Νεκρός από κορονοϊό εργάτης σε εργοστάσιο που παρέμενε ανοιχτό

Posted on 5 Ἀπρίλιος 2020

0


Νεκρός από κορονοϊό εργάτης σε εργοστάσιο που παρέμενε ανοιχτό

efsyn

Τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά από τον έναν αυστηρό περιορισμό στον άλλο, κάποιες επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα παρά τους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν για τους εργαζομένους τους.
Μια τραγική είδηση που προκαλεί το κοινό αίσθημα –καθώς η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας– βλέπει το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας ταυτόχρονα ερωτήματα για τα μέτρα προστασίας των εργατών από τον θανατηφορό ιό. 
Όπως έγινε γνωστό, ένας 52χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη, 2 Απριλίου, χτυπημένος από τον κορονοϊό. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός πως το εργοστάσιο στο οποίο εργαζόταν παρέμενε (και εξακολουθεί να είναι) ανοιχτό, παρά τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που εκδηλώθηκαν, όπως καταγγέλλει και το ΝΑΡ Θεσσαλονίκης. 
Τη στιγμή, λοιπόν, που η κυβέρνηση -στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας- προχωρά από τον έναν αυστηρό περιορισμό στον άλλο, κάποιες επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα παρά τους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν για τους εργαζομένους τους. 

Η ανακοίνωση του ΝΑΡ Θεσσαλονίκης

«Κυβερνητικές και εργοδοτικές οι ευθύνες για τον θάνατο του εργάτη στη Σίνδο από κορωνοϊό»
Συλλογικοί αγώνες και αλληλεγγύη για δημόσια υγεία και υπεράσπιση των εργαζομένων
Η είδηση του θανάτου 52χρονου εργάτη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στις 2/4 στη Θεσσαλονίκη από κορωνοϊό, ελάχιστα απασχόλησε την επίσημη ενημέρωση των 6.00 μμ, αλλά και τα μεγάλα ΜΜΕ. Ο νεκρός αυτός δεν είναι καθόλου «βολικός» για την επίσημη αφήγηση της κυβέρνησης. Ο άνδρας είχε αναφέρει ότι είχε κολλήσει τη νόσο από συνάδελφό του στην εργασία του σε εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, που εξακολουθούσε να λειτουργεί παρά το κρούσμα.
Ο 52χρονος ήταν χειριστής μηχανημάτων σε εργοστάσιο όπου ο συνάδελφος του παρουσίασε συμπτώματα Covid-19. Κι όμως το εργοστάσιο συνέχισε να λειτουργεί και σύμφωνα με καταγγελίες δεν προχώρησε ούτε καν σε απολύμανση. Μετά από μέρες ο άνδρας προσήλθε με σοβαρά συμπτώματα στο νοσοκομείο και αφού εμφάνισε αναπνευστική ανεπάρκεια, κατέληξε στις 2/4. Το εργοστάσιο δεν έκλεισε ούτε μετά την ανακοίνωση του θανάτου και θα συνεχίσει τη λειτουργία όπως και το σύνολο της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου!
Την ίδια στιγμή η μοναδική είδηση των τελευταίων ημερών από την Θεσσαλονίκη ήταν η άθλια προπαγάνδα για τη Νέα Παραλία. Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα ακόμα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού κινήσεων, την ώρα που οι υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι αυτό που χρειάζεται είναι ενίσχυση της δημόσιας υγείας και προστασία του προσωπικού κι όχι παραπέρα περιορισμοί. Δεν δίστασαν ακόμα και να δημιουργήσουν ψευδείς εικόνες συνωστισμού με στόχο να ενοχοποιήσουν τον «απείθαρχο λαό» που δεν υπακούει στις διαταγές της «καλής κυβέρνησης». Aφιέρωσαν ώρες επί ωρών για τους «εγκληματίες» συνταξιούχους που αναγκάζονται να περιμένουν σε ουρές τραπεζών, τους κίνδυνους του ψαροντούφεκου, δεν βρήκαν όμως ούτε λεπτό να αφιερώσουν για τους εργαζομένους που εξακολουθούν να δουλεύουν με συνθήκες όπως αυτές στην ΒΙ.ΠΕ Σίνδου
Όμως ο μοναδικός συνωστισμός που συνεχίζεται κανονικά είναι αυτός σε εργασιακούς χώρους που συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας σε πολλές περιπτώσεις.
Ούτε κουβέντα δεν είπαν για τον εργάτη οι Τσίοδρας και Χαρδαλιάς. Ο δήμαρχος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας, λαλίστατοι και με ύφος ιεροεξεταστή για την Παραλία, έχουν επιτρέψει μαζί με την κυβέρνηση που υπηρετούν ένα εργοδοτικό ακόμα έγκλημα, ενώ εν μέσω πανδημίας προχωρούν σε καταστροφικά για τη δημόσια υγεία «δώρα» προς το κεφάλαιο, όπως η καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ.
Είναι όλοι συνένοχοι. Αλλά ο μεγαλύτερος δολοφόνος είναι το κεφάλαιο, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές που όπως πάντα ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους. Στη βιομηχανική Λομβαρδία, τα εργοστάσια συνέχισαν να λειτουργούν, όπως και τα μέσα μεταφοράς προς αυτά, ακόμα και όταν οι νεκροί είχαν φτάσει πλέον σε χιλιάδες. Σε όλο τον πλανήτη ο πιο επικίνδυνος ιός είναι ο καπιταλισμός.
Δεν υπάρχει περιθώριο για καραντίνα στους εργατικούς αγώνες. Ήδη εμφανίζονται εργατικές κινητοποιήσεις, με την παράλληλη τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας, καθώς τα αφεντικά έχουν ξεσαλώσει και το εργατικό δίκαιο μοιάζει να έχει καταργηθεί. Αυτή η κατάσταση δεν θα είναι παροδική, το χτύπημα των ελευθεριών και των δικαιωμάτων ήρθε επίσης για να μείνει.
Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα
Δίνουμε από τώρα τον αγώνα για τη δημόσια υγεία, τη ζωή και τη δουλειά:
  • ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις
  • για τα εργασιακά μας δικαιώματα και το μισθό
  • για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής όλου του λαού με άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, προσλήψεις υγειονομικών και εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία τους
  • ενάντια στις απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής δράσης
Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!
 
Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Θεσσαλονίκη, 4/4/2020
Posted in: Uncategorized