Η Βιολέτα στέλνει χαιρετισμούς..

Posted on 10 Ἀπρίλιος 2020

0


Η Βιολέτα στέλνει χαιρετισμούς..

πηγή: Τα Δικά μας Βαλκάνια.

Στις 22 Φλεβάρη στη Βουλγαρία διοργανώθηκε η ετήσια φασιστική διαδήλωση-μνημόσυνο, γνωστή και ως Λούκοφ Μαρς. Για πρώτη φορά, στον απόηχο των ναζιστικών/ρατσιστικών δολοφονιών στη Γερμανία, οι βουλγαρικές αρχές απαγόρευσαν να πραγματοποιηθεί πορεία. Αντ’ αυτού έγινε συγκέντρωση μπροστά στο σπίτι του Λούκοφ, όπου ο Δήμος της Σόφιας έχει τοποθετήσει πλακέτα προς τιμήν του.

Η διαδήλωση έχει καθιερωθεί από βουλγαρικές φασιστικές και εθνικιστικές οργανώσεις προς τιμήν του στρατηγού Χρίστο Λούκοφ. Κάθε χρόνο νεοναζί και εθνικιστές από άλλες χώρες συρρέουν για να ενισχύσουν το “Λούκοφμαρς”. Αντίστοιχα, οι αντιφασίστες, με διεθνή στήριξη πραγματοποιούν αντισυγκεντρώσεις. Στη φετινή αντι-συγκέντρωση ξεχώρισε και ένα πλακάτ που έγραφε: “Η Βιολέτα στέλνει χαιρετισμούς” όπως και κάποια ασπρόμαυρα πορτραίτα που απεικόνιζαν μια νεαρή κοπέλα. Ας πάμε λίγο πίσω στον χρόνο για να καταλάβουμε…

Ο Χρίστο Λούκοφ που είχε πάρει μέρος τόσο στους βαλκανικούς πολέμους όσο και στον Α’ΠΠ ως αξιωματικός του βουλγαρικού στρατού, υπήρξε συνεργάτης των ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ως επικεφαλής της φασιστικής βουλγαρικής εθνικής λεγεώνας υποστήριξε τα γερμανικά συμφέροντα στη Βουλγαρία και πρωταγωνίστησε στον αντικομμουνιστικό αγώνα προωθώντας την ιδέα της αποστολής βουλγαρικών στρατευμάτων στο Ανατολικό Μέτωπο εναντίον της ΕΣΣΔ. Θα λέγαμε ότι ήταν ακόμα πιο ριζοσπαστικά φιλο-Γερμανός κι από τη συνεργαζόμενη με τους ναζί επίσημη βουλγαρική κυβέρνηση. Γι’ αυτή του τη δραστηριότητα, η Κεντρική Επιτροπή του Βουλγαρικού ΚΚ προέγραψε τον Λούκοφ από το 1942 προετοιμάζοντας τη δολοφονία του.

Στις 13 Φεβρουαρίου 1943, δύο μέλη της Μαχητικής Ομάδας Σόφιας του ΒΚΚ, ο Ιβάν Μπουρουτζίεφ και η 20χρονη Βιολέτα Ιάκοβα (βλ. φωτο 1) παρακολουθούν τον Λούκοφ από τον κινηματογράφο από τον οποίον βγαίνει ως το σπίτι του. Με το που ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του ο Μπουρουτζίεφ τον πυροβολεί. Η σφαίρα του βρίσκει τον Λούκοφ στον ώμο, ο οποίος καταφέρνει να αρπάξει τον Μπουρουτζίεφ. Τότε η Ιάκοβα, την οποία δεν έχει αντιληφθεί, τον πυροβολεί. Ο Λούκοφ σωριάζεται και οι δύο νεαροί αντιφασίστες το σκάνε μέσα από τον κήπο του διπλανού σπιτιού.

Η Βιολέτα Ιάκοβα, που είχε γεννηθεί το 1923, στην πόλη Ντούπνιτσα της βουλγαρικής Μακεδονίας, ήταν εβραϊκής-σεφαραδίτικης καταγωγής. Καταγόταν από πολύ φτωχή οικογένεια και στην παιδική και εφηβική της ηλικίας δούλευε ως ράφτρα στη Σόφια. Το 1939 εντάχθηκε στην κομμουνιστική νεολαία ενώ μετά την έναρξη του Β’Π.Π. άρχισε να αναλαμβάνει παρτιζάνικη δράση. Στο πρώτο εξάμηνο του 1943 η Ιάκοβα πήρε μέρος στη δολοφονία τριών στελεχών του βουλγαρικού καθεστώτος, τα οποία διακρίνονταν για την αντικομμουνιστική και φασιστική/εθνικιστική τους δράση. Έπειτα υπηρέτησε σε διάφορες βουλγαρικές και γιουγκοσλάβικες παρτιζάνικες μονάδες.

Στις 18 Ιουνίου 1944 περικυκλώθηκε από χωροφύλακες σε ένα βουλγαρικό χωριό. Στην ανταλλαγή πυροβολισμών κατάφερε να σκοτώσει τρεις χωροφύλακες πριν πέσει κι η ίδια νεκρή.

Επιστρέφοντας στη χθεσινή αντιφασιστική διαδήλωση, μπορούμε για άλλη μια φορά να διαπιστώσουμε πως η μνήμη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ταξιδεύει στο σήμερα. Δίπλα στα πλακάτ και τα πορτραίτα με αναφορά στη Βιολέτα υπήρχαν πανό με συνθήματα όπως: “Χωρίς ναζιστές στους δρόμους” (φώτο 3-5), “Άνθρωποι προσέξτε (δλδ να είστε σε επιφυλακή)” (φώτο 6) και διάφορα άλλα αντιφασιστικά μηνύματα. Στη διαδήλωση κυριαρχούσαν τα συνθήματα “Ο φασισμός δεν είναι άποψη” και το “Alerta, alerta antifascista”. Μάλιστα, κάποιοι αντιφασίστες συγκεντρωμένοι επέλεξαν να φορέσουν μάσκες προστασίας από τους ιούς (σε κάποιες πάνω αναγράφονταν αντιφασιστικά μηνύματα) σε μια προσπάθεια να καταδείξουν τον μολυσματικό χαρακτήρα του φασισμού και του εθνικισμού.

Δείτε εδώ και ένα βίντεο από την αντιφασιστική διαδήλωση:

https://theshadesmag.wordpress.com/2020/04/10/lukov-mars/

Posted in: Uncategorized