ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΜΕ ΤΟ “ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ” ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ

Posted on 31 Μάρτιος 2020

0


ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΜΕ ΤΟ “ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ”

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν θα μπορούν να λάβουν περίθαλψη αν νοσήσουν από τον νέο κορονοϊό διότι δεν έχουν εθνικότητα, ενισχύοντας την εξάπλωση της επιδημίας.

Η προειδοποίηση έρχεται μέσω οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απευθύνουν έκκληση προς τις χώρες να διασφαλίσουν ότι όλοι οι απάτριδες που βρίσκονται στο έδαφός τους θα έχουν δωρεάν ιατρική βοήθεια και ότι θα έχουν την δυνατότητα αυτοαπομόνωσης χωρίς την απειλή της σύλληψης και κράτησης.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις δεν έχει νόημα να λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της επιδημίας COVID-19 μεταξύ των ανθρώπων που θεωρούνται πολίτες μιας χώρας, αλλά ταυτόχρονα οι ίδιες οι χώρες να αφήνουν να εξαπλωθεί σε άλλα τμήματα του πληθυσμού, που δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα Υγείας.

«Τα συστήματα υγείας βασίζονται όλα στην εθνικότητα. Αν είσαι άπατρις, είσαι αόρατος απέναντι στο κράτος, αλλά δεν είσαι αόρατος απέναντι στον ιό», προειδοποιεί ο Τζόσουα Καστελίνο, εκτελεστικός διευθυντής του Minority Rights Group International.

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν περί τα 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο που δεν αναγνωρίζονται ως πολίτες καμίας χώρας.

Συχνά ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, στερούμενοι θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως η ιατρική περίθαλψη, η στέγαση και η απασχόληση.

Μεγάλοι πληθυσμοί απάτριδων ζουν στην Μιανμάρ, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Ταϊλάνδη και την Δομινικανή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Τζόσουα Καστελίνο, το πρόβλημα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως οξύ στην Αφρική, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα.

Η πανδημία φέρνει στην επιφάνεια την σημασία της αρχής «κανείς δεν μένει πίσω», μία υπόσχεση που δόθηκε από τους ηγέτες του κόσμου του 2015, όταν δεσμεύθηκαν να αντιμετωπίσουν την φτώχεια, την ανισότητα και άλλα παγκόσμια δεινά.

https://independentnews.gr/

Posted in: Uncategorized