Στρίβειν διά του… Συμβουλίου Γρεβενών 

Posted on 30 Ἀπρίλιος 2020

0


Στρίβειν διά του… Συμβουλίου Γρεβενών

 

Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, που αποφάσισε μόνη της τη μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη, θέτει στην κρίση του Συμβουλίου των Φυλακών Γρεβενών το αίτημα του απεργού πείνας και δίψας να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού ● Ηχηρή παρέμβαση από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, που ξεκαθαρίζει ότι ο αριστούχος φοιτητής θα χάσει την υποτροφία του αν σπουδάζει με τηλε-εκπαίδευση, όπως προκρίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Στο Συμβούλιο των Φυλακών Γρεβενών πετάει το μπαλάκι της ευθύνης για τη ζωή του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η οποία αποφάσισε μόνη της και διέταξε τη μεταγωγή του κρατούμενου στα Γρεβενά.
Με αυτόν τον τρόπο η γενική γραμματέας επιχειρεί να παρουσιάσει τη μεταγωγή ως ένα υπηρεσιακό ζήτημα, αλλά μόλις προχθές το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρείχε πλήρη κάλυψη στην παράνομη απόφασή της.
Το χειρότερο είναι ότι με το να μη λαμβάνεται μια άμεση απόφαση, με την οποία ο κρατούμενος θα πειστεί να σταματήσει την απεργία, το υπουργείο επιλέγει να εκθέτει κάθε ώρα που περνάει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζωή του αριστούχου φοιτητή προκειμένου να μη χρεωθεί την εκδικητική μεταγωγή του.
Οι λόγοι της μεταγωγής του Βασίλη Δημάκη ήταν προφανείς από τη μέρα που ο κρατούμενος δημοσιοποίησε τη δήλωσή του και ανακοίνωσε ότι ξεκινάει απεργία πείνας.
Η περιγραφή του με τους άνδρες των ΕΚΑΜ να εισβάλλουν νύχτα στο κελί του και να τον απομακρύνουν άρον άρον από τον Κορυδαλλό, μόλις λίγες μέρες αφότου συνάντησε την κυρία Νικολάου και της μετέφερε το αίτημα των συγκρατουμένων του για αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού καταστήματος εν μέσω πανδημίας, αποδεικνύει το πλαίσιο μιας φρονηματικής δίωξης.
Ο Β. Δημάκης δεν υπέπεσε καν σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο θα διευκόλυνε τη γενική γραμματέα να δικαιολογήσει τη μεταγωγή του. Το μόνο που έκανε ήταν να μιλήσει, όπως κάθε ελεύθερος άνθρωπος που στηρίζει το δίκιο του με τον λόγο του.
Αλλά η γενική γραμματέας δεν αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις για αποσυμφόρηση που δεν τήρησε· επέλεξε να εξευτελίσει τον Δημάκη, να τον σύρουν έξω από το κελί του με μια παντόφλα στο ένα πόδι και ένα παπούτσι στο άλλο, να του στερήσει ό,τι κατάφερε με κόπους ετών και με ακόμα μια απεργία πείνας και δίψας: να σπουδάσει παρακολουθώντας τα μαθήματά του με φυσική παρουσία στο Πανεπιστήμιο.
Και ύστερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ανακοίνωσε ότι μετέφερε τον κρατούμενο στα Γρεβενά στο «πλαίσιο έκτακτων μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό», αλλά ταυτόχρονα άδειασε με επτά λέξεις την κυβερνητική απόφαση που για τον ίδιο λόγο διέταζε απαγόρευση όλων των μεταγωγών.
Επικαλέστηκε «λόγους ομαλής λειτουργίας» της φυλακής, αλλά αυτούς τους λόγους δεν μπόρεσε να τους επικαλεστεί ούτε καν η γενική γραμματέας και γι’ αυτό αναγκάστηκε να παραβλέψει τον νόμο που απαιτεί πραγματικά περιστατικά διασάλευσης της τάξης και να εφεύρει «αξιόπιστες πληροφορίες» για να υπογράψει μόνη της την τιμωρητική μεταγωγή, παρακάμπτοντας την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών.

Θυμηδία

Οσο για τον τελευταίο ισχυρισμό του υπουργείου, ότι ο Δημάκης μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του με τηλε-εκπαίδευση, μόνο θυμηδία προκαλεί σε όσους αναγνωρίζουν τι σημαίνει για έναν κρατούμενο να είναι ενεργό μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας και να αναπτύσσει σχέσεις με τους εκπαιδευτικούς και τους συμφοιτητές του.
Πόσω μάλλον που ο Δημάκης είναι αριστούχος φοιτητής και υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, το οποίο με μια ηχηρή παρέμβαση χθες απηύθυνε έκκληση στις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν το ζήτημα της μεταγωγής για να μη διακοπεί η υποτροφία.
Την αγωνία της εξέφρασε και η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, στο οποίο φοιτεί ο Δημάκης, ζητώντας από την Πολιτεία να μεριμνήσει προκειμένου να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η πρόσβασή του στην πανεπιστημιακή εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Ο συνήγορος του κρατούμενου και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θανάσης Καμπαγιάννης, πρωτοκόλλησε το υπόμνημα του Δημάκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το κοινοποίησε στους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη, επισημαίνοντας:
«Αν και θεωρώ ότι οι ισχυρισμοί του εντολέως μου είναι στέρεοι τόσο νομικά όσο και πραγματικά, η απεύθυνσή μου προς εσάς αφορά πρώτα και κύρια τον ανθρωπισμό σας. Η ζωή του είναι πλέον στα χέρια σας. Αυτονοήτως, η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στον κύριο πρωθυπουργό».
Μετά την ανεκδιήγητη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο δικηγόρος σκοπεύει να κοινοποιήσει το υπόμνημα στους ανώτατους πολιτειακούς θεσμούς «για να μην μπορεί κανείς να πει ότι ήταν ανενημέρωτος».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, διεθνοποίησε το ζήτημα καταθέτοντας ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ποια μέτρα θα λάβει για να αρθεί ο αποκλεισμός του Δημάκη από την εκπαίδευση. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 διερωτήθηκε αν ο Κ. Μητσοτάκης «θα ήθελε να μείνει ως ο πρωθυπουργός που ανέχτηκε αυτή την “καφκική αντιμετώπιση” των κρατουμένων επειδή τόλμησαν να απαιτήσουν αυτά που το κράτος έπρεπε να έχει παράσχει».
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967–1974) ζήτησε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση των σπουδών του κρατούμενου, η ΚΕΕΡΦΑ απαίτησε να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή η επαναμεταγωγή, «ειδάλλως φέρουν ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημείωσε ότι «αντί για εκδικητικότητα και φίμωση των κρατουμένων, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να νομοθετήσει μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών» και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα υπογράμμισε ότι «αν πριν από την πανδημία η “αντεγκληματική” πολιτική της κυβέρνησης εξευτέλιζε την αξιοπρέπεια των κρατουμένων, σήμερα εκθέτει σε ακραίο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, μάλλον γιατί κρίνονται περιττοί στην προσπάθεια “επανεκκίνησης της οικονομίας”».
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα avaaz το ψήφισμα αλληλεγγύης στον Β. Δημάκη έχει ξεπεράσει τις 10.000 υπογραφές δημοκρατικών πολιτών που βλέπουν στο πρόσωπό του την άγρια καταστολή, την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και στηρίζουν το δίκαιο αίτημά του να επιστρέψει στον Κορυδαλλό και στο πανεπιστήμιό του, έχοντας ήδη γυρίσει σελίδα στη ζωή του.
Posted in: Uncategorized