ΤΟ ΜΠΡΕΞΙΤ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted on 2 Ἰούλιος 2016

0


ΤΟ ΜΠΡΕΞΙΤ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ

 ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

berlin wall

 

Ενώ ο διεθνής Τύπος αναζητεί τρόπους προκειμένου να αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή ανασυγκρότηση, πάντα ωστόσο χωρίς την Ρωσία και από τούδε και στο εξής δίχως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τιερύ Μεϊσάν θεωρεί ότι τίποτα δεν μπορεί πλέον να αποτρέψει την κατάρρευση του συστήματος. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, αυτό που διακυβεύεται δεν είναι αυτή καθαυτήν η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι θεσμοί που επιτρέπουν την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτείων επί του κόσμου και η ακεραιότητα των ίδιων των ΗΠΑ.

27 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

ΤΟ ΜΠΡΕΞΙΤ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

του Τιερί Μεϊσάν

Ουδείς φαίνεται να κατανοεί τις συνέπειες της βρετανικής απόφασης αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολιτικοί σχολιαστές που καταγίνονται με την ερμηνεία της μικροπολιτικής και οι οποίοι έχουν προ πολλού απολέσει την γνώση των διεθνών διακυβευμάτων έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στα στοιχεία μιας παράλογης εκστρατείας: από την μια μεριά βρίσκονται οι αντίπαλοι της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και από την άλλη οι «μπαμπούλες» που απειλούν το Ηνωμένο Βασίλειο με τις πιο μεγάλες συμφορές.

Εντούτοις, τα διακυβεύματα αυτής της απόφασης δεν έχουν καμία σχέση με τα θέματα αυτά. Το χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας και του πολιτικού λόγου των ΜΜΕ καταδεικνύει την ασθένεια από την οποία υποφέρουν οι δυτικές ελίτ: την ανικανότητά τους.

Ενώ ο πέπλος σκίζεται μπροστά στα μάτια μας, οι ελίτ μας δεν κατανοούν την κατάσταση περισσότερο από όσο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, που δεν μπορούσε να προβλέψει τις συνέπειες της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989, δηλαδή την διάλυση της ΕΣΣΔ τον Δεκέμβριο του 1991, κατόπιν του Συμβουλίου Αμοιβαίας Οικονομικής Βοήθειας (ΚΟΜΕΚΟΝ) και του Συμφώνου της Βαρσοβίας έξι μήνες αργότερα, και ακόμη περισσότερο τις απόπειρες κατακερματισμού της ίδιας της Ρωσίας, η οποία παρά λίγο να χάσει την Τσετσενία.

Στο εγγύς μέλλον θα γίνουμε μάρτυρες μιας παρόμοιας διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά του ΝΑΤΟ, και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή, και την διάλυση της ίδιας τους της χώρας.

Ποια συμφέροντα βρίσκονται πίσω από το Μπρέξιτ;

Εν αντιθέσει με τις μεγαλοστομίες του Νάιτζελ Φαράτζ, το UKIP δεν ήταν αυτό που προκάλεσε το δημοψήφισμα που μόλις κέρδισε. Η απόφαση αυτή επεβλήθη στον Ντέιβιντ Κάμερον από μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με τα οποία η πολιτική του Λονδίνου πρέπει να συνίσταται σε μια πραγματιστική προσαρμογή στις παγκόσμιες εξελίξεις. Αυτό το «έθνος μαγαζατόρων», όπως το χαρακτήριζε ο Ναπολέων, έκρινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον ούτε η πρώτη παγκόσμια οικονομία ούτε η πρώτη στρατιωτική δύναμη και επομένως δεν έχει πλέον λόγο να είναι προνομιακός εταίρος τους.

Με τον ίδιο τρόπο κατά τον οποίον η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν δίστασε να καταστρέψει την βρετανική βιομηχανία προκειμένου να μετατρέψει την χώρα της σε ένα παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, έτσι και αυτοί οι συντηρητικοί δεν δίστασαν να ανοίξουν τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, και ως εκ τούτου για την απώλεια του πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, προκειμένου να κάνουν το Σίτυ το πρώτο υπεράκτιο (off-shore) χρηματοπιστωτικό κέντρο του γιουάν.

Η εκστρατεία υπέρ του Μπρέξιτ υποστηρίχθηκε ευρέως από την υψηλή κοινωνία (gentry) και τα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ, που κινητοποίησαν τον λαϊκό Τύπο να καλέσει για την επιστροφή στην ανεξαρτησία.

Εν αντιθέσει με όσα γράφει ο ευρωπαϊκός Τύπος, η αποχώρηση των Βρετανών από την ΕΕ δεν θα γίνει με αργό ρυθμό, διότι η ΕΕ θα καταρρεύσει γρηγορότερα από τον χρόνο που απαιτούν οι γραφειοκρατικές διαπραγματεύσεις για την έξοδο τους. Τα κράτη της ΚΟΜΕΚΟΝ δεν χρειάστηκε να διαπραγματευθούν την έξοδο τους, επειδή η ΚΟΜΕΚΟΝ έπαψε να λειτουργεί μόλις άρχισαν να δρουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ που παραμένουν γαντζωμένα στην Ένωση, επιμένοντας να προσπαθούν να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από αυτήν, θα αποτύχουν να προσαρμοστούν στην νέα κατάσταση, κινδυνεύοντας έτσι να υποστούν τους επώδυνους σπασμούς που υπέστη τα πρώτα χρόνια η νέα Ρωσία, δηλαδή την κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου και του προσδόκιμου ζωής.

Για καμιά εκατοστή χιλιάδα υπαλλήλων, εκλεγμένων αξιωματούχων και συνεργατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναπόφευκτα θα χάσουν την δουλειά τους, και για τις εθνικές ελίτ που εξαρτώνται επίσης από το σύστημα αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη μεταρρύθμισης των θεσμών για να σωθούν. Όλοι θεωρούν εσφαλμένως ότι το Μπρέξιτ δημιουργεί ένα ρήγμα από το οποίο θα επωφεληθούν οι ευρωσκεπτικιστές. Εντούτοις, το Μπρέξιτ δεν είναι παρά μια απάντηση στην παρακμή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ούτε το Πεντάγωνο, το οποίο προετοιμάζει την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, δεν έχει ακόμη καταλάβει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να επιβάλει στους συμμάχους του την αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών τους ούτε να υποστηρίξουν τις στρατιωτικές του περιπέτειες. Η κυριαρχία της Ουάσιγκτον στον υπόλοιπο κόσμο τελείωσε. Αλλάζουμε εποχή!

Τι πρόκειται να αλλάξει;

Η διάλυση του σοβιετικού μπλοκ ήταν κατ’ αρχάς ο θάνατος μιας κοσμοθεωρίας. Οι Σοβιετικοί και οι σύμμαχοί τους ήθελαν να οικοδομήσουν μια, κατά το δυνατόν, κοινωνία αλληλεγγύης και κοινοκτημοσύνης, αλλά είχαν μια τιτάνια γραφειοκρατία και αρτηριοσκληρωτικούς ηγέτες.

Το Τείχος του Βερολίνου δεν έπεσε από αντικομμουνιστές αλλά από έναν συνασπισμό Κομμουνιστικών Νεολαίων και λουθηρανικών εκκλησιών. Αυτοί ήθελαν να αναμορφώσουν το κομμουνιστικό ιδανικό και να το απαλλάξουν από την σοβιετική κηδεμονία, την πολιτική αστυνομία και την γραφειοκρατία. Προδόθηκαν όμως από τις ελίτ τους, οι οποίες, έχοντας υπηρετήσει τα συμφέροντα των Σοβιετικών, έσπευσαν με το ίδιο πάθος να υπηρετήσουν εκείνα των Αμερικανών. Οι πιο στρατευμένοι ψηφοφόροι του Μπρέξιτ επιζητούν κατ’ αρχάς την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας τους και να τιμωρήσουν τους δυτικοευρωπαίους ηγέτες για την αλαζονεία την οποία επέδειξαν με την επιβολή της Συνθήκης της Λισσαβόνας μετά την λαϊκή απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος (2004- 2007). Ενδέχεται και αυτοί να απογοητευθούν με ό, τι θα ακολουθήσει.

Το Μπρέξιτ σηματοδοτεί το τέλος της ιδεολογικής κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών· αυτής της ευτελούς δημοκρατίας των «τεσσάρων ελευθερίων». Ο Πρόεδρος Ρούσβελτ στο ετήσιο διάγγελμά του προς τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών το 1941 είχε ορίσει τις «τέσσερις ελευθερίες» που οι ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσουν στον κόσμο: 1) την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, 2) την ελευθερία του καθενός να λατρεύει τον Θεό, όπως ο ίδιος επιθυμεί, 3) την απαλλαγή από την ένδεια, 4) την απαλλαγή από τον φόβο [του πολέμου]. Αν οι Άγγλοι προτίθενται να επιστρέψουν στις παραδόσεις τους, οι Ευρωπαίοι της ηπειρωτικής Ευρώπης θα ξαναβρεθούν αντιμέτωποι με τα ερωτήματα της γαλλικής και της ρωσικής επανάστασης περί της νομιμότητας της εξουσίας τους και θα ανατρέψουν τους θεσμούς τους μπροστά στον κίνδυνο αναβίωσης της γαλλογερμανικής σύγκρουσης.

Το Μπρέξιτ σηματοδοτεί επίσης το τέλος της αμερικανικής στρατιωτικο-οικονομικής κυριαρχίας· δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ακόμη κι αν η οικοδόμηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας διήρκησε περισσότερο χρόνο για να εφαρμοστεί από όσο η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο. Πρόσφατα, έγραφα ένα σημείωμα σχετικά με αυτή την πολιτική έναντι της Συρίας. Εξέτασα όλα τα εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, για να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι γράφτηκαν χωρίς καμία γνώση της επιτόπιας πραγματικότητας αλλά από σημειώματα προερχόμενα από το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών, το οποίο, με την σειρά του, αναπαρήγαγε τις οδηγίες του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών. Πριν από μερικά χρόνια ακολούθησα την ίδια μέθοδο όσον αφορά ένα άλλο κράτος και οδηγήθηκα σε παρόμοια συμπεράσματα (εκτός από το ό,τι στην εν λόγω περίπτωση ο ενδιάμεσος δεν ήταν η γερμανική κυβέρνηση αλλά η γαλλική).

Πρώτες συνέπειες εντός της ΕΕ

Επί του παρόντος, τα γαλλικά συνδικάτα απορρίπτουν το εργασιακό νομοσχέδιο που συντάχθηκε από την κυβέρνηση Βαλς, με βάση μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήταν εμπνευσμένη από τις οδηγίες του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εάν η κινητοποίηση της CGT επέτρεψε στους Γάλλους να ανακαλύψουν τον ρόλο της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα, οι ίδιοι δεν έχουν ακόμα κατανοήσει την σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Κατάλαβαν ότι αντιστρέφοντας τα κριτήρια και τοποθετώντας τις εταιρικές συμβάσεις πάνω από τις κλαδικές, η κυβέρνηση έθετε, στην πραγματικότητα, εν αμφισβήτηση την υπεροχή του νόμου έναντι των συμβάσεων, αλλά αγνοούν την στρατηγική του Γιόζεφ Κόρμπελ και των δύο παιδιών του -της φυσικής κόρης του, της Δημοκρατικής Μαντλίν Όλμπραϊτ, και της υιοθετημένης κόρης του, της Ρεπουμπλικανής, Κοντολίζα Ράις.

Ο καθηγητής Κόρμπελ υποστήριζε ότι για να κυριαρχήσεις στον κόσμο αρκεί η Ουάσιγκτον να επιβάλλει μια αναδιατύπωση των διεθνών σχέσεων με αγγλοσαξονικούς νομικούς όρους. Πράγματι, τοποθετώντας τις συμβάσεις πάνω από το νόμο, το αγγλοσαξονικό δίκαιο ευνοεί μακροπρόθεσμα τους πλούσιους και ισχυρούς έναντι των φτωχών και εξαθλιωμένων.

Είναι πιθανόν οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι Δανοί και άλλοι να προσπαθήσουν να αποσυνδεθούν από την ΕΕ. Προκειμένου να επιτύχουν αυτόν τον σκοπό θα πρέπει να έλθουν αντιμέτωποι με την άρχουσα τάξη τους. Αν και η διάρκεια αυτής της μάχης είναι απρόβλεπτη, η έκβασή της δεν χωρεί πλέον καμία αμφιβολία. Εν πάση περιπτώσει, στην περίοδο αναταραχής που προαναγγέλλεται, οι Γάλλοι εργάτες θα είναι δύσκολα χειραγωγήσιμοι σε αντίθεση με τους Άγγλους ομολόγους τους, που σήμερα είναι αποδιοργανωμένοι.

Πρώτες συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επικαλέστηκε τις καλοκαιρινές διακοπές για να μεταθέτει την παραίτησή του για τον Οκτώβριο. Ο πιθανός διάδοχός του, Μπόρις Τζόνσον, μπορεί επομένως να προετοιμάσει την αποχώρηση της Βρετανίας για να την εφαρμόσει αμέσως μετά την εγκατάστασή του στην Ντάουνινγκ Στρητ. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα περιμένει την οριστική έξοδό του από την ΕΕ για να εφαρμόσει τη δικιά του πολιτική, αρχής γενομένης του διαχωρισμού του από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Συρίας.

Σε αντίθεση με ό τι γράφει ο ευρωπαϊκός Τύπος, το Σίτυ του Λονδίνου δεν επηρεάζεται άμεσα από το Μπρέξιτ. Λαμβάνοντας υπόψη το ειδικό καθεστώς του ως ανεξάρτητο κράτος υπό την εξουσία του Στέμματος, δεν ήταν ποτέ μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφαλώς, δεν θα μπορεί πλέον να στεγάσει τις έδρες ορισμένων εταιρειών που θα μεταναστεύσουν στο εσωτερικό της Ένωσης, αλλά θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την κυριαρχία του Λονδίνου για την ανάπτυξη της αγοράς του γιουάν. Ήδη τον Απρίλιο απέκτησε τα απαραίτητα προνομιακά δικαιώματα με την υπογραφή συμφωνίας με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Περαιτέρω αναμένεται ότι θα αναπτύξει τις δραστηριότητές του ως φορολογικός παράδεισος για τους Ευρωπαίους.

Αν και το Μπρέξιτ θα αποδιοργανώσει προσωρινά την βρετανική οικονομία εν αναμονή των νέων κανόνων, είναι πιθανό το Ηνωμένο Βασίλειο -ή τουλάχιστον η Αγγλία- να αναδιοργανωθεί γρήγορα προς μεγάλο του όφελος. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν οι πρωτουργοί αυτής της εξόδου θα έχουν την σύνεση να μοιραστούν τα οφέλη της με τον λαό τους, αφού το Μπρέξιτ αποτελεί μεν επιστροφή στην εθνική κυριαρχία, αλλά αυτό καθαυτόν δεν εγγυάται την λαϊκή κυριαρχία.

Το διεθνές τοπίο μπορεί να εξελιχθεί με κατά πολύ διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν. Ακόμη και αν αυτό μπορεί να εξελιχθεί άσχημα για ορισμένους λαούς, εν τούτοις είναι πάντοτε καλύτερο να είναι κανείς προσηλωμένος στην πραγματικότητα, όπως κάνουν οι Βρετανοί, παρά να επιμένει σε ένα όνειρο που θα τον οδηγήσει στην καταστροφή.

Τιερί Μεϊσάν

Μετάφραση για το enzymo.wordpress.com: Πέτρος Σεραφείμ & Αθηνά

Τίτλος πρωτοτύπου: Thierry Meyssan, Le Brexit redistribue la géopolitique mondiale

Πηγή: http://www.voltairenet.org/fr

https://engymo.wordpress.com/2016/06/30/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CF%84-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83/

Posted in: Uncategorized