Γαλλικές εκλογές: στα θολά νερά του ολοκληρωτισμού

Posted on 7 Μαΐου 2017

0


Γαλλικές εκλογές: στα θολά νερά του ολοκληρωτισμού

από τον Θανάση Χαλκιά

Στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών οι Γάλλοι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον νεοφιλελεύθερο Μακρόν και την ακροδεξιά Λεπέν. Οι θέσεις και των δύο είναι ξεκάθαρες. Ο πρώτος είναι θιασώτης των αγορών και γνώστης του καπιταλισμού εκ των έσω – καθότι διετέλεσε τραπεζίτης – θέλει να χαρακτηρίζεται «σοσιαλφιλελεύθερος – προοδευτικός». Δεν κρύβει τις τεχνοκρατικές του καταβολές και υποστηρίζει αλλαγές στο μοντέλο της γαλλικής οικονομίας που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές και την προσαρμογή στα δεδομένα του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού (πράσινη ενέργεια, νέες τεχνολογίες κλπ»). Υποστηρίζει την ΕΕ και το ευρώ, ενώ στο θέμα των μεταναστών τάχθηκε στο πλευρό της Μέρκελ στην απόφασή της για άνοιγμα των συνόρων και την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη Γερμανία.

Από την άλλη και η Μαρίν Λεπέν, όσο και αν έκανε κατά καιρούς κάποιες προσπάθειες να κατεβάσει τους τόνους, ποτέ δεν έκρυψε τις θέσεις της: κλείσιμο των συνόρων και άμεση απέλαση των μεταναστών, μίσος για τους ξένους, ισλαμοφοβία, νοσταλγία για την παλιά καθαρή Γαλλία, επιστροφή στις ρίζες, λατρεία της πατρίδας και του έθνους, καταγγελία της παγκοσμιοποίησης, απέχθεια έναντι στην ιδέα της Ευρώπης και σε κάθε υπερεθνικό θεσμό, καταγγελία του ευρώ και των «ελίτ που καταδυναστεύουν την Γαλλία» κλπ.

Αυτοί είναι λοιπόν οι δύο υποψήφιοι που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν ένα σύγχρονο, πλούσιο, ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κράτος όπως είναι η Γαλλία και να διαχειριστούν τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει συνεπεία των δομικών αλλαγών που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο στο καπιταλιστικό σύστημα. Κανείς από τους δύο βέβαια δεν ευαγγελίζεται την κοινωνική ανατροπή ούτε οραματίζεται ένα μέλλον χωρίς κυριαρχία και εκμετάλλευση. Αλλά όταν τίθεται το ζήτημα της επιλογής ανάμεσα στους δύο η αριστερά – όχι το γαλλικό ΚΚ – τόσο στη Γαλλία όσο και αλλού κράτησε μια περίεργη στάση.

Η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία ο Μελανσόν, αρχηγός του αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά στο δεύτερο γύρο – κι αυτό με μισή καρδιά, αρνούμενος ταυτόχρονα να αποκαλύψει τι θα ψηφίσει προσωπικά – δείχνει την τρικυμία εν κρανίω στην οποία έχει περιέλθει η αποκαλούμενη «αντισυστημική αριστερά». Δεν είναι πλέον κρυφό ότι πολλοί στους κόλπους της καλοβλέπουν την άνοδο της ακροδεξιάς είτε θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο «θα ταρακουνήσει το σύστημα»  (βλέπε π.χ., τη δήλωση Κούλογλου για την ολλανδική ακροδεξιά) είτε γιατί πραγματικά έλκονται από τον υποτιθέμενο «αντισυστημικό» της λόγο.

Την πρώτη περίπτωση θα μπορούσε κανείς να την προσπεράσει, αν και είναι ενδεικτική της  απόλυτης θεωρητικής ένδειας πολλών αριστερών «αναλύσεων» επιπέδου παιδικής χαράς (ο εχθρός του εχθρού μου φίλος μου) αλλά και της απόλυτης άγνοιας για το τι διακυβεύεται σε ιδεολογικό επίπεδο  στην ευρωπαϊκή ήπειρο, την ιστορική μήτρα του καπιταλισμού. Η αναδίπλωση στο έθνος και η επιστροφή στις συγκρούσεις του παρελθόντος μπορεί κάλλιστα να αποτελούν έκφραση της προσπάθειας του καπιταλισμού να  «ξεσκαλώσει» από τα αδιέξοδά του κινούμενος προς το μέλλον με το βλέμμα στο παρελθόν.

Ελίτ: η έννοια-λάστιχο

Η δεύτερη περίπτωση όμως – η αντισυστημική σαγήνη της ακροδεξιάς – είναι πολύ πιο ανησυχητική αν και συνδέεται με την πρώτη. Σε πληθώρα ρηχών αριστερών αναλύσεων επανέρχεται συνεχώς η έννοια-πιπίλα της εποχής: οι ελίτ. Πρόκειται για μια έννοια η οποία περιλαμβάνει όλες εκείνες τις σκοτεινές πανίσχυρες δυνάμεις και τους εκπροσώπους τους που πίσω από τους τοίχους μυστικών συσκέψεων υποτίθεται ότι αποφασίζουν για το μέλλον του κόσμου. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά όμως που έννοια αυτή εμφανίζεται να κυριαρχεί στον πολιτικό λόγο της Ευρώπης.

Ένα από τη βασικότερα σχήματα της ναζιστικής κοσμοθεωρίας είναι το τρίγωνο φύρερ-έθνος-λαός. Ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο υπάρχει ένας πανίσχυρος δεσμός, σχεδόν μυστικιστικός και η τυφλή υπακοή του λαού στον φύρερ είναι η πεμπτουσία του ναζισμού. Οτιδήποτε μπαίνει ανάμεσά τους, (πρόσωπα, κόμματα, θεσμοί κλπ) αποτελεί απειλή για το έθνος και πρέπει να καταγγελθεί. Οι ναζί, για τις ανάγκες της προπαγάνδας τους δεν δίσταζαν να δανείζονται σοσιαλιστική φρασεολογία διακηρύσσοντας ότι οι διεθνείς και ντόπιες ελίτ της σιωνιστικής πλουτοκρατίας έπιναν το αίμα του λαού.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι αυτές οι ιδέες επανέρχονται και αποτελούν τον πυρήνα της επίσημης ιδεολογίας των ολοκληρωτικών καθεστώτων τύπου Ερντογάν και Πούτιν, με τον τελευταίο να αποτελεί το πρότυπο της Λεπέν, την οποία, όπως αποδείχτηκε άλλωστε, ενισχύει και υλικά.

Η «αντισυστημική» αριστερά αυτοβυθίζεται

Δυστυχώς όμως τέτοιες σκεψεις – μεταμφιεσμένες ή όχι – φαίνεται πως έχουν απήχηση και σε ένα μεγάλο κομμάτι της αριστεράς. Είναι θλιβερό ότι κυκλοφορούν «αναλύσεις» που θεωρούν το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν ως μια αντισυστημική επιλογή την οποία οι αριστεροί ψηφοφόροι της Γαλλίας πρέπει να σκεφτούν σοβαρά. Διαβάζουμε λοιπόν ότι οι φτωχοί ψηφίζουν Λεπέν και οι αστοί Μακρόν, ότι  ο πραγματικός φασίστας είναι ο Μακρόν γιατί υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε κατά το πρότυπο των Ναζί της «Νέας Ευρωπαϊκής Τάξης» ενάντια στην Σοβιετική Ένωση τότε, και σήμερα ενάντια στη Ρωσία – και άλλα παρόμοια. Όλα αυτά άραγε είναι απλώς τρικυμία εν κρανίω ή μήπως δείχνουν την αποτελεσματικότητα κάποιων μυστικών υπηρεσιών στην διασπορά ιδεών εδώ και χρόνια;

Αυτός ο ευτελισμός της λεγόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς ας ελπίσουμε ότι οφείλεται απλώς στις κακές συναναστροφές με «ειδικούς-αναλυτές» αμφιβόλου αξίας, υπόπτου αποστολής οικονομολόγους-καθηγητάδες, εξ Αμερικής ορμώμενους, ή στον πολιτικό συναγελασμό – προς χάριν της εξουσίας – με πατριώτες εθνικιστές. Γιατί αλλιώς, αν οι φασιστικές ιδέες της προκαλούν μια γνήσια σαγήνη, η λεγόμενη αντισυστημική αριστερά αργά ή γρήγορα, όχι απλώς θα βυθιστεί αλλά θα πνιγεί αύτανδρη στα θολά νερά του ολοκληρωτισμού.

πηγή:

https://iamarevi.wordpress.com/2017/05/04/%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%AC-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BB%CE%BF/

Advertisements
Posted in: Uncategorized