Η πανδημία ακυρώνει προσωρινά τα σχέδια των νεοφιλελεύθερων τζιχαντιστών του Μητσοτακικού καθεστώτος

Posted on 19 Μάρτιος 2020

0


Η πανδημία ακυρώνει προσωρινά τα σχέδια των νεοφιλελεύθερων τζιχαντιστών του Μητσοτακικού καθεστώτος

 

Η αυτοδυναμία που πήρε η χειρότερη δεξιά της μεταπολίτευσης στις τελευταίες εκλογές, άνοιξε διάπλατα το δρόμο στη φράξια των νεοφιλελεύθερων τζιχαντιστών της, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την τελική τους επέλαση ενάντια στο κοινωνικό κράτος.

 

Είναι σίγουρο ότι στα σχέδια υπήρχε η ιδιωτικοποίηση και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς η φράξια ενισχύθηκε σημαντικά με την εκλογή φανατικών του νεοφιλελεύθερου δόγματος, όπως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Ήδη κάνουν το γύρο του διαδικτύου τα ηχητικά του Παπαδημητρίου που δήλωνε πως “Από τα κρατικά νοσοκομεία τα μισά τουλάχιστον πρέπει να κλείσουν. Γιατί είναι φορείς ασθενειών, γιατί έχουν πρόβλημα …”, με τον Άρη Πορτοσάλτε να συμφωνεί και να επαυξάνει λέγοντας πως πρέπει “όχι απλώς να κλείσουν, αλλά να γκρεμιστούν”.

Όμως η επέλαση της πρόσφατης πανδημίας, λόγω κορονοϊού, έμελλε να αναβάλει, τουλάχιστον προς το παρόν, τα “υγρά όνειρα” των φανατικών του Μητσοτακικού καθεστώτος για αθρόες ιδιωτικοποιήσεις και στον τομέα της υγείας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ξεσκέπασε πλήρως την απόλυτη απαξίωση που επέδειξε ο ιδιωτικός τομέας απέναντι στο κάλεσμα της κυβέρνησης για συστράτευση. Βλέπετε, μεταξύ των φονταμενταλιστών της ελεύθερης αγοράς, η λέξη “αλληλεγγύη” είναι παντελώς άγνωστη, καθώς το μοναδικό κριτήριο είναι το κέρδος.
Αναγκαστικά λοιπόν και με την ουρά στα σκέλια, ο αρμόδιος υπουργός έκανε μια αγωνιώδη έκκληση για έκτακτες προσλήψεις στο ΕΣΥ.
Αλλά ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, φαίνεται πως η πρώτη προτεραιότητα των γαλάζιων στελεχών είναι να μη στιγματιστούν ως “κρατιστές” που προβαίνουν σε αθρόες προσλήψεις. Ο αριθμός των προσλήψεων που ανακοίνωσε ο Κικίλιας όχι μόνο είναι άκρως ανεπαρκής για την περίσταση, αλλά απ’ότι φαίνεται δεν υπάρχει ούτε μια θέση γιατρού! Όπως ανέφερε το tvxs.gr:
                   Μετά την προηγούμενη “δραματική έκκληση” του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που καλούσε τους γιατρούς “να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, αποκαλύπτεται ότι στην προκήρυξη για 2.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού δεν υπάρχει ούτε μία θέση ιατρού.
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, η πανδημία ξεσκεπάζει πλήρως το ιδιωτικό σύστημα υγείας, που λειτουργεί αποκλειστικά με βάση το κέρδος.
Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, Μπέρνι Σάντερς, σε μια έκτακτη ανακοίνωση επεσήμανε την απόλυτη αδυναμία του συστήματος να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά, ειδικά σε αυτές τις ακραίες συνθήκες. Και τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη για τη δημιουργία ενός δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο δεν θα λειτουργεί με βάση το κέρδος και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι Αμερικανοί πολίτες.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών είναι υπέρ της πρότασης του Σάντερς η οποία αποτελεί και βασικό άξονα της πολιτικής του ατζέντας.
Αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της βουλής ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρος:
                    Τέτοιες στιγμές, διαπιστώνουμε το μεγαλείο του δημόσιου, εθνικού συστήματος υγείας. Και διαπιστώνουμε πόσο ακριβός, άχρηστος και αναποτελεσματικός είναι ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Ελπίζω αυτή η διαπίστωση, που σίγουρα κάνετε και σεις, να σας βοηθήσει να συνέλθετε από την “ιδιωτικομανία”. Και να ενισχύσετε το ΕΣΥ χωρίς ΣΔΙΤ, χωρίς κρυφές ιδιωτικοποιήσεις εκ των έσω, αλλά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το οποίο ο ιδιωτικός τομέας, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί, αλλά συστηματικά υπονομεύει.
Αν όμως ούτε τώρα έχετε πεισθεί ότι ένα δημόσιο και ισχυρό σύστημα υγείας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και δεν είστε διατεθειμένοι να πιστέψετε τα λόγια ενός Σοσιαλιστή πολιτικού, ή ενός Μαρξιστή οικονομολόγου, (ή βαφτίστε τους όπως εσείς θέλετε), ρίξτε μια ματιά σε νέες μελέτες από τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατο άρθρο του MarketWatch, η εξαγορά νοσηλευτικών ιδρυμάτων από ιδιώτες επενδυτές και ιδιωτικά κεφάλαια οδηγεί σε υψηλότερη αναλογία ασθενών/νοσηλευτικού προσωπικού, χαμηλότερη ποιότητα ιατρικής φροντίδας, επιδείνωση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας των ασθενών και χαμηλή επίδοση σε επιθεωρήσεις. Αυτά σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καθώς και του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Και όλα αυτά δημοσιευμένα σε άρθρο του MarketWatch, που αποτελεί μια από τις διαδικτυακές ναυαρχίδες του διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου και των φανατικών της ελεύθερης αγοράς.
Αν όμως νομίζετε πως μετά απ’όλα αυτά, οι φανατικοί του Μητσοτακικού καθεστώτος θα ξεχάσουν οριστικά τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, πλανάστε πλάνην οικτράν. Έχουν μία και μοναδική αποστολή: την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων και το οριστικό ξεπούλημα μέχρι και της τελευταίας πέτρας που βρίσκεται επί Ελληνικού εδάφους.
Posted in: Uncategorized