Αστυνομική επέμβαση με χημικά και κρότου λάμψης στο γιορτινό Μαρούσι

Posted on 22 Δεκεμβρίου 2019

0


Αστυνομική επέμβαση με χημικά και κρότου λάμψης στο γιορτινό Μαρούσι

efsyn.gr

«Αποκέντρωση» του δόγματος και «νόμος και τάξη» με ένα πρωτοφανές περιστατικό σήμερα στο πιο κεντρικό σημείο του Αμαρουσίου κατά τη διάρκεια πορείας αλληλεγγύης στην κατάληψη της «Επαυλης Κουβέλου».

Άνδρες των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ έριξαν χημικά και δακρυγόνα σε ώρα αιχμής στην οδό Ερμού, όπου βρισκόντουσαν μικροπωλητές αλλά και γυναίκες με παιδιά και μωρά στα καρότσια, με τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά λόγω Χριστουγέννων.
Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έτρεχαν με τα γκλοπ λες και επρόκειτο για «εμπόλεμη ζώνη», ενώ δεν δίστασαν να ρίξουν κρότου-λάμψης στο σταθμό του ΗΣΑΠ δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί ενεπλάκησαν με αντιεξουσιαστές, που προκάλεσαν ζημιές στις μπάρες ελέγχου των εισιτηρίων.
Η μαζική διαδήλωση ξεκίνησε περίπου στη 1 μετά τη συμβολική ανακατάληψη της «Επαυλης Κουβέλου» στη συμβολή των οδών Διονύσου και Σόλωνος και ήταν καθόλα ειρηνική και περιφρουρημένη πριν η κατάσταση εκτραπεί περίπου στις 2.
«Γλυκά το λέμε και ό,τι θέλει ας γίνει, η έπαυλη Κούβελου κατάληψη θα μείνει» φώναξαν μεταξύ άλλων πριν οι διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τη σημερινή λειτουργία των καταστημάτων και των υπερωριών των εργαζομένων. Άλλα συνθήματα που ακούστηκαν είναι τα εξής: 
  • Κυριακή και νύχτα να πάνε για δουλειά, οι υπουργοί οι δήμαρχοι κι όλα τα αφεντικά
  • Βιτρίνες λουσάτες απλήρωτοι εργάτες, τα αφεντικά πλουτίζουν στις δικές μας πλάτες
  • Όλα είναι δικά μας γιατί όλα είναι κλεμμένα, κατάληψη σε βίλες κι εγκαταλελειμμένα 
Νωρίτερα, συγκεντρώθηκαν σε δύο ζώνες, στη συμβολή των οδών Διονύσου και Θησέως και πιο κοντά στο κτίριο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κατάληψης. Το «παρών» έδωσαν κυρίως μέλη συλλογικοτήτων που συμμετείχαν στην κατάληψη και δημοτικοί σύμβουλοι της Αριστεράς.
Παράλληλα, έγινε ενημέρωση των περαστικών με αφίσες, τρικάκια και ανακοινώσεις. «Δεν είμαστε από άλλη εποχή έχουμε ένα κόσμο να επανακαταλάβουμε» γράφει η προκήρυξη που μοιράστηκε από την αναρχική-αντιεξουσιαστική συλλογικότητα «Σε τροχιά Σύγκρουσης».
«Ενάντια στη καταστολή στήνουμε οδοφράγματα αλληλεγγύης. Δέκα εκατό χιλιάδες καταλήψεις ενάντια σε ένα κόσμο οργανωμένης σήψης» τόνισε η «Κατάληψη έπαυλης Κούβελου,σύντροφοι/ισσες» σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα αντιεξουσιαστικής πληροφόρησης Indymedia
Σημειώνεται ότι η κατάληψη, που εκκενώθηκε την περασμένη Τρίτη από αστυνομικές δυνάμεις μετά από μήνυση του Ιδρύματος «Στέγη Αχιλλέως και Ευδοκίας Κουβέλου» -το οποίο έχει στενές σχέσεις με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών-, είναι μία από τις παλιότερες και πιο δραστήριες πολιτικές καταλήψεις στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, με έντονη αντιφασιστική, κινηματική και πολιτιστική δράση την τελευταία δεκαετία. 
Posted in: Uncategorized