Δυναμικό φοιτητικό συλλαλητήριο κατά του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου

Posted on 5 Δεκεμβρίου 2019

1


Δυναμικό φοιτητικό συλλαλητήριο κατά του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου

efsyn.gr
 

Πάνω από 1.000 φοιτητές και φοιτήτριες διαμαρτυρήθηκαν και σήμερα ενάντια στα ψηφισμένα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση του ασύλου και την εξίσωση των τίτλων κολεγίων με των ΑΕΙ αλλά και στο νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Πάνω από 1.000 φοιτητές και φοιτήτριες διαμαρτυρήθηκαν και σήμερα ενάντια στα ψηφισμένα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση του ασύλου και την εξίσωση των τίτλων κολεγίων με των ΑΕΙ αλλά και στο νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Οι διαδηλωτές, μέλη φοιτητικών συλλόγων, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, φώναξαν συνθήματα υπέρ του ασύλου, κατά της υπουργού Παιδείας και τις διαγραφές φοιτητών με το ν+2 στο όριο φοίτησης.

Το καθιερωμένο πλέον συλλαλητήριο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια αφού πέρασε μπροστά από τη Βουλή πριν ομάδα διαδηλωτών κατευθυνθεί στο Πολυτεχνείο για να πραγματοποιήσει συνέλευση σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων και την αυριανή επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το σχέδιο νόμου, που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Παιδείας και προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ με μοχλό τη σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση, συζητήθηκε στη σύνοδο των πρυτάνεων (29-30/12) έξω από την οποία διαμαρτυρήθηκαν εκατοντάδες νέοι που δέχτηκαν επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα.

Διαμαρτυρία για το λοκ άουτ στη Νομική, μικροφωνική στην ΑΣΟΕΕ

Στο μεταξύ φοιτητές της Νομικής Αθηνών καταγγέλλουν το λοκ άουτ, που για ακόμα μια φορά επιβλήθηκε για τις 5 και 6 του μήνα ενόψει της 6ης Δεκέμβρη, κάνοντας λόγο για προκλητική απόφαση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του φοιτητικού συλλόγου τονίζει ότι «η Διοίκηση φαίνεται ότι εναρμονίζεται πλήρως με τις επιταγές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας η πολιτική όχι μόνο τσακίζει τις σπουδές και το μέλλον μας, αλλά για να την υλοποιήσει εφαρμόζει ταυτόχρονα το δόγμα “Νόμος και τάξη” στην κοινωνία. Το λοκαουτ είναι συνήθης πρακτική όλων των κυβερνήσεων, και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διακυβέρνηση του οποίου η νομική αλλά και άλλες σχολές του κέντρου έκλειναν προκειμένου οι φοιτητικοί σύλλογοι να μην μπορούν να συνεδριάσουν και να μην λειτουργούν τα πανεπιστήμια ως σημείο συνάντησης των φοιτητών και των εργαζόμενων ως κέντρα οργάνωσης του αγώνα».

»Θέλουν τους Συλλόγους μας νεκρούς για να περνάνε αναίμακτα τις αναδιαρθρώσεις όλων των κυβερνήσεων, στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Ο.Ο.Σ.Α, που διαλύουν περαιτέρω τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και την προοπτική της δουλειάς με δικαιώματα. Ειδικά σε μία περίοδο που το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε αναβρασμό πανελλαδικά με δεκάδες συνελεύσεις και καταλήψεις από την αρχή της χρονιάς ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και νομοσχέδιο το Κεραμέως για την Παιδεία και που ταυτόχρονα η κρατική καταστολή εντείνεται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς και συλλήψεις δεκάδων ανθρώπων, η απόφαση αυτή της διοίκησης είναι κατάπτυστη» σημειώνεται στο ψήφισμα.

Τέλος, το μεσημέρι φοιτητική ομάδα του «Ρουβίκωνα» ανήρτησε στην πρόσοψη της ρώην ΑΣΟΕΕ πανό με το οποίο εκφράζουν την κάθετη αντίθεση τους στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την αλληλεγγύη τους στις καταλήψεις.

Posted in: Uncategorized