Η μόλυνση σαν οικονομικό / πολιτικό event (1),(2),(3).

Posted on 13 Ἀπρίλιος 2020

0


Η μόλυνση σαν οικονομικό / πολιτικό event (1),(2),(3).

Δευτέρα 13 Απρίλη. Θα μας συγχωρήσετε αν κάνουμε (όποτε χρειάζεται) ένα μπρος – πίσω στον χρόνο: είναι για να «πιάνουμε το νήμα» από σημεία που βρίσκονται έξω απ’ την τεχνητή πρόκληση «κατάστασης εξαίρεσης» που παιδεύει κόσμο και κοσμάκη σε πολύ βασικά της καθημερινής ζωής. Οφείλουμε ωστόσο να βγαίνουμε, με την ιστορική έννοια της εξόδου, απ’ τον βάλτο. Μόνο έτσι μπορούμε να τον δούμε σαν «εξωτερική κατάσταση», και άρα να τον «καταλάβουμε» για να τον αντιπετωπίσουμε.

Όσες/όσοι έκαναν τον κόπο να δουν με προσοχή και κριτικό πνεύμα το/τα video για το Event 201 (περισσότερα στους σχολιασμούς μας στις 29, 30 και 31 Μάρτη) θα έπρεπε να προσέξουν ανάμεσα στα άλλα και το εξής: βασικά στοιχεία του «σεναρίου» εκείνης της «άσκησης» για τον επερχόμενο ιικό Αρμαγεδώνα ήταν α) η μεγάλη φονικότητα του κορονοϊού (30%…), και β) πως εμβόλιο θα είναι αδύνατο να υπάρξει πριν από τουλάχιστον 18 μήνες.

Σ’ όλες τις συζητήσεις / ανταλλαγές ιδεών των «παικτών» εκείνης της «άσκησης», το τι θα έπρεπε να γίνει αυτούς τους 18 μήνες του βουλιάγματος του πλανήτη σ’ έναν ωκεανό φονικής μόλυνσης δεν απασχόλησε· εκτός, φυσικά, απ’ την υπόδειξη του ότι οι χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να είναι όσες χρειάζονται για να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες και να φτιαχτεί το εμβόλιο. Καταλαβαίνουμε το γιατί αυτό το τόσο δυσοίωνο και μακρόχρονο «κενό θανάτου» για την ανθρωπότητα βρισκόταν έξω απ’ τις έγνοιες των ceo διάφορων πολυεθνικών που ήταν οι «παίκτες»: αν ο Ιός ο Αναμενόμενος εμφανιζόταν, αυτό το «κρίσιμο διάστημα / θέμα» θα το αναλάμβανε η μορφή – κράτος. Επιβάλλοντας την κοινωνική αποδιάρθρωση / αναδιάρθρωση με τον τρόπο που ξέρει: δια της βίας.

Αν, ωστόσο αντιμετωπίζει κανείς το Event 201 περισσότερο σαν προπαγανδιστική εκστρατεία και λιγότερο σαν «πραγματική άσκηση» και, επιπλέον, σαν «εκροή» του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος και όχι απλά των Gates & co., τότε η «σιωπηλή» ανάθεση στη μορφή – κράτος του καθήκοντος της κοινωνικής αποξένωσης (social distancing…) δεν είναι απλά μια οργανική λεπτομέρεια, οργανική μεν λεπτομέρεια δε, στον τρόπο που οι τεχνολογικές / καπιταλιστικές αιχμές επιταχύνουν την «επαναστασή» τους. Κι αυτό επειδή (όπως δείχνει η στοιχειώδης εμπειρία των ανθρωπινων κοινωνιών) εάν ένα πραξικόπημα πετύχει (γίνει αποδεκτό) τότε οι πραξικοπηματίες έχουν μπροστά τους έναν καινούργιο «δρόμο».

Εν τω μεταξύ παραμένει κι αυτό το ερώτημα: θα ήταν βολικότερος ένας κορονοϊός – σκοτώστρα, με θνησιμότητα 30%, σε σχέση με τον «φλώρο» τσαχπίνη covid-19; Μελετώντας, ως τώρα, τόσο τις προδιαγραφές του συμπλέγματος όσο και τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιούν οι κατά τόπους λακέδες (εκπρόσωποι της μορφής – κράτους) για να «δικαιολογήσουν» την παραβίαση όλων των συνταγματικών προβλέψεων των ίδιων των κρατών τους, το συμπέρασμά μας είναι ότι: πιθανότατα θα βόλευε (με την έννοια ότι δεν θα μπορούσε κανείς να έχει αμφιβολία για την σωτηρία μέσω της αυτοφυλάκισής του όταν παντού κυκλοφοράει ο μαύρος χάρος)· ωστόσο, μετά τον αρχικό αιφνδιασμό (που μπορεί εύκολα να εντοπιστεί…) έχουν καταφέρει (τόσο οι κρατικοί λακέδες όσο και το βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικο σύμπλεγμα) να «αποκομίσουν τα μέγιστα» απ’ τον φλούφλη covid-19 τερατολογώντας και δημαγωγόντας ασύστολα για την δήθεν επικινδυνότητά του. Δημιουργήθηκε, υποθέτουμε ότι το έχετε καταλάβει, μια Εικονική Αποκάλυψη (στη θέση της «κανονικής») που ουσιαστικά «κάλυψε» τις ανάγκες τόσο των κρατών (για την κοινωνική αποδιάρθρωση και τον έλεγχο) όσο και των εταιρειών.

Η μόλυνση σαν οικονομικό / πολιτικό event 2

Δευτέρα 13 Απρίλη. Ωστόσο στις αρχές του 2020 ΔΕΝ είχε ετοιμαστεί ακόμα το κατάλληλο manual! (Το καταλαβαίνει κανείς ακόμα και απ’ το Event 201, στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη…). O covid-19 «έσκασε» πιο νωρίς απ’ όσο «θα έπρεπε»!! Πιθανόν το 2021, ένα χρόνο μετά, το timing να ήταν καταλληλότερο: δεν θα βούλιαζε το μεγαγεγονός των ολυμπιακών, και θα είχε υπάρξει ίσως μια καλύτερη προετοιμασία (μεταξύ εκείνων που έχουν πρόνοια, από καπιταλιστική άποψη). Σε κάθε περίπτωση, εξαιτίας του αιφνιδιασμού, και εξαιτίας του «ατυχήματος» ο covid-19 να εμφανιστεί στο νο 1 καπιταλιστικό κράτος του πλανήτη και όχι στην σιέρα λεόνε (όπως θα ήταν προτιμότερο…) έχει υπάρξει απ’ την μια μεριά αρκετός (βίαιος) αυτοσχεδιασμός των κρατών· και απ’ την άλλη μια υπόγεια (και πολιτικοποιημένη μόνο σ’ ένα ελάχιστο ποσοστό της) κακοπιστία εκ μέρους ικανού μέρους των υπηκόων.

Μια σοβαρή ένδειξη του ότι έγινε «ατύχημα» θα μπορούσε κάποιος προσεκτικός αναγνώστης να την διαπιστώσει στο άρθρο του Gates στη χθεσινή καθεστωτική «καθημερινή». Με κάποια ανομολόγητη (;) πίκρα ο ισχυρότερος γιατρός του κόσμου, «απομονωμένος» σε κάποια απ’ τις χλιδάτες βίλες του, επιμένει στο «φιλάνθρωπο» σενάριο του Event 201 – και ανησυχεί που το πράγμα δεν πάει έτσι:

… Ο covid-19 δεν έχει πλήξει ακόμη πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Δεν είμαστε βέβαιοι για ποιον λόγο. Αλλά αυτό που ξέρουμε [από πού το ξέρετε ρε μπάρμπα;] είναι ότι η ασθένεια τελικά θα εξαπλωθεί ευρέως σε αυτά τα έθνη, και χωρίς περισσότερη βοήθεια, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα είναι πιθανώς χειρότερα από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι στιγμής. Σκεφτείτε το εξής: ο covid-19 έχει κατακλύσει πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, αλλά τα νούμερα δείχνουν ότι ακόμα και ένα νοσοκομείο του Μανχάταν έχει περισσότερα κρεβάτια εντατικής φροντίδας από τις περισσότερες αφρικανικές χώρες. Εκατομμύρια θα μπορούσαν να πεθάνουν…

Ο συγκεκριμένος αλτρουϊσμός δείχνει να ζει (προς το παρόν;) σε κάποια απόγνωση: οτιδήποτε κι αν χρειαστούν οι «περισσότερες αφρικανικές χώρες» το έμπειρο στον covid-19 Πεκίνο είναι πιο κοντά απ’ την έδρα της microsoft και την Ουάσιγκτον! Λογικά ο Gates θα πρέπει να το έχει καταλάβει… Όμως για λόγους που δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, όλα τα “υγιεινιστικά” κόλπα του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος θα ήταν ευκολότερο να επιβληθούν (και να τσεκαριστούν) στον “τρίτο κόσμο” (αυτή φαίνεται πως ήταν η ελπίδα…), έτσι ώστε να έρθουν εξελιγμένα στις μητροπόλεις. Τώρα; Τώρα, από μια αναποδιά της ιστορίας, πρέπει να εφαρμοστούν κατευθείαν σ’ αυτές. Ανώριμα όχι μόνο από τεχνική αλλά και από πολιτικο-ιδεολογική άποψη….

Υπάρχουν διάφορα επιμέρους περιστατικά που σκιαγραφούν ικανοποιητικά τόσο την γελοιότητα όσων τυραννούν την ζωή μας, όσο και τους πραγματικούς τους στόχους (πολύ μακριά απ’ την καλή μας υγεία!…). Για παράδειγμα: θυμάστε το «imperial college» του Λονδίνου; Είναι καθοδηγητής και του εντόποιου αρχι-ιερέα της «προσευχής των 6.00». Είχαμε προσπαθήσει να το φτύσουμε (για να μην το ματιάσουμε φυσικά!) στις 28 Μάρτη (οι τρομοκράτες!). Μια μέρα νωρίτερα οι 47 «ειδικοί» του (τα πιο καλοπληρωμένα άλογα της αγγλικής «επιστήμης») είχαν ανακοινώσει το σοφό τους πόρισμα, που διέτρεξε σαν αστραπή όλον τον μηντιακό πλανήτη, ότι αν δεν ληφθούν μέτρα θα πεθάνουν 40 εκατομμύρια (το «σενάριο» του Event 201 ήθελε 65 εκατομμύρια νεκρούς)· ενώ αν ληφθούν αυστηρά μέτρα θα πεθάνουν … 1,3 εκατομμύρια…

Μετά από σχεδόν 4 μήνες κλιμακωτών δικτατορικών μέτρων και άφθονης κρατικής βίας σε πολλά μέρη του πλανήτη (σαν κι αυτά που ήθελαν οι ειδικοί του imperial college), δηλαδή ακριβώς μ’ αυτά τα «δεδομένα» που (υποτίθεται ότι) έβαλαν στους υπολογιστές τους για να τους ξεράσουν το εντυπωσιακό νούμερο 1.300.000, οι νεκροί του covid-19 παγκόσμια είναι λιγότεροι απ’ τους μισούς του κατώτερου ορίου μιας συνηθισμένης, κλασσικής επιδημίας γρίπης… Αυτό το κατώτερο όριο θανάτων από επιπλοκές της γρίπης είναι 250.000, και οι νεκροί του covid-19 ως χτες ήταν 113.000…. Ενώ παραμένει ισχυρή η πιθανότητα, εξαιτίας της «δημιουργικής λογιστικής θανάτου» που ασκούν πλέον συγχρονισμένα όλα τα κράτη, ότι οι πραγματικοί νεκροί που οφείλονται σε επιπλοκές της μόλυνσης απ’ τον covid-19 (και όχι σε άλλες αιτίες) μπορεί να είναι λιγότεροι από 20 ή και 15 χιλιάδες…. Παγκόσμια….

Θυμάται κανείς ότι το μόνο «ειδικό» που κατέχουν αυτοί οι προφέσσορες είναι το «κύρος» που προσθέτουν στην τρομοκρατία; Όχι. Την δουλειά τους την έκαναν και την κάνουν πάντως.

Η μόλυνση σαν οικονομικό / πολιτικό event 3

Δευτέρα 13 Απρίλη. Μ’ αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε ωστόσο να υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα στα μυαλά των υπηκόων: όλα αυτά ΓΙΑΤΙ; WHY? Η καταστολή για την χαρά της καταστολής; Οι οικονομικές συνέπειες του πραξικοπήματος έτσι, για την πλάκα; Το δήθεν «επιχείρημα» πως όλα αυτά γίνονται για το καλό των δημόσιων συστημάτων υγείας, για να μην «καταρρεύσουν», που ακούγεται απ’ το Λονδίνο και το Παρίσι ως την Αθήνα και το Νέο Δελχί είναι ακραία χοντροκομμένο· έως βλακώδες. Κι αν η πειστικότητά του δείχνει κάτι, δεν είναι βέβαια το ότι ισχύει, αλλά την δύναμη της καθεστωτικής προπαγάνδας και την αδυναμία της σκέψης των υποτελών. Συντονισμένη κατάργηση των «δημοκρατικών» συνταγμάτων επειδή «δεν μπορούμε να φτιάξουμε τα απαραίτητα κρεβάτια εντατικής»; Δεν είναι γελοίο, είναι πολύ χειρότερο!!!

Αυτό το ρημάδι «ΓΙΑΤΙ;» δεν μπορεί να απαντηθεί ούτε συνωμοσιολογικά (ευτυχώς!) ούτε φαινομενολογικά. Η μόνη ρεαλιστική απάντηση μπορεί να βρεθεί μέσα στην κριτική της πολιτικής οικονομίας του καπιταλισμού· μέσα απ’ την επίγνωση της καπιταλιστικής κίνησης στην 4η τεχνική «επανάσταση». Αφού δεν είναι «τα τμήματα εντατικής» των νοσοκομείων που θα επωφεληθούν απ’ όλη αυτή την ιστορία (και πώς στο διάολο θα ήταν δυνατόν;) θα πρέπει να υπάρχουν άλλοι, που αντιστοιχούν στην κεφαλαιακή κλίμακα και ένταση του γενικευμένου πραξικοπήματος!

Μπορεί να έχουν αποδειχθεί περιθωριακές οι δικές μας προσπάθειες να δείξουμε ΕΓΚΑΙΡΑ αυτήν την καπιταλιστική κίνηση, την κλίμακα, την ένταση και τα χαρακτηριστικά της εξελισσόμενης αναδιάρθρωσης, έχουμε όμως υποχρέωση να τις τιμούμε. Να λοιπόν, ανάμεσα σε άλλα, τι γράφαμε πριν 2 και βάλε χρόνια, υπό τον τίτλο η ελεγχόμενη καλλιέργεια του κοινωνικού (cyborg 11, Φλεβάρης του 2018), σε ένα κείμενο που αφορούσε μια πρώτη προσέγγιση των data ως της καινούργιας «πρώτης ύλης» για την καπιταλιστική συσσώρευση / εκμετάλλευση:

… Χάρη στη γενικευμένη και εθελοντική dat-oποίηση των κοινωνικών σχέσεων, ηθών, συμπεριφορών, πρακτικών, για πρώτη φορά όχι μόνο στην καπιταλιστική αλλά και στην ανθρώπινη ιστορία, οτιδήποτε έχει θεωρηθεί ιδιωτική υπόθεση παραδίδεται στην καταγραφή και στην συσσώρευση. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία αυτό που λέγεται σχέση αποκτάει μια ειδικού τύπου υλικότητα, “αόρατη” μεν με όρους ανθρώπινων αισθήσεων, αλλά πολύ χειροπιαστή απ’ τις κατάλληλες μηχανές, αποθηκεύσιμη και, κυρίως, επεξεργάσιμη. Πέρα από κάθε άλλη μορφή πρώτης ύλης, ο καπιταλισμός κατάφερε να φτιάξει, να διαδόσει και να εμπεδώσει την δημιουργία μιας κοινωνικής πρώτης ύλης ενιαίου τύπου, ενιαίας κωδικοποίησης, ενιαίας διαχείρισης: bytes.

Ήδη έχουν φανεί τρεις τουλάχιστον δυνατότητες που ανοίγονται για τον καπιταλισμό μέσα απ’ αυτήν την μηχανοποίηση / dato-ποίηση του κοινωνικού:
– Η διαρκής κατασκευή της συναίνεσης, της υπακοής και του απροσανατολισμού με μηχανικά μέσα, που φαίνονται όμως “ανθρώπινα”, για να είναι πιο πειστικά. Τα λεγόμενα social media είναι το ως τώρα βασικό πεδίο άσκησης αυτής της δυνατότητας από διάφορα αφεντικά. Υποθέτουμε ότι μελλοντικά θα εξελιχθούν ακόμα περισσότερο.
– Το ισόβιο φακέλλωμα και αυτο-φακέλλωμα των υπηκόων, του καθενός χωριστά.
– Η βιο-πολιτική διαχείριση πληθυσμών μαζικά: με όρους αγέλης ή/και θερμοκηπίου.

Τώρα αυτά δεν τα προβλέπουμε πια. Τα ζούμε. Σε «πραγματικό χρόνο» που θα έλεγαν και οι νεωτεριστές γλωσσολόγοι της εξουσίας…

(φωτογραφία: Αφού η αστυνομία θεωρείται εύλογα υπεύθυνη για το σύστημα υγείας – το αγγλικό εν προκειμένω – γιατί να μην είναι και για άλλα;)

 

https://www.sarajevomag.gr/

Posted in: Uncategorized