Καθηγητής Μαγιορκίνης: Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η ανοσία της αγέλης

Posted on 28 Ἀπρίλιος 2020

1


Καθηγητής Μαγιορκίνης: Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η ανοσία της αγέλης

Τη διαφωνία του στην άποψη ότι στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε στην ανοσία της αγέλης, εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, με αφορμή τα όσα είπε ο επικεφαλής του υπουργείου για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας το Σάββατο.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο επίκουρος καθηγητής που συμμετέχει στην ομάδα των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, εξηγεί τι θα σήμαινε η λεγόμενη ανοσία της αγέλης τόσο για το σύστημα υγείας της χώρας όσο και για τον αριθμό των θανάτων που θα πρέπει να αναμένουμε.

Για το λόγο αυτό ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά επίσης,  όπως δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6, ότι το πιο δύσκολα διαχειρίσιμο και ανησυχητικό σκέλος της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό είναι το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι.

Αναλυτικά αναφέρει:

“Κάποιοι πρόχειροι υπολογισμοί για την περίφημη “ανοσία της αγέλης” (αν έχω κάνει λάθος γιατί τα κάνω στο πόδι, διορθώστε με παρακαλώ):

1) Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό και την διάρκεια της ανοσίας στον Covid-19. Για αυτό και ο ΠΟΥ είπε να μην βασιζόμαστε πολύ στα αντισώματα για διαβατήριο ανοσίας.

2) Η ανοσία για να έχει αποτέλεσμα στην επιδημία πρέπει να φτάσει το 70% ΣΕ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ για τον Covid-19. Δεν μπορείς να ανοσοποιήσεις τους νέους (π.χ. και καλά να κυκλοφορήσει στα σχολεία) και να νομίζεις ότι έχει προστατέψει τους μεγάλους με “τοίχο προστασίας”.

3) Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 80.000 γεννήσεις και 80.000 θανάτους ανά έτος. Αυτό το ποσοστό μειώνει δυναμικά την ανοσία που έχει επιτευχθεί ανά έτος (γύρω στο 1-2%).

4) Για να επιτύχουμε το θεωρητικό 12% της ανοσίας που έχει το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό θα πρέπει να δεχτούμε περίπου 7000 θανάτους, άρα συνολικά 35000 θανάτους για το 60% με το οποίο θα αρχίσουμε να βλέπουμε επιβράδυνση της επιδημίας.

 5) Για κάθε θάνατο από τους παραπάνω θα χρειαστούμε 2 κρεβάτια στις ΜΕΘ δηλαδή 70.000 κρεβάτια. Αν υποθέσουμε ότι ο καθένας θα πρέπει να μείνει περίπου 20 ημέρες στην εντατική θα χρειαστούμε 1.400.000 ημέρες ΜΕΘ. Με δεδομένο ότι μπορούμε να έχουμε περίπου 500 κρεβάτια σε Covid-19 (που μάλλον δεν μπορούμε) θα χρειαστούν περίπου 7.6 χρόνια με 100% πληρότητα και 13 θανάτους ανά ημέρα από COVID-19 ασταμάτητα. Αυτό χωρίς να έχω λάβει υπόψιν την ανανέωση του πληθυσμού στο (3) και την ελλειπή ή απώλεια της ανοσίας (1).

Για όλους τους παραπάνω λόγους διαφωνώ κάθετα με απόψεις που κυκλοφορούν ότι μπορούμε να στοχεύουμε ή να αναμένουμε ανοσία της αγέλης, ότι και καλά “θέλουμε” να κυκλοφορήσει ο ιός”.

https://tvxs.gr/news/

Posted in: Uncategorized