράγκα από το σπίτι της, την κερνάω, της δείχνω ότι έχω λεφτά, μετά από λίγες μέρες της ζητάω να μου δανείσει ένα χιλιάρικο, 30 ευρά, ας πούμε, με κάποια δικαιολογία (ξέχασα το πορτοφόλι, είναι κλειστές οι Τράπεζες και άλλα) και της υπόσχομαι ότι αύριο θα της δώσω. Δεν τα χαλάω και την άλλη μέρα της τα δίνω. Μετά από λίγες μέρες, δανείζομαι εκατό ευρά. Της τα επιστρέφω. Μετά, δανείζομαι πεντακόσια. Της τα επιστρέφω. Μετά δανείζομαι χίλια και εξαφανίζομαι. Με αυτό το ποσό γνωρίζω άλλη με πιο πολλά φράγκα και εξαφανίζομαι με δύο χιλιάρικα. Η Αθήνα είναι μεγάλη.

ΑΥΤΟ ακριβώς το μοντελάκι απόσπασης της εμπιστοσύνης εφάρμοσε, φίλες και φίλοι, το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι και όσες παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με οποιονδήποτε τρόπο, ή είναι αφελείς ή παραμένουν γοητευμένοι από την εξαπατητική δεινότητά του, θα ήθελαν δηλαδή να είναι κι αυτοί απατεώνες περιωπής ή είναι ήδη απατεώνες. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι γίνονται ολοένα και λιγότεροι.

ΔΕΝ γνωρίζω τι απέγινε αυτός ο τύπος. Υποθέτω ότι θα εξελίχθηκε σε μεγάλο απατεώνα. Υποθέτω επίσης ότι αυτό το κόλπο από κάποιον άλλον απατεώνα θα το έμαθε –  η κουλτούρα της απάτης είναι αχανής και πλούσια, με μακρόχρονη ιστορία· μπορεί όμως και να το επινόησε ο ίδιος. Ο απατεώνας εκπαιδεύεται, ανελίσσεται και εξελίσσεται. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι όλες οι μέθοδες απάτης και εξαπάτησης έχουν το ίδιο κοινό χαρακτηριστικό: την απόσπαση της εμπιστοσύνης, την εγκαθίδρυση, την καλλιέργεια σχέσης εμπιστοσύνης.

ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει απάτη χωρίς την επινόηση κάποιου σχεδίου. Κάθε σχέδιο όμως δεν είναι απάτη. Κάθε σχέδιο είναι μια οργάνωση του χρόνου που προσανατολίζεται προς την επίτευξη κάποιου επιδιωκόμενου σκοπού. Κι επειδή αυτός είναι και ο σκοπός της απάτης, δεν μπορεί να υπάρξει απάτη χωρίς σχέδιο, δεν μπορεί να υπάρξει αρπαγή χωρίς σχέδιο. Η διαφορά είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει απάτη χωρίς απόσπαση της εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη δεν είναι σχέση αμοιβαιότητας,  είναι μέσο.

Η εμπιστοσύνη είναι ασφάλεια και όλοι και όλες την αναζητούμε. Το τι επινοούν οι απατεώνες για να αποσπάσουν την εμπιστοσύνη είναι κάτι το τρομακτικό, το αδιανόητο. Μια γυναίκα λήστεψε κοσμηματοπωλείο στο Παρίσι μέρα μεσημέρι ως εξής. Μπαίνει με το καροτσάκι και το μωρό να κλαίει σε κοσμηματοπωλείο και ζητά ένα δαχτυλίδι με διαμάντι. Μπορώ να το δω έξω στο φως; ρωτάει τον κοσμηματοπώλη. Μα φυσικά, της λέει αυτός. Βγαίνει έξω και εξαφανίζεται. Πώς απόσπασε από τον κοσμηματοπώλη την εμπιστοσύνη;  Το θύμα το κατάλαβε όταν σήκωσε την κουβέρτα από το καροτσάκι και είδε μέσα ένα μαγνητόφωνο!

Η απόσπαση της εμπιστοσύνης είναι αυτή που μας κάνει θύματα του απατεώνα. Κι ενώ η αποκάλυψη της απάτης, πολλές φορές και του απατεώνα, είναι αναπόφευκτη, η ζημιά δεν επανορθώνεται. Πάει το δαχτυλίδι με το διαμάντι, πάνε οι συντάξεις, πάει το αφορολόγητο, πάει η ΔΕΗ. . . Πώς απόσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ την εμπιστοσύνη;

ΜΕ τον αγώνα! Με τις πλατείες! Με την παρουσία των ηγετικών στελεχών στις πορείες και τις διαδηλώσεις! Με το αγωνιστικό παρελθόν! Με τις υποσχέσεις των αγωνιστών και αγωνιζομένων! Η αποκάλυψή τους έχει συντελεστεί. Όπως κάθε θύμα, έτσι και τα θύματα του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα:  Η ιστορική Αριστερά είναι μια απάτη, οι αριστεροί συνδικαλιστές, τα αριστερά ηγετικά στελέχη, οι αριστεροί ηγέτες είναι απατεώνες. Η επίγνωση είναι η γνώση του θύματος της εξαπάτησης. Η αποκάλυψη της απάτης και των απατεώνων της Αριστεράς είναι ο επιθανάτιος ρόγχος της.

ΤΟ ζήτημα είναι τι θα κάνουμε από δω και πέρα. Γίναμε σοφότεροι αλλά μόνο η σοφία δεν αρκεί. Είναι όμως απαραίτητη.

 

πηγή:

http://www.badarts.gr/2017/03/%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B7-%CF%89%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82/

το τραγούδι που ακολουθεί το αφιερώνει ο iptamenos στον συγγραφέα του πιο πάνω κειμένου.

Δεν αντέχω iptamene  το δημοσιεύω.

Advertisements
Posted in: Uncategorized