η εξέγερση των μετρίων

Posted on 10 Μάρτιος 2021

0


η εξέγερση των μετρίων

η εξέγερση των μετρίων

του π.

Βγήκαν οι μεγάλες πούτσες. Θα γαμήσουν οτιδήποτε βρουν μπροστά τους. Φύλαξε τα νώτα σου.

Χάρολντ Πίντερ

Μέτρον ἄριστον.

Κλεόβουλος

«[Ο] μέτριος ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας […]». Σ’ αυτήν τη φράση του απολογητικού υπομνήματος του Δημήτρη Λιγνάδη, το οποίο κατέθεσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας, συνοψίζεται στην ουσία της η υπερασπιστική γραμμή του κατηγορουμένου και συμπυκνώνεται μια ολόκληρη κουλτούρα (αξίες, σημασίες, ήθη, νοοτροπίες, συμπεριφορές, πρακτικές) που, άρρητα, ρητά και υπόρρητα, κυριαρχεί στις κοινωνίες του υπαρκτού φιλελευθερισμού.

Προς θεού, κραυγάζουν οι απανταχού λέρες, οτιδήποτε άλλο εκτός από μέτριοι! Βιαστές, παιδεραστές, κακοποιητές, εκμεταλλευτές, καταπιεστές, καταχραστές, εγκληματίες του λευκού κολάρου, χαϊδεμένα παιδιά της Εξουσίας, γυμνοσάλιαγκες, υπερόπτες και αλαζόνες, κράτος εν κράτει, υβριστές, μικροί θεοί – ναι. Αλλά όχι και μέτριοι! Ποτέ των ποτών μέτριοι. Η μετριότητα είναι αδυναμία, ανοησία, αναλήθεια. Βγάλε το CV σου να τις μετρήσουμε, άθλιε ηθοποιάκο, ψευτοκαλλιτέχνη, ψιλικατζή της υποκριτικής τέχνης, υπαλληλίσκε, επαγγελματία της δεκάρας, επιδοματάκια, τεμπέλη, ά(ν)εργε, ανυπόληπτε, τιποτένιε, προλετάριε!

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι άριστος. Και ως τέτοιος, δεν θα μπορούσε παρά να εκπροσωπείται νομικά από τον ακάματο υπερασπιστή κάθε αρίστου –όντας ο ίδιος η επιτομή της αριστείας–, τον Αλέξη Κούγια. Είναι κληρονόμος, είναι σπουδαίος καλλιτέχνης, είναι επαγγελματίας, είναι εξαιρετικά επιτυχημένος, είναι παραγωγικός, τελειομανής και φιλόδοξος, είναι δάσκαλος με απροσμέτρητο κύρος, αυθεντία, καλλιέργεια και καλλιέπεια, είναι το Υψηλό, το Φαντασιακό και η Αυτοσυνειδησία ενσαρκωμένα. Και όλοι εσείς που εξαπολύετε αυτές τις ψευδείς, αντιφατικές και ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον του τον φθονείτε. Είστε μνησίκακοι, είστε losers, είστε λίγοι· θα σας συντρίψω, θα σας συνθλίψω, θα σας σκορπίσω, αναφωνεί ο Κύριος Λιγνάδης δια στόματος του Κυρίου Κούγια. Η ισχύς τους τούς καβλώνει. Ακόμα και μέσα στο κελί –ή, καλύτερα, ιδίως μέσα στο κελί–, νιώθει ατρόμητος, άτρωτος, αιώνιος.

Οι μέτριοι, οι κοινοί θνητοί, ο μέσος όρος, το common sense εξεγέρθηκαν. Αυτοί που κυλιούνται στις λάσπες, που είναι από χώμα και νερό, που είναι του κόσμου τούτου φύλαξαν τα νώτα τους. Γιατί τώρα; Γιατί τώρα εμπνεύστηκαν από την αλήθεια τους. Γιατί τώρα μεταγγίστηκαν από το είναι-κοινό τους. Γιατί τώρα πίστεψαν στην, ατομική και συλλογική, αδυναμία/δύναμή τους.

Διάφοροι εθελόδουλοι θα σπεύσουν να τους επικρίνουν. Διάφοροι διανοούμενοι θα σπεύσουν να τους κρίνουν. Διάφοροι νομομαθείς θα σπεύσουν να τους ανακρίνουν. Διάφοροι καλοθελητές θα σπεύσουν να τους συνδράμουν. Διάφοροι φιλισταίοι θα σπεύσουν να τους κατευθύνουν. Διάφοροι μεγαλόσχημοι θα σπεύσουν να τους υιοθετήσουν. Διάφοροι μολώχ θα σπεύσουν να τους εξαργυρώσουν.

Ας είναι. Οι μελλοθάνατοι σας αψηφούν.

π.

(άλλος ένας μέτριος)

27/02/2021https://www.badarts.gr/2021/03/%ce%b7-%ce%b5%ce%be%ce%ad%ce%b3%ce%b5%cf%81%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%af%cf%89%ce%bd/

Δημοσιεύτηκε just now από τον χρήστη selana

Posted in: Uncategorized