Ευθεία δικαστική βολή χωρίς ελαφρυντικά

Posted on 30 Ἰούλιος 2019

0


Ευθεία δικαστική βολή χωρίς ελαφρυντικά

Οργή και απογοήτευση προκαλεί η επιλεκτική επιείκεια με την οποία αντιμετωπίστηκε ο δολοφόνος του 15χρονου Αλέξη από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας.

Ο πρότερος «σύννομος» βίος επικράτησε της ευθείας βολής με άμεσο δόλο από έναν ειδικό φρουρό απέναντι σε έναν δεκαπεντάχρονο μαθητή. Οργή και απογοήτευση προκαλεί η χθεσινή απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία έσπασαν τα ισόβια για τον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Εκ του αποτελέσματος η απόφαση δικαιώνει την τακτική διαρκών αναβολών της υπεράσπισης που είχε ως στόχο τις ευεργετικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.
Χθες, φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες επιχείρησαν να αποδώσουν το αποτέλεσμα στον νέο Ποινικό Κώδικα, όμως η έξοδος του Κορκονέα από τη φυλακή προκαλείται κυρίως από την κρίση του συγκεκριμένου δικαστηρίου, σε μια ξεχασμένη δίκη που διεξήχθη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς παρουσία κόσμου.
Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την κυβερνητική αλλαγή, με το δόγμα «νόμος και τάξη» να κυριαρχεί στην ατζέντα της Ν.Δ., το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης απόφασης λαμβάνει αναπόφευκτα και πολιτικές διαστάσεις σε μια υπόθεση που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά.
Τα τελευταία χρόνια τα δικαστήρια εφάρμοζαν πολύ αυστηρά το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου (έχει μετατραπεί σε σύννομο βίο, έννοια πιο στενά καθορισμένη), με το σκεπτικό ότι δεν αρκεί το λευκό ποινικό μητρώο, αλλά χρειάζονται θετικές διακρίσεις στην προηγούμενη ζωή του κατηγορουμένου (βραβεία, έπαινοι, κοινωνική προσφορά κ.ά.).
Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβησαν στην περίπτωση Κορκονέα. Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα επιλεκτικής επιείκειας μέσα σε λίγους μήνες, καθώς ανάλογο ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε και στους δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμάν, ως προς τη συμπεριφορά τους μέσα στις φυλακές, παρότι ο Αρειος Πάγος αρνούνταν επί χρόνια στους κρατουμένους τέτοιου είδους ελαφρυντικά.
«Δεν φταίει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Το δικαστήριο έδωσε ελαφρυντικό ενώ μπορούσε να μην το κάνει, αν η ερμηνεία του ήταν σύμφωνη με τη νομολογία των τελευταίων χρόνων» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης.
Ο ίδιος προσθέτει: «Ακόμα και να μη δινόταν το ελαφρυντικό, η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα έχει μειώσει το απειλούμενο όριο ποινής σε ανθρωποκτονία και ενώ πριν ήταν ισόβια, μπορεί τώρα να είναι 10 χρόνια, ακόμα και χωρίς ελαφρυντικό. Είναι προφανές ότι είχαν προαποφασίσει να του δώσουν μια μικρότερη ποινή. Και για να έχουν και ένα πρόσχημα εφηύραν και ένα ελαφρυντικό για να έχουν το άλλοθι. Είναι η πρώτη ανθρωποκτονία που δικάζεται με το καθεστώς του νέου Ποινικού Κώδικα και προφανώς ήταν χοντρό να επιβάλουν κάτι λιγότερο από ισόβια σε μια τέτοια υπόθεση. Αυτή είναι η βασική ευθύνη του νέου Ποινικού Κώδικα, ότι βγάζει από το κάδρο των ισοβίων την ανθρωποκτονία και από εκεί και πέρα οι δικαστές θέλησαν και μια νομική διασφάλιση για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους αυτή. Θεωρώ ότι είναι θέμα αλλαγής πολιτικού κλίματος και έλλειψης κινηματικής παρέμβασης στη δίκη το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης».
Η δίκη στο Εφετείο της Λαμίας ξεκίνησε τυπικά στις 9 Νοεμβρίου 2016. Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε αναβληθεί δύο φορές.
Στην πρώτη συνεδρίαση ο Κορκονέας δήλωσε αθώος και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν 15χρονο».
Posted in: Uncategorized