Κοροναϊός: Ο Μπολσονάρο κάνει έκκληση να επιστρέψουν οι Κουβανοί γιατροί που έδιωξε

Posted on 19 Μάρτιος 2020

0


Κοροναϊός: Ο Μπολσονάρο κάνει έκκληση να επιστρέψουν οι Κουβανοί γιατροί που έδιωξε

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Βραζιλίας ζητά την επιστροφή χιλιάδων Κουβανών γιατρών στη χώρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού. Ο Πρόεδρος της χώρας Ζαίρ Μπολσονάρο, τους είχε χαρακτηρίσει τρομοκράτες και τους είχε απελάσει από τη χώρα, ενώ τώρα που και ο ίδιος έχει νοσήσει από τον ιό, η κυβέρνηση ζητά την επιστροφή τους.

Ο νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας  είχε αντιταχθεί στην παροχή ιατρικής βοήθειας από τη μικρή χώρα της Καραϊβικής, δαιμονοποιώντας το πολιτικό της καθεστώς. Μόλις ανέλαβε την εξουσία σταμάτησε το πρόγραμμα ιατρικής υποστήριξης που είχε ξεκινήσει μετά τη συμφωνία της Αβάνας με την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ για την εργασία 10.000 γιατρών στις πιο απομακρυσμένες και φτωχές περιοχές της χώρας, προκειμένου να υποκαταστήσουν τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι Κουβανοί γιατροί, μάλιστα, είχαν γίνει αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας του 2018 με τον Μπολσονάρο να τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» ενώ όταν ανέλαβε την εξουσία τους απέλασε  με το πρόσχημα ότι ήταν ιεολογικοί καθοδηγητές και οχι γιατροί, που συγκροτούσαν αντάρτικες ομάδες για λογαριασμό του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Τελικά μετά την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη νοτιοαμερικανική χώρα, σε συνέντευξη του Υπουργού Υγείας της χώρας, Ζοάο Γκαμπάρδο, γίνεται έκκληση στην Κούβα να στείλει πίσω τους γιατρούς για να αποφευχθεί η κατάρρευση τους συστήματος υγείας της χώρας, εν μέσω της επιδημίας, ενώ σχεδιάζεται ότι 5.000 από αυτούς θα τοποθετηθούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

https://tvxs.gr

Posted in: Uncategorized