Δήλωση του Majed Fayyad al-Shibli (διοικητής των Συριακών Δημοκρατιών Δυνάμεων / SDF): Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της εκμεταλλεύονται την κρίση του κορωνοϊού.

Posted on 5 Ἀπρίλιος 2020

0


Δήλωση του Majed Fayyad al-Shibli (διοικητής των Συριακών Δημοκρατιών Δυνάμεων / SDF): Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της εκμεταλλεύονται την κρίση του κορωνοϊού.

Δήλωση του Majed Fayyad al-Shibli (διοικητής των Συριακών Δημοκρατιών Δυνάμεων / SDF): Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της εκμεταλλεύονται την κρίση του κορωνοϊού.

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την πανδημία του κορωνοϊού, για να επεκτείνει τη ζώνη κατοχής της. Σύμφωνα με τον διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Majed Fayyad al-Shibli, η κατάσταση κλιμακώνεται αυτήν τη στιγμή, ειδικά μέσα και γύρω από την πόλη Ain Issa, η οποία βρίσκεται στη Βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Εντούτοις, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) διατηρούν την κατάπαυση του πυρός.

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, απαίτησε στις 23 Μαρτίου παγκόσμια κατάπαυση του πυρός και κάλεσε τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, λέγοντας: “Τερματίστε την αρρώστια του πολέμου και πολεμήστε την ασθένεια που ρημάζει τον κόσμο μας. Ήρθε η ώρα να παύσουμε τις ένοπλες συρράξεις και να επικεντρωθούμε στον πραγματικό αγώνα των ζωών μας. Ας σιγήσουν τα όπλα, ας σταματήσει το πυροβολικό. ας παύσουν οι εναέριες επιθέσεις. Αυτό είναι κρίσιμο.”

Στη Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) απάντησαν δηλώνοντας ότι θα συμμορφωθούν με την έκκληση του ΟΗΕ στην αυτόνομη περιοχή. Επίσης, ζήτησαν από όλους τους αντιπάλους τους να τηρήσουν ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι υπόλοιπες αντιμαχόμενες παρατάξεις έχουν αγνοήσει αυτήν την απλωμένη ειρηνευτική χείρα από μεριάς των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Στην επαρχία Idlib, η κατάπαυση του πυρός, που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, έχει τηρηθεί σε μεγάλο βαθμό ήδη από τις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, στις πόλεις Serêkaniyê (Ras al-Ain) και Girê Spî (Tal Abyada), οι οποίες συμπεριλαμβάνονται από τον Οκτώβριο του 2019 στην τουρκική κατοχική ζώνη στη Βορειοανατολική Συρία, αλλά και στις αυτοδιευθυνόμενες περιοχές κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας πραγματοποιούνται σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από τον τζιχαντιστικό μισθοφορικό στρατό της Τουρκίας, τον Εθνικό Συριακό Στρατό (SNA).

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την πανδημία του κορωνοϊού, για να επεκτείνει τη ζώνη κατοχής της εν μέσω κρίσης. Παρά τις προειδοποιήσεις ότι μια εξάπλωση του Covid-19 στη Συρία θα αποτελούσε μια θανατηφόρα απειλή για 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους που υποφέρουν από τα αποτελέσματα του εννεαετούς πολέμου, παρά τη νέα έκκληση του ΟΗΕ ότι η παύση των συγκρούσεων θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την παροχή σωτήριας βοήθειας, η Βόρεια και η Βορειοανατολική Συρία εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς πολέμου.

Σύμφωνα με τον διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Majed Fayyad al-Shibli, η κατάσταση κλιμακώνεται, ειδικά στην πόλη Ain Issa και γύρω από αυτή. Η πόλη βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο Μ4 και κατέχει καίρια στρατηγική θέση λόγω της σχετικής εγγύτητάς της στον βορρά με την πόλη Girê Spi και στον νότο με τη Ράκκα, κατ’ επέκταση και με την είσοδο προς την πόλη Deir ez-Zor. Επί μήνες, σημειώθηκαν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας έναντι κατοικημένων περιοχών, οι οποίες εντείνονται στην παρούσα φάση.

“Η πανδημία του κορωνοϊού μας απειλεί όλους. Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε την έκκληση του ΟΗΕ και τη διεθνή μάχη κατά του ιού, ώστε να προστατέψουμε τον λαό μας. Θα αποφύγουμε στρατιωτικές πρωτοβουλίες ή ενέργειες και θα περιοριστούμε μόνο στη νόμιμη αυτοάμυνα. Αντιθέτως, το κατοχικό τουρκικό κράτος και οι μισθοφόροι του εκλαμβάνουν την παγκόσμια κατάπαυση του πυρός ως ευκαιρία για να ξεκινήσουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις εναντίον των περιοχών μας”, δήλωσε ο Al-Shibli.

Εκτός από τις κατοικημένες περιοχές στο καντόνι Girê Spi, οι θέσεις του καθεστωτικού συριακού στρατού του Άσαντ δέχονται συνεχώς αυξανόμενες επιθέσεις από τις κατοχικές δυνάμεις. Τις τελευταίες 48 ώρες μόνο, τουλάχιστον τέσσερις Σύριοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και έξι ακόμη έχουν τραυματιστεί. “Είμαστε δεσμευμένοι στην τήρηση της κατάπαυσης του πυρός και μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιδράσει καθόλου. Ωστόσο, είμαστε, επίσης, υποχρεωμένοι να λάβουμε τα κατάλληλα αντίμετρα στο πλαίσιο της νόμιμης αυτοάμυνας”, δήλωσε ο Al-Shibli.

Τα τελευταία χρόνια, τα χωριά Debs, Om al-Baramil, al-Fatesa, Saida και al-Khalidiyya αποτελούν συχνότατο στόχο των επιτιθέμενων εισβολέων από την πόλη Ain Issa και τα χωριά Kor Hassen, Qizeli, Salib, Sufyan, καθώς και από την περιοχή γύρω από τα σιλό του Qizeli στο Girê Spi, δήλωσε ο al-Shibli. “Εκτός από τον άμαχο πληθυσμό, εδώ βρίσκονται και στρατιώτες του καθεστώτος του Άσαντ. Οι κατοχικές δυνάμεις, όμως, βομβαρδίζουν ό,τι κινείται. Διεξάγουν αδιάκριτες επιθέσεις, για να απομακρύνουν ολόκληρο τον πληθυσμό από αυτές τις περιοχές. Εμείς, όμως, δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, τη στιγμή που ο άμαχος πληθυσμός δέχεται επίθεση.”

Εν τω μεταξύ, περίπου 70 χώρες αναμένεται να υποστηρίξουν την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός. Επιπλέον, σε πολλούς πολέμους, τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα αποδέχτηκαν την έκκληση να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, όπως εξήγησε ο Guterres στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Ωστόσο, το αίτημα του Guterres, όσον αφορά το επίδικο της παγκόσμιας ειρήνης ενόψει μιας παγκόσμιας κρίσης, δε φαίνεται να έχει τύχει υπερβολικού ενδιαφέροντος. Ο ίδιος ενθαρρύνθηκε από πρώιμα “θετικά σημάδια”. Ωστόσο, έπρεπε να επαναλάβει την έκκλησή του.

https://www.alerta.gr/archives/2137

Posted in: Uncategorized
Be the first to start a conversation

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: